Alternatieve financiering

Gepubliceerd op:

Delay and pray

Laten Nederlandse institutionele beleggers die een alternatieve, hoogrentende vastrentende beleggingen zoeken, kansen liggen? vraagt fellow Fred Huibers zich af in een recent verschenen ASRE-research paper.

De Europese markt voor vastgoed financiering is vastgelopen. De kredietbehoefte van de eigenaren van commercieel vastgoed overtreft het aanbod ruimschoots. Zelfs tegen hoge tarieven lijkt er geen evenwicht tot stand te kunnen komen tussen vraag en aanbod.
In de grootste Europese markt voor vastgoedfinanciering, het V.K., heeft dit geleid tot de opkomst van alternatieve financiers zoals pensioenfondsen, verzekeraars en gespecialiseerde beleggingsfondsen die de plaats van de banken innemen. Zij kunnen dit met name doen omdat de toezichthouder in hun geval minder strengere kapitaaleisen stelt voor het houden van vastgoedleningen. In Nederland lijkt deze trend zich veel minder duidelijk af te tekenen. Laten Nederlandse institutionele beleggers die een alternatieve, hoogrentende vastrentende beleggingen zoeken kansen liggen?

Voor de volledige onderzoekspaper klik hier.

Deel deze post: