‘ASRE alumni koppel’ aan ‘t woord

Gepubliceerd op:

MSRE alumna Carien Arendz en MRE alumnus Mark van Dam vertellen in een kort interview hoe ze bij de ASRE terecht zijn gekomen, hoe ze de studies hebben ervaren en over hun ervaring met de MSRE- en de MRE alumnivereniging. 

Carien Arendz, Vastgoedadviseur Markt Gemeente Leiden, MSRE 2014

Jullie zijn een ‘gemengd ASRE alumni koppel’: MRE en MSRE in één huis! Hebben jullie elkaar leren kennen via de ASRE?
Ja, eigenlijk wel. Een studiegenootje van de MSRE heeft ons gekoppeld. Ze zei: ik heb een collega waar je misschien eens koffie mee moet gaan drinken! Dat is inmiddels bijna 6 jaar geleden.
Hoe ben je bij de ASRE terechtgekomen? Wat gaf de doorslag om bij ons te studeren?
Ik heb tijdens mijn studie Vastgoedkunde aan de Universiteit van Groningen een scriptie geschreven over vastgoed cv’s. Een hot item in die tijd, bijna 15 jaar geleden. Ik kon stage lopen bij de ASRE, af en toe een college volgen en heb zo o.a. professor Boot geïnterviewd voor mijn scriptie, super leuk! Ik was dus al erg bekend met het instituut en wilde heel graag nog een studie doen. Ruim zeven jaar na mijn afstuderen in Groningen voor Vastgoedkunde, ben ik met de MSRE begonnen.
Hoe kijk je terug op je studietijd?
Heel positief, ik heb er een groot netwerk aan overgehouden en kon destijds vanuit het vak gebiedsontwikkeling ook direct het ‘organische’ ontwikkelen in de praktijk brengen.
Je bent actief als bestuurslid van de MSRE alumnivereniging. Wat brengt jou dat? Waarom zou je anderen aanraden lid te worden?
Ik vind het leuk verbonden te blijven aan de MSRE-studie en de ASRE, natuurlijk vanwege het netwerk, maar ook vanwege de inhoudelijke activiteiten die georganiseerd worden door de MSRE AA en de ASRE in samenwerking met AAA MRE. Ik zou iedereen aanraden om daar gebruik van te maken en om sowieso naast werk actief te blijven en jezelf te blijven ontwikkelen.

Mark van Dam, Transaction Manager Syntrus Achmea Real Estate & Finance, MRE 2016-2018

Hoe ben je bij de ASRE terechtgekomen? Wat gaf de doorslag om bij ons te studeren? Carien’s verhalen?
Vanuit mijn werkgever leveren wij jaarlijks één of meerdere deelnemers voor zowel de MSRE als de MRE. De ASRE was mij daarom al bekend via collega’s die de MRE of de MSRE hebben gevolgd of actief volgden. Carien zat in de laatste fase van het schrijven van haar MSRE-scriptie toen wij elkaar leerden kennen. Het was feitelijk geen optie te kiezen voor een ander instituut. Natuurlijk is het zo, dat toen de vraag kwam of ik zou starten, Carien dat zeker aanmoedigde.

Waarom heb je gekozen voor de MRE-opleiding (en niet voor de MSRE-opleiding zoals je vriendin)? Wat dacht je met deze studie te bereiken?
Het was mijn keuze om een meer strategische opleiding te kiezen dan de vakinhoudelijke variant. Met name de toevoeging van het Leadership-element sprak mij zeer aan. Dat paste ook beter bij mijn achtergrond op het gebied van eerdere studies en werk.

Hoe heb je de studie ingepast in jullie privéleven?
Dat was soms een hele uitdaging! De studie begon vrij snel na de geboorte van onze zoon. Vlak voor de tentamens gingen moeder en zoon een vaak een weekendje logeren bij opa en oma, wat mij de ruimte gaf om te studeren. De uitdaging zat hem voornamelijk in de periode van het schrijven van de scriptie. Dan heb je toch meer tijd nodig om tot bezinning te komen c.q. stukken tekst te lezen en te schrijven. Laat duidelijk zijn, de studie is goed te combineren, maar steun van thuisfront en collega’s is wel onontbeerlijk.

Waar ging je scriptie over?
Ik wilde graag onderzoeken of het investeren in huurwoningen in perifere gebieden voor institutionele beleggers aantrekkelijk is. Dit omdat het al enkele jaren lijkt alsof zij alleen nog in de Randstad willen beleggen. Langjarige resultaten van vooraanstaande beleggers heb ik op verschillende prestatie-indicatoren en aggregatieniveaus geanalyseerd. De resultaten geven een genuanceerd beeld. In meer dan 20 jaar is sprake van een afwisseling in hoog- en laag-scorende perifere dan wel Randstedelijke regio’s. Op totaalrendement blijkt de rendements- en risicoverhouding in Noord-Nederland aantrekkelijker dan in de Randstad, op zijn minst opzienbarend!

Had je – nu je terugkijkt – dingen anders gedaan tijdens je studie?
Dat vind ik best een lastige vraag, maar nee, ik denk het niet. Omdat ik heel bewust voor de opleiding heb gekozen en door ervaringen van collega’s en Carien ook wel redelijk goed wist waar ik aan begon.

Hoe blijf je na je afstuderen nog in contact met je studiegenoten en de ASRE?
De WhatsApp-groep is nog redelijk actief. Ik heb met de MRE wel enkele vrienden voor het leven gemaakt, daar heb ik bij wijze van spreken wekelijks contact mee. Ik kijk erg uit naar onze jaarlijkse uitjes en natuurlijk kom je zakelijk ook bepaalde klasgenoten steeds tegen, dat is heel erg leuk!

Je bent lid van de MRE-alumnivereniging. Wat verwacht je daar van?
Een blijvende connectie met het MRE-netwerk. Vooralsnog ben ik passief aan activiteiten deelnemend borrel lid. Mogelijk dat ik in de (nabije) toekomst een meer actieve rol wil invullen, dat valt nog te bezien. Ik kijk er in ieder geval naar uit om over 10-20 jaar met klasgenoten aan een tafel te zitten tijdens The Night of the Masters, want wat een fantastisch mooie reünie is dat!

Is je interesse gewekt door het verhaal van deze alumni?
Heb jij na het lezen van de ervaringen van Carien en Mark, ook interesse om jezelf verder te ontwikkelen, je huidige netwerk te vergroten of om lid te worden van een van de ASRE-alumniverenigingen? Neem contact op met Nynke Wagenaar n.wagenaar@asre.nl | 06 39112941

Start met de MRE of MSRE.
Na het afronden van de MRE-opleiding kun je lid worden van de Alumni Association MRE
Heb je de MSRE afgerond, dan is lidmaatschap mogelijk van de MSRE Alumni Association

 

Deel deze post: