Vastgoedrekenen I
10

Vastgoedrekenen I

Periode

19 jan t/m 2 feb 2023 (VOL)

2 mrt t/m 16 mrt 2023

Collegedag

Donderdagen van 14.00 – 18.00

Basisopleiding vastgoedrekenen in de vastgoedkunde

Als vastgoedprofessional is het essentieel financiële vastgoedvraagstukken goed op zijn merites te kunnen beoordelen. Inzicht in de financiële business case en hoe deze wordt berekend is dan ook van groot belang. Alleen dan kunnen besluiten op een afgewogen manier worden genomen.

"Ruim 25 jaar vastgoedervaring heeft mij geleerd dat het beheersen van vastgoedrekentechnieken essentieel is bij het nemen van een afgewogen beslissing over  vastgoed. In drie dagdelen draag ik met veel genoegen mijn basiskennis over om jou in staat te stellen financiële vastgoedvraagstukken goed te kunnen doorgronden."

Nabil Omari, Docent Vastgoedrekenen en Hoofd Grondzaken & Gebiedsontwikkeling Syntrus Achmea Real Estate & Finance / Business unit Acquisitie & Ontwikkeling


Inhoud & opzet

Ben je werkzaam in de private sector, bij de overheid of bij een woningcorporatie? De opleiding ‘Vastgoedrekenen I’ voorziet je van een solide basis op het gebied van vastgoedrekenen. Daarbij staan de financiële business cases van de vastgoedbelegger, projectontwikkelaar en gebiedsontwikkelaar centraal en wordt stilgestaan bij de onderlinge verbanden.

 

Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een certificaat van de Amsterdam School of Real Estate. In het kader van het traject ‘Permanente Educatie’ levert de opleiding 10 PE-punten op.

 

Het succes van de opleiding heeft zich over de jaren bewezen. Door de grote toeloop wordt de training meerdere keren per jaar verzorgd door ons opleidingsinstituut.

 

Na afronding van de opleiding heb je meer inzicht in de onderdelen van de financiële onderbouwing van een project en weet je die beter op waarde te schatten. Je bent in staat zelf de meest voorkomende berekeningen te maken. Tijdens de colleges geeft een ervaren vastgoeddocent vanuit de praktijk nuttige tips voor het opstellen van een vastgoedbeslissing. De colleges zijn dynamisch opgezet, waarbij presentaties rond het theoretisch afgewisseld worden met praktische oefenopdrachten.

 

Naast het educatieve aspect bouw je aan je netwerk door tijdens de colleges kennis te maken met andere vastgoedprofessionals met verschillende achtergronden. 

 

Tijdens de drie dagdelen komen de volgende hoofdonderwerpen aan bod:

 • Algemene beschouwing waardecreatieproces versus vastgoedrekenen;
 • Basisvaardigheden vastgoedrekenen;
 • De financiële business case van de:
  •  Vastgoedbelegger
  •  Projectontwikkelaar
  •  Gebiedontwikkelaar

 

Te behandelen stof:

Tijdswaarde van geld, indexeren, rendement, Discounted Cash Flow (bedrijfswaardering), Internal Rate of Return, Total Rate of Return, aanvangsrendementen (BAR / NAR), restwaardemethodieken (exit yield- / waardeontwikkeling), onrendabele top, kostprijsdekkende huur, vastgoedexploitatie, residuele grondwaardering, grondexploitatie en het waarderen van ruwe bouwgrond.

 

Voor wie

De opleiding Vastgoedrekenen I is bestemd voor iedereen die:

 • een vastgoedberekening wil kunnen opstellen.
 • de vastgoedprofessional die zijn vastgoedrekenvaardigheid wil opfrissen;
 • als vooropleiding voor overige ASRE-opleidingen (Executive Education, MSRE of MRE).


Aanmelden, toelating & kosten

De opleiding Vastgoedrekenen I vindt plaats van donderdag  2 t/m 16 maart 2023. In deze periode moet je rekening houden met een tijdbelasting van ongeveer 8 tot 12 uur per week (inclusief colleges). De kosten zijn € 1.475,-.  Meer informatie over het krijgen van een subsidie? Ga naar het STAP-budget.

De toelatingseisen zijn ten minste en wo/hbo werk- en denkniveau. Deelnemers dienen te beschikken over een laptop met een recente, volledige versie van Microsoft Excel.

Inschrijven is mogelijk tot 2 weken voor aanvang van de opleiding. Indien je je na de gestelde uiterlijke inschrijfdatum nog wilt inschrijven, neem dan contact op met John Verhoeven, programmamanager, telefoon: 06 21487393.

 

Bouw je eigen vastgoedkennis

Deze opleiding kan onderdeel zijn van jouw persoonlijke studiepad bestaande uit meerdere korte opleidingen. Wil je met iemand van de ASRE van gedachten wisselen over welke opleidingen aansluiten bij jouw situatie, neem dan contact op met John Verhoeven, programmamanager, telefoon: 06 21487393. Een voorbeeld van een studiepad bestaande uit meerdere korte ASRE opleidingen is door de WoningBouwersNL overgenomen voor haar opleiding ‘Projectontwikkeling Nieuwe Stijl’.

 

Vastgoedrekenen II

Heb je de basiskennis al onder de knie dan kunnen we je wellicht interesseren voor de vervolgopleiding ‘Vastgoedrekenen II’. 

 

Docenten

De ASRE zet alleen de beste docenten voor de klas. Dit zijn wetenschappers vanuit universiteiten en experts uit de praktijk. Het team aan docenten bestaat uit ongeveer 150 kern- en gastdocenten. Deze docent tref je aan in de collegezaal als je Vastgoedrekenen gaat volgen:

Nabil Omari
Cloud website

Swipe om meer docenten te zien.

 • Mischa Coenen, Stafmedewerker/Sr.Medewerker MJOB Zowonen, alumnus sept 2016
  Goed beheer & onderhoud begint al in de ontwerpfase van een nieuwbouw of renovatie, dus zicht op hoe projectontwikkelaars rekenen & beslissingen nemen, is een absolute toegevoegde waarde. Dit inzicht verkreeg ik door de opleiding.