ASRE start Europese vereniging zorgvastgoed

Gepubliceerd op:

De Amsterdam School of Real Estate heeft, samen met huisvestingsbureau HEVO en mediabedrijf Real Asset Media, het initiatief genomen voor de ‘Senior Housing & Healthcare Association’. Die verenigt vastgoedbeleggers en operators van zorgvastgoed in Europa.

“Dat was hard nodig”, zegt ASRE-docent en partner van HEVO Ron van Bloois. “Ik merk dagelijks dat beleggers in zorgvastgoed en zorginstellingen elkaars taal niet spreken, zoeken naar inspiratie en kansen laten liggen. Beleggingskapitaal zorgt immers voor de noodzakelijke investeringen in toekomstbestendig zorgvastgoed en risicospreiding binnen de zorgsector. De vraag naar geschikte woningen groeit exponentieel door de dubbele vergrijzing. Niet alleen vormen ouderen een relatief groter aandeel van de bevolking, ook de gemiddelde leeftijd loopt op. Daarnaast ontstaan nieuwe woonvormen, eerstelijnsvoorzieningen in de wijk en gespecialiseerde voorzieningen als zelfstandige behandelcentra. De Senior Housing & Health Association wil vastgoedbeleggers en zorginstellingen binnen Europa samenbrengen zodat zij hun kennis delen en oog krijgen voor elkaars behoeften. Ook willen wij data verzamelen, onderzoek doen, een benchmark opzetten en best practices delen over de grenzen en domeinen heen.”

De nieuwe vereniging is een initiatief van de Amsterdam School of Real Estate, HEVO en Real Asset Media. Van Bloois fungeert voorlopig als voorzitter. Inmiddels heeft een aantal partijen zich als zogeheten ‘founding members’ verenigd. Dat zijn de Belgische, Franse en Nederlandse beleggers Aedifica, Bouwinvest, Care Property Invest, Cofinimmo, Mozaic Asset Management, Syntrus Achmea Real Estate & Finance en Triginta, de Franse zorgonderneming Korian en de internationale vastgoedadviseur CBRE uit Londen. Deze partijen zijn nauw betrokken bij de vereniging en stellen de onderzoeksagenda op, vertelt Van Bloois. Daarnaast is er grote interesse van andere partijen om aan te sluiten als lid, waaronder gerenommeerde spelers uit Duitsland, de Nordics en de UK.

Jaarlijkse conferentie
Het jaarlijkse hoogtepunt voor de vereniging wordt een Europese conferentie, waar vertegenwoordigers van alle aangesloten organisaties samenkomen. Ook krijgt de vereniging een eigen vakblad, opgezet en uitgegeven door Real Asset Media, waarin onderzoeken en bijdragen uit verschillende landen worden gepubliceerd. De Amsterdam School of Real Estate stelt een postdoc aan, die gedurende drie jaar het onderzoek naar Senior Housing en Healthcare Investments inventariseert, coördineert en ook eigen onderzoeken organiseert.

In Nederland staat de beleggingsmarkt voor zorgvastgoed nog in de kinderschoenen, stelt Van Bloois. “In het buitenland bestaat deze assetclass al decennia. Niet vreemd dat buitenlandse beleggers ook fors in Nederlands zorgvastgoed investeren en de dealflow domineren. Daarnaast kunnen we veel leren van onze buitenlandse branchegenoten buiten Europa. Een buitenlandse gigant als de beursgenoteerde Amerikaanse REIT Welltower – goed voor een balanstotaal van 33 miljard dollar – investeert al meer dan dertig jaar in healthcare en zorgwoningen voor ouderen. Als we kennisdelen en opbouwen, kunnen we hopelijk versnellen en beter voldoen aan de forse vraag die op ons afkomt.”

Expo Real
Door het afblazen van de Mipim en het verplaatsen van de Provada is de vastgoedbeurs Expo Real begin oktober in München de eerste internationale gelegenheid voor de Senior Housing & Healthcare Association om van zich te laten horen. “Het wordt een pan-Europese club. Het moet een vliegwiel op gang brengen waarvan alle aangesloten partijen profiteren. Naast vastgoedbeleggers zullen zich ook operators uit de zorgsector aansluiten. Dat is uniek.” De oprichting van het internationale kenniscentrum werd bekend gemaakt in een persbericht.

Auteur
Ron van Bloois, ASRE-docent en partner van HEVO

Deel deze post: