Bart Meijer: Ik heb vastgoedtaal leren spreken

Gepubliceerd op:

“Ik had een algemene opleiding, maar wist nog weinig van vastgoed.” Om die reden schreef Bart Meijer zich in voor de opleiding Inleiding Vastgoedkunde. Nu spreekt Bart vastgoedtaal en is hij gefascineerd door de inhoud en de vertaalslag die gemaakt kan worden tussen datavraagstukken en vastgoedvraagstukken. Ziet Bart de ontwikkelingen in datatechnologie als een bedreiging voor de vastgoedadviseur? Verandert het vak voor makelaars en taxateurs in de toekomst? Lees snel verder!

Toepassingen van datatechnologie binnen de vastgoedsector komen steeds frequenter voor, vooral waar het om waarderingsvraagstukken of ruimtelijke vraagstukken gaat. Bart Meijer is werkzaam voor de Matrixian group, een dienstverlener op het gebied van datagedreven beslissingen die zich steeds meer op de vastgoedsector richt. Arthur Marquard – programmamanager MSRE en Inleiding Vastgoedkunde – sprak met hem bij zijn bedrijf dat gevestigd is in Amsterdam Sloterdijk.

De Matrixian Group werd aanvankelijk zes jaar geleden opgericht om marketingvraagstukken op te lossen op basis van data. In de loop van de tijd verschoof de focus op organische wijze en kwam steeds meer bij vastgoed te liggen. Meijer: “Inmiddels hebben we hele gedetailleerde informatie van de Nederlandse woningmarkt. Daarmee bieden we een ondersteunend platform voor het waarderen van woningen. Daarnaast hebben wij data om locatieanalyses te kunnen uitvoeren.”

Meijer liep stage bij de Matrixian Group toen hij nog Commerciële Economie aan de Hoge School Windesheim in Zwolle studeerde. Daarna kreeg hij er een baan aangeboden. “Ik had een algemene opleiding, maar wist nog weinig van vastgoed.”

Om die reden schreef Bart zich in voor de opleiding Inleiding Vastgoedkunde, die hij onlangs met succes afrondde. “Voor mij was het een uitermate leerzaam programma waarin een breed beeld geschetst wordt van vastgoed en ik veel geleerd heb van docenten en medestudenten. Ik weet nu veel beter wat er leeft in de sector en voel mij inmiddels een deskundiger en volwaardiger gesprekspartner in gesprekken met klanten, vooral waar het gaat om onderwerpen op strategisch niveau. Ik heb vastgoedtaal leren spreken.”

“De opleiding Inleiding Vastgoedkunde biedt een interessant en breed beeld van vastgoed. Ik heb er zowel geleerd van docenten als van medestudenten” 

Bart geeft aan enthousiast te zijn geworden over vastgoedrekenen en de manier waarop marktpartijen omgaan met traditionele waarderingsmethoden. Ook het model van Wheaton en diPasquale, waarin de relatie tussen typen vastgoedmarkten wordt gelegd, heeft zijn interesse. In de nabije toekomst overweegt hij een masteropleiding bij de ASRE te volgen.

In zijn dagelijks werk is Meijer vooral gefascineerd door de inhoud en de vertaalslag die gemaakt kan worden tussen datavraagstukken en vastgoedvraagstukken. Ziet hij de ontwikkelingen in datatechnologie als een bedreiging voor vastgoedadviseur? “Ik denk het niet. Ik denk wel dat het vak voor makelaars en taxateurs in de toekomst zal veranderen. Zij worden meer ondersteunend in het transactieproces en zijn er om uitleg aan data te geven. Ik denk dat intuïtie in vastgoed belangrijk zal blijven, kennis van de finesses die niet in data terug zijn te vinden.”

Op die manier krijgen makelaars een taxateurs een nog socialere en communicatievere rol in het vastgoedproces. “Een buddy voor het leven”, concludeert Meijer.

Meer weten?
Lees hier alles over Inleiding Vastgoedkunde.

Deel deze post: