Betaal je master gespreid over vijftien jaar

Gepubliceerd op:

Wil je graag een MRE-, MSRE-opleiding of een MSRE-deelopleiding volgen aan de Amsterdam School of Real Estate (ASRE), maar hik je aan tegen de kosten? Dan is het Levenlanglerenkrediet voor jou interessant.

Het Levenlanglerenkrediet, wat is dat?
Iedereen tot 56 jaar kan tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid voor studiekosten in het hoger onderwijs. Deze studiefinanciering voor volwassenen heet het Levenlanglerenkrediet en geldt voor erkende masteropleidingen. Ook als je al eerder een opleiding hebt afgerond in het hoger onderwijs, kom je in aanmerking voor het Levenlanglerenkrediet, bijvoorbeeld voor het volgen van een tweede masteropleiding.

Wil je je niet meteen inschrijven voor een volledige masteropleiding?
Ook dan kun je gebruikmaken van het Levenlanglerenkrediet. Mits je aan de voorwaarden voldoet, kun je starten met een MSRE-deelopleiding. Je start dan de route naar het masterdiploma. Na de eerste deelopleiding bepaal je of je verder wilt studeren.

Hoeveel geld kan ik lenen voor een opleiding?
Je kunt per jaar maximaal € 10.715 aan cursusgeld – de onderwijsgebonden studiekosten – lenen. Je krijgt nooit meer Levenlanglerenkrediet dan je aan cursusgeld moet betalen. Voor de kosten van studieboeken kun je geen aanspraak maken op het Levenlanglerenkrediet.

Wat kost mij dat?
Niets. Op dit moment staat de rente van het Levenlanglerenkrediet op nul procent. Gratis geld dus, terwijl inflatie gedurende de looptijd de waarde van de lening uitholt.

Kan ik het Levenlanglerenkrediet combineren met belastingaftrek?
Ja, je kunt je studiekosten gewoon aftrekken via de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Het is immers geen vergoeding voor gemaakte studiekosten.

Hoelang kan ik geld lenen voor een opleiding?
Voor de masteropleidingen van de ASRE kun je voor maximaal vijf jaar een Levenlanglerenkrediet krijgen.

Wanneer moet ik het Levenlanglerenkrediet terugbetalen?
Vanaf 1 januari in het jaar na het afronden of beëindigen van je opleiding start je met het aflossen van je lening. Je hebt dan vijftien jaar om je Levenlanglerenkrediet – inclusief eventuele rente – terug te betalen. Hoeveel je maandelijks moet aflossen, is afhankelijk van je situatie.

Hoe vraag ik het Levenlanglerenkrediet aan?
Als student aan de ASRE kun je het Levenlanglerenkrediet aanvragen via Mijn DUO. Dit doe je nadat je bent ingeschreven voor en toegelaten tot de opleiding, maar vóórdat de opleiding start.

Voorwaarden Levenlanglerenkrediet
Om in aanmerking te komen voor het Levenlanglerenkrediet, moeten jij en de opleiding die je wilt volgen voldoen aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste hiervan zijn:

  • Je volgt een wettelijk erkende masteropleiding.
  • Je bent op het moment van aanvragen jonger dan 56 jaar.
  • Ben je jonger dan dertig jaar? Dan kun je met het Levenlanglerenkrediet een deeltijdopleiding financieren of je inschrijven voor een tweede masteropleiding.
  • Je collegegeld of lesgeld wordt niet betaald of vergoed door een andere instantie, bijvoorbeeld je werkgever.

Voorbeelden van ASRE-opleidingen die in aanmerking komen voor het Levenlanglerenkrediet zijn:

Meer informatie?
Heb je vragen over het Levenlanglerenkrediet? Onze studieadviseur Nynke Wagenaar beantwoordt deze graag. Je kunt haar bereiken op 06 3911 2941.

Deel deze post: