Brexit & Real Estate Valuation

Gepubliceerd op:

‘Meer vastgoed in Londen blijft onverkocht’ ‘Rotterdamse bedrijfsruimte gewild door Brexit’ ‘Geen paniek over Brits vastgoed op Mipim-vastgoedbeurs’ ‘Brexit bracht Nederland 1.923 banen in 2018’ 

Bovenstaand is slechts een greep uit verschillende onlangs gepubliceerde nieuwsberichten. Dat Brexit een veelbesproken onderwerp is, zal bij iedereen bekend zijn, maar dat wij als onderdeel van de Real Estate Valuation opleiding de Brexit hebben mogen bediscussiëren in het hol van de leeuw, verdient tevens je aandacht. Afgelopen maand zijn wij, een groep van elf studenten, samen met Mieke Paelinck naar Londen afgereisd. De reis was leerzaam, gezellig, interessant en bovenal geslaagd.

Het programma was divers en uitgebreid. Van colleges aan de Cass Business School tot een rondleiding door Canary Wharf en van bedrijfsbezoeken tot een bezoek aan een pub, het programma had het allemaal. De colleges werden op donderdag- en vrijdagochtend verzorgd door Mat Oakley (Savills, Head of EMEA Research), Stephen Lee (Cass Business School) en Nick French (Oxford Brookes University).

Mat Oakley nam ons mee in zijn onderzoek naar de tekenen die de vastgoedmarkt in het Verenigd Koninkrijk momenteel (onder andere gezien de Brexit) vertoont. Daar waar in de gebruikersmarkt verschuivingen van de retail naar de logistieke markt te zien zijn, blijft de activiteit op de beleggingsmarkt in stand. Hierna kwam Stephen Lee aan het woord. Hij lichtte de statistische onderzoeken naar de accuraatheid van waarderingen toe.

‘s Middags bezochten we het politieke speelveld zelf. Op en rond Parliament Square zagen we welke impact de Brexit discussie heeft op de Londense burger; voor- en tegenstanders betogen op korte afstand van elkaar hun standpunten. Mondelinge uiteenzettingen werden kracht bijgezet door uiterlijke expressies zoals vlaggen, kleding en verschillende attributen. Tezamen met de grote opkomst van veel mediapartijen gaf dit weer in welke mate het onderwerp speelt. Tijdens ons bezoek aan de RICS werd vervolgens door Tamara Hooper (RICS, Policy Manager) toegelicht op welke wijze het instituut rapporteert en adviseert met betrekking tot dit onderwerp. De onzekerheden rondom de deal werden hierbij veelvuldig aangestipt. Na afloop gaf Paulo Ferreira (RICS, Policy & Assurance Officer) ons een korte tour door het monumentale pand waar het hoofdkantoor van RICS is gevestigd. We bezochten onder andere de bibliotheek (inclusief de tentoonstelling over het 150-jarige bestaan van RICS) en niet te vergeten het dakterras met uitzicht op Parliament Square.

Onze middag ging verder bij Howard de Walden Management Limited. Daar vertelden Paul Bakker (Commercial Property Director) en Simon Davies (Commercial Building Surveyor) enthousiast over de 850 diverse, getransformeerde en high-end vastgoedobjecten die dit familiebedrijf bezit in Marylebone. Een wandeling langs én in enkele van de meest spraakmakende objecten was daarna het slotstuk, voordat we het avondprogramma begonnen in een lokale pub.

Vrijdagochtend bij de Cass Business School stipte Nick French het onderwerp met betrekking tot “price, worth and value” aan. Waarom is het essentieel deze begrippen te onderscheiden? En, wat is de rol van financiers hierin? Het tweede deel van de ochtend werd besteed aan de minimaal gestelde energieprestatie-eisen, de manier waarop het Verenigd Koninkrijk deze toepast en de implicaties ervan op waarderingen.

Rob Williamson, een Londense tourguide die zich uitgebreid heeft ingelezen in de vastgoedmarkt, bracht ons ’s middags tijdens een busrit en een wandeling op de hoogte van ‘the rezoning of the London Olympic Park area’ en lichtte enkele andere vastgoed hotspots toe. De rit eindigde voor de deur bij Green Street Advisors. Hemant Kotak (Managing Director) vertelde hier over de visie van Green Street Advisors aangaande de Londense kantorenmarkt. Met de kennis die we tijdens eerdere bijeenkomsten hadden opgedaan konden we met hem hierover in discussie gaan.

Na afloop hebben we vrijdagavond/-nacht goed de tijd genomen voor een uitgebreide evaluatie in Chinatown / Soho, waar we tot de unanieme conclusie zijn gekomen dat de studiereis absoluut geslaagd was. Graag bedanken we Mieke voor haar toegewijde begeleiding en de ASRE voor de goede organisatie van de reis!

Marloes Kampinga
Consultant Valuation Advisory bij JLL

Deze studiereis is een onderdeel van de ASRE opleiding Real Estate Valuation.

Deel deze post: