“Digitaal eerst, maar niet alles digitaal”

Gepubliceerd op:

Menno Lammers is één van de docenten van de ASRE online-opleiding Inleiding Prop- en FinTech. De data die gebouwen genereren zijn waardevol, dus zouden die ook moeten meewegen bij taxaties.

De blended course Inleiding Prop- en Fintech raakt een snaar bij studenten, vertelt Lammers. De eerste lichting deelnemers gaf de opleiding eind 2020 een 8,7, een prachtige score. Na negen weken online studeren kwam de groep samen tijdens een plenaire sessie om gezamenlijk opdrachten uit te werken en het resultaat te presenteren. “De inzichten die studenten uit verschillende bloedgroepen in de vastgoedsector daar uitwisselden, maakten de opleiding extra waardevol”, constateert Lammers.

De basis uit het online studiemateriaal werd door de groep goed opgepikt, stelt Lammers. “Tijdens de plenaire sessie zie je de puzzelstukjes op hun plek vallen en ook de vervolgvraag ontstaan: ‘Met welke oplossingen moet ik aan de slag en hoe transformeer ik mijn organisatie?’ Dat is vervolgens een kwestie van experimenteren en het antwoord op de vraag waar wil je over drie tot vijf jaar als organisatie staan.”

De opleiding zorgt voor het planten van zaadjes in de hoofden van de studenten en richting. Het eerste deel richt zich op het schetsen van de kaders, het tweede deel op slimme, gezonde en duurzame gebouwen. Dan volgt FinTech en de opleiding sluit af met organisatieontwikkeling. “Het programma biedt studenten een gereedschapskist waarmee zij ontwikkelingen binnen hun organisatie kunnen versnellen. Zij voelen meer commitment en vertrouwen om met technologie aan de slag te gaan.”

Lammers ziet niet voor alles een oplossing in digitalisering. “Ik zeg ‘digital first’, maar geen ‘digital only’. Ik leer studenten wel om processen te digitaliseren of opnieuw digitaal uit te vinden. Transformatie is vooral een mindset, technologie een enabler. De tijd die je nu steekt in het verwerken van informatie, zal vervallen. In de toekomst gebeurt dat automatisch en hangt er een algoritme onder. Denkwerk wordt vooral denken over hoe dingen anders kunnen.”

Moet data die een gebouw genereert niet meetellen in de taxatie?
“Als je niet meet, kun je niets verbeteren, niets nieuws ontwikkelen of inspelen op patronen. In de plenaire sessie rees de vraag: hoe waardeer je een gebouw waarvan ook een digital twin bestaat? Verdubbelt de waarde dan, of gaat die maal anderhalf of maal 1,3? Is een gebouw met een gebouwpaspoort – waarin staat welke grondstoffen in het gebouw zijn opgeslagen – meer waard? Of een gebouw waarvan de positieve uitwerking op de gezondheid van gebruikers bekend is? Het blijft een boeiende dialoog en de toekomst gaat uitwijzen hoe we een digital twin gaan waarderen.”

Op welke rollen in de vastgoedsector heeft technologie de grootste impact?
“Ik zeg altijd: je maakt het of je bezit het – alles er tussenin is platform. Dat wil niet zeggen dat het tussenstuk verdwijnt, maar wel dat daar veranderingen optreden, nieuwe business ontstaat. Maar daarvoor moeten wij eerst de hele life cyle nog digitaal maken. Daarna kan het hard gaan.”

In de vastgoedsector draait alles om rendement …
“Maar rendement is meer dan alleen financieel, het kan ook maatschappelijk zijn. Een boom kost geld, maar levert schone lucht en helpt mensen te ontstressen. Technologie in de vastgoedsector helpt nu nog vooral bij energiebesparing, bij het kiezen van de juiste locaties voor vastgoed of het versnellen van de besluitvorming. Sociaal en omgevingsrendement (ESG) worden steeds belangrijker. Deze wereld is volop in ontwikkeling.”

Wat is je favoriete voorbeeld van proptech?
“Er zijn veel mooie voorbeelden. Bijvoorbeeld de Slowaakse slimme oplossing voor afvalmanagement. Doordat iedereen nu thuiswerkt is er meer afval in de stad. Met informatie – ontsloten door sensoren in afvalcontainers – kunnen ophaaldiensten efficiëntere routes rijden. Sommige punten worden eens in de week aangedaan, andere twee keer. Het is een smart city-oplossing met een grote impact op de duurzaamheid van de stad. Het mes snijdt aan meerdere kanten.”

Nieuwsgierig geworden?
De ASRE online-opleiding Inleiding Prop- en FinTech gaat op 26 april 2021 van start en eindigt op donderdag 1 juli met een plenaire sessie van vier uur, waarin onder begeleiding van docenten een casus wordt uitgewerkt. De opleiding kent een studiebelasting van twee tot vier uur per week en is bestemd voor vastgoedprofessionals die meer willen weten over technologische innovatie die bijdraagt aan het behalen van hun doelen, ook als zij buiten het senior management en de boardroom werkzaam zijn.

Bekijk hieronder het interview met Menno Lammers.

Deel deze post: