Guusje Rypma over PropTech Strategy

Gepubliceerd op:

De Master Challenges zijn alweer een aantal jaar een begrip bij de ASRE. Deelnemers worden in een kort tijdsbestek van vier dagen bijgespijkerd over de laatste ontwikkelingen van een actueel thema, en formuleren een visie binnen hun eigen werkgebied. Guusje Rypma, Senior Business Consultant bij Confia Property Management en Consultancy, en sinds begin 2022 masterstudent, nam deel aan de PropTech Master Challenge. ASRE ging met Guusje in gesprek om te horen hoe zij de Master Challenge heeft ervaren, wat ze heeft geleerd en hoe ze deze kennis toepast.

 

Bewuste keuze voor PropTech Strategy

Guusje werkt al een aantal jaar bij Confia. Guusje: “Confia specialiseert zich in financieel vastgoedbeheer. Vanuit de consultancypraktijk adviseren wij onze klanten in het gebruik van onder andere het financieel management platform Yardi, waar wij veel mee werken. Als onderdeel van mijn MSRE-opleiding heb ik twee Master Challenges gedaan. Destijds wist ik nog niet welke specialisatievakken ik binnen de MSRE wilde gaan doen, maar ik was wel geïnteresseerd in PropTech. En aangezien het platform Yardi heel vooruitstrevend is op het gebied van PropTech heb ik voor deze Master Challenge gekozen.”

 

Het ontwikkelen van een eigen visie

De Master Challenge is verdeeld over vier dagen. Aan de hand van diverse werkvormen gaan de studenten aan de slag met het ontwikkelen van een eigen visie. Guusje: “Tijdens deze vier dagen ben je aanwezig op de ASRE in Amsterdam en krijg je colleges van verschillende docenten. Dit zijn zowel docenten van de ASRE als mensen uit het vakgebied die te maken hebben met PropTech. Zij delen tijdens de inspiratiesessies hun visie. Na de colleges en de inspiratiesessie werk je samen met je medestudenten aan groepsopdrachten en brainstormsessies waarin je jouw visie op wat er eerder is besproken presenteert. Tot slot doe je de eindopdracht, het schrijven van een essay, waarin je zelf een PropTech oplossing uiteenzet.”

“Niet alleen op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen zijn belangrijke redenen voor het volgen van een Master Challenge. Juist zelf een visie ontwikkelen is wat de Master Challenge zo interessant maakt. Op een andere manier kijken naar een thema. Je ziet ook dat docenten het niet altijd met elkaar eens zijn omdat ze een verschillende visie hebben op het vakgebied. Zo bedenk je samen: wat vind ik nou PropTech en wat vind ik belangrijk voor de vastgoedbranche. En zo kun je echt iets bijdragen aan het begrip.”

Een diverse groep studenten en docenten

Bij de Master Challenge zijn verschillende ASRE- docenten, gastdocenten en experts betrokken. Guusje maakte deel uit van een groep van 12 deelnemers. Guusje: “Mijn medestudenten hadden verschillende leeftijden en kwamen uit verschillende vakgebieden. Zo hadden we mensen uit de ontwikkelingsbranche, financiers en beleggers. Zelf kom ik uit de datakant, en bij de PropTech Master Challenge waren er meerdere deelnemers met deze achtergrond en die net als ik met Yardi werken. Dat is leuk om met hen ervaringen uit te wisselen. En je netwerk te verbreden. Een docent die naar een proptech event ging berichtte mij nog met de vraag of ik ook aanwezig zou zijn. Op die manier blijf je in contact met iedereen die je tijdens de Master Challenge ontmoet.”

Bijblijven in een snel veranderende wereld

“Ik was altijd geïnteresseerd in de data-kant binnen vastgoed omdat ik met Yardi werk. Door erachter te komen wat PropTech is, waar ontwikkelingen zich nu plaatsvinden, snap ik hoe Yardi zich als bedrijf ontwikkeld en wat de mogelijkheden hiervan zijn. Zo kan ik mijn klanten weer beter helpen. Ik heb zeker ook nieuwe kennis opgedaan. Bijvoorbeeld over het concept van een Digital Twin, dus een digitale kopie van een vastgoed object. Dit helpt om meer inzicht te krijgen in je vastgoed. Niet alleen op papier, wat je huur is en wat je aan rendement kan maken, maar wat is er via een Digital Twin mogelijk aan het verduurzamen van een gebouw. Weten wat het gas en elektra verbruik is, dat vond ik super interessant.”

Kennis toepassen in je werk

“Verduurzaming is voor iedere vastgoedspeler heel belangrijk en PropTech kan daarbij helpen De vastgoedsector is altijd best wel conservatief geweest. Door data te gebruiken heb je meer kennis over hetgeen je bezit en kan je ook vooruitstrevend zijn en meegaan met de energietransitie. Verduurzaming staat hoog op de agenda en PropTech oplossingen kunnen hierbij helpen. Denk aan een Digital Twin, Slimme meters, een dashboards. Dat gaat ons allemaal verder helpen.”

“Ik zie Proptech ontwikkelingen ook duidelijk terugkomen in mijn werk. Laatst was ik op een beurs van Yardi in de Verenigde Staten. Daar zijn ze al verder in PropTech ontwikkelingen voor Yardi en hebben ze hard- en software gekoppeld door middel van slimme meters. Dit platform binnen Yardi heet ‘Pulse’. Middels dashboards heb je per minuut inzicht in het verbruik van je hele vastgoedportefeuille. Dat is iets wat ik zeker volg om te kijken of dat in Europa ook sneller beschikbaar komt. Weten op welke manier PropTech wordt toegepast is belangrijk in mijn vakgebied omdat Yardi een voorloper is op het gebied van PropTech. En het is voor mij belangrijk om te weten waar de markt heengaat, zodat wij als consultancy partij ook bijblijven. Middels de Master Challenge kan ik dus meer vooruit gaan lopen binnen de markt als adviseur.”

Het eindresultaat: het essay

Alle deelnemers aan een Master Challenge sluiten de opleiding af met een essay en ontvangen een certificaat. Guusje: “Het essay die ik heb geschreven aan het einde van de Master Challenge had als hoofdvraag wat een PropTech oplossing zou zijn binnen mijn eigen vakgebied. Daarvoor heb ik gedurende de colleges steekwoorden opgeschreven die mij konden helpen vanuit de theorieën die door de docenten werd toegelicht. Zo kon ik gedurende alle colleges een onderwerp bedenken en mijn eigen PropTech oplossing ontwikkelen. Die heb ik uiteengezet in het essay. Deze heb ik aan mijn baas en mijn collega’s gepresenteerd met als doel hen te motiveren en te inspireren. Ik zou zeker aanraden om een Master Challenge te doen, om je te laten inspireren over de ontwikkelingen binnen de vastgoedsector. En zelf ook bij te blijven.”

Ook meedoen aan een Master Challenge?

Lees meer over de Master Challenges van de ASRE

Deel deze post: