Een middag vol vastgoedinzichten
Het IJ en de daaraan gelegen Amsterdam School of Real Estate (ASRE) vormden op 22 september 2017 wederom het toneel van het Vastgoed Talent Seminar. Tijdens dit door de VOGON georganiseerde seminar kwam een elftal recent afgestudeerden hun onderzoeksbevindingen delen. Masterstudenten van universiteiten en post-initiële instellingen waren uitgenodigd om een presentatie te geven van hun in studiejaar 2016-2017 afgeronde scripties. Enige voorwaarde voor deelname was een afstudeeronderzoek met een vastgoed gerelateerd onderwerp.
Van Harvard tot Groningen
Het programma van het Talent Seminar bood op deze vrijdagmiddag presentaties van studenten afkomstig van een grote verscheidenheid aan kennisinstellingen, vertegenwoordigd waren studenten van de ASRE, TU Eindhoven, TU Delft, Maastricht University, Radboud Universiteit Nijmegen, Vrije Universiteit Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht en ten slotte Harvard University.
Voor elk wat wils
De middag bestond in totaal uit zes deelsessies met elk twee presentaties. De aanwezigen konden tijdens de middag deelnemen in twee deelsessies, de keuze kon gemaakt worden uit de onderwerpen: ‘Woningwaardes’, ‘Beleggingsvraagstukken’, ‘Gebruikers en hun gebouwen’, ‘Retail en E-commerce’, ‘Infrastructuur en vastgoed’ en de ‘Ruimtelijke structuur van kantoren’. Door de brede selectie van onderwerpen was er voor elk wat wils. De afstudeeronderzoeken boden nieuwe inzichten aan de bezoekers, zoals de economische waarde van een monumentstatus bij residentieel vastgoed, de impact van Solvency II op de asset allocatie van verzekeraars naar vastgoed, de marktimplicaties van energie-efficiënte in de kantorenmarkt en nog veel meer.
Kritische reflectie op onderzoek
In de sessies werden de nieuwe vastgoedtalenten uitgedaagd om in korte tijd hun onderzoek te presenteren en relevant te maken. Aan de andere kant werden de aanwezigen uitgedaagd om aan de hand stellingen de discussie aan te gaan over de uitkomsten van de onderzoeken. Hierbij werd kritisch gereflecteerd vanuit de verschillende expertises van de deelnemers en ook werden meerdere ideëen voor vervolg- en verdiepingsonderzoeken geopperd.
Een succesvol seminar
Al met al bood het seminar een goed inkijkje in de meest recente en relevante onderzoeksinzichtingen. Bovendien gaf het (aankomende) vastgoedonderzoekers een mogelijkheid om zich te profileren in dit onderzoeksveld en een start te maken in het opbouwen van hun netwerk. De organisatie kijkt dan ook terug op een geslaagde middag waarbij dit jaarlijks terugkerende event weer heeft bijgedragen aan het samenbrengen van kennis en kunde op vastgoedgebied.
door Rick van Zwet, VOGON activiteitencommissie