I was promised flying cars

Gepubliceerd op:

“It is the year 2000, but where are the flying cars?”, vraagt Avery Brooks zich af in een IBM-commercial voor Lotus-software uit 2001. “I was promised flying cars. I don’t see any flying cars. Why? Why? Why?”

“Nog geen flying cars, maar we hebben in zeg vijf dagen wel een reuzensprong gemaakt in nieuwe onderwijstechnieken voor de MRE”, stelt programmamanager MRE Wim van der Post. “Covid-19 is de aanleiding om deze radicale verandering door te voeren: online doceren en met digitaal beeld en geluid op inspirerende wijze toch kennis over brengen op de groep.”

Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan, beseft het ASRE-team inmiddels. Het is zo gewend om in de ‘huiskamer van de MRE’ – de Kohnstammzaal – kennis te delen. Daar worden in interactieve colleges, debatten en discussies door docent én alle specialisten in de zaal vraagstukken vanuit verschillende perspectieven kritisch bekeken. Dit zorgt voor een optimale leerervaring.

Het ASRE-team heeft de afgelopen dagen veel bijgeleerd. Voor het MRE-vak Legal Management worden nu online mondelingen gehouden en beantwoordde Gerben Markink vragen van studenten in een responsiecollege in Microsoft Teams. De studenten zaten thuis achter de laptop, met soms een kat over het toetsenbord, een kind dat om het hoekje gluurt, of vrouwlief die liefdevol een kopje soep komt brengen. Ja, ook de fameuze MRE-stroopwafels moeten natuurlijk worden vervangen.

Het eerste interactieve MRE-college is dus een feit. Van der Post: “Het is positief ontvangen. Tegelijkertijd beseffen we dat dit best wat vraagt. Het is een andere manier van kennis ontvangen. Daarnaast zijn er bij veel studenten ook kinderen thuis die aandacht vragen. We proberen in nauw overleg met de groep de beste route te kiezen. Dat zal ook in de komende weken soms nog even zoeken blijven.”

Docenten van de volgende vakken hebben al veel inspiratie voor de online colleges. Enkelen werken graag met webcasts, waar de ASRE al langer mee experimenteert. Anderen volgen online cursussen voor het gebruik van Teams. Het is mooi die creativiteit en inzet te zien, zegt Van der Post. “Als we in dit tempo doorwerken hebben we voor de zomer een werkend prototype van een vliegende auto …”

Auteur
Wim van der Post is programmamanager MRE bij de Amsterdam School of Real Estate (ASRE)

Deel deze post: