“Ik ben vastgoedvrouw bij een bouwonderneming”

Gepubliceerd op:

Marieke Mentink volgt de Master of Real Estate en is door de vaktitel Cobouw genomineerd als ‘Bouwvrouw van het Jaar 2021’. Zij is directeur van bouwonderneming Dura Vermeer Bouw Hengelo.

Wat betekent deze nominatie voor jou?
“Waardering voor de aandacht die er is voor diversiteit in de bouwwereld. Dura Vermeer zet erop in, dat wordt gezien. Het is ook persoonlijke erkenning voor het uitdragen van diversiteit binnen het bedrijf en de sector. Aan het begin van mijn carrière had ik dat niet zo, maar diversiteit voegt waarde toe in de bouw. Vrouwen denken anders.”

Hoe anders denken vrouwen?
“Zonder te willen generaliseren: vrouwen brengen een andere dynamiek, een andere omgang met risico’s en zij denken meer vanuit de eindgebruiker. Zij hebben een ander perspectief dan de techneuten, meestal mannen. Vrouwen stellen eerder vragen vanuit functionaliteit en stellen zich sneller kwetsbaar op. Zij nemen meer ruimte om persoonlijke zaken te bespreken.”

Leent de bouw zich wel voor vrouwen?
“Ja, perfect zelfs. Het is zo jammer dat niet meer vrouwen geïnteresseerd zijn. Op de bouwplaats is er minder zwaar werk dan vroeger, de bouw wordt steeds toegankelijker voor vrouwen. Binnen de ontwikkelafdeling hebben wij al veel vrouwelijke collega’s, al zijn dat er in de uitvoering minder. We hebben nu één vrouwelijke projectleider en één timmervrouw. Dat mogen er meer worden.”

Hoe kun je dat stimuleren?
“Op de bouwplaats heb ik nooit van mannen gehoord dat zij er geen vrouwen willen hebben. Het zit ‘m waarschijnlijk in van die vaste verwachtingen en patronen. Een directie moet het wel steunen. Mannen hebben van zichzelf meer bravoure, vrouwen moet je iets meer aanmoedigen.”

Zijn vrouwen de oplossing voor het personeelstekort?
“Nou, we kunnen het potentieel beter benutten. Op de opleidingen zitten wel al veel vrouwen, maar die stromen uit naar andere functies. Ik ben voor diversiteit – bij gelijke geschiktheid kies je de vrouw. Maar als bouwvakker moet je wel gekwalificeerd zijn, anders worden werknemer en bedrijf er niet blij van. Meer vrouwen alleen vormt niet de oplossing voor het capaciteitstekort.”

Volgens Cobouw maakte je bliksemsnel carrière …
“Ik zit sinds mijn 29e in de directie, dat is wel snel, ja. Na enkele jaren bij Plegt-Vos ben ik overgestapt naar Dura Vermeer. Eerst was ik hoofd Klant en Markt, daarna adjunct-directeur en sinds twee jaar directeur.”

Je zette ook het interne vrouwennetwerk EVA op.
“Ja, samen met twee collega’s. Het initiatief werd genomen en aangejaagd door Job Dura, als voorvechter van diversiteit. Zes jaar geleden kwamen wij voor het eerst met bij elkaar met vrouwen in leidinggevende posities, om kennis en ervaringen te delen. We wisten elkaar daarna ook sneller te vinden binnen het bedrijf. Nu ligt er een diversiteitsbeleidsplan dat is geïntegreerd in strategienota’s en operationele plannen. In het begin dacht ik: ‘is dat nou wel nodig?’, maar het blijkt uitermate zinvol. Wij hebben ook gekeken naar de loonontwikkeling en de momenten waarop vrouwen traditioneel uitstromen. Om te zorgen dat het potentieel behouden blijft.”

Waarom koos je voor de MRE?
“De onderneming stimuleert mij deze opleiding te doen, om de kwaliteit en het netwerk. Ik vond het interessant mijn kennis te verdiepen en veel nieuwe mensen te ontmoeten. Dit is een mooie stap om mij verder in het vastgoed te verdiepen.”

Zie jij jezelf als bouwvrouw of vastgoedvrouw?
“Dat is een gewetensvraag, maar denk dat ik een vastgoedvrouw ben in een bouwonderneming. Ik gedij goed bij een ontwikkelende bouwer. Mijn eigen expertise ligt in het klantgestuurd ontwikkelen. Mijn voorkeur ligt vooral bij woningbouw, hoewel we de afgelopen tijd meer mixed use toepassen binnen gebiedsontwikkelingen.”

Hoe helpt de opleiding jou in de praktijk?
“In mijn functie ben ik betrokken bij álle projecten van de onderneming, dus was er altijd wel een project dat te maken had met het thema rond het vak dat wij op dat moment deden. Ja, ik kan de kennis direct toepassen en heb veel aan mijn netwerk. Ik spreek veel klasgenoten ook zakelijk en we doen regelmatig dingen samen. Het is een trigger om mijn netwerk uit te breiden.

Mijn scriptie is bijna af, over twee weken lever ik de definitieve versie in. Het onderwerp is het effect van actief grondbeleid door gemeenten op de doorlooptijd van gebiedsontwikkeling. De conclusie is dat die doorlooptijd van meer factoren afhankelijk is dan alleen het gevoerde grondbeleid en dat het per fase verschilt welk type grondbeleid het meest effectief is. Er is niet per definitie een actief grondbeleid nodig om publiek private samenwerking snelheid te geven.”

Procedure Bouwvrouw
Cobouw-uitgever en juryvoorzitter Mieke Luisman-Stikkelorum stelt met de mede-juryleden Yolanda van Rijswijk (Dura Vermeer) en Suze Gehem (De Groene Grachten) de Bouwvrouw50-lijst op en besluit wie zich Cobouw Bouwvrouw 2021 mag noemen. Op 30 september wordt de winnaar uit de drie genomineerden bekend gemaakt tijdens het Cobouw Bouwvrouwen Event bij Afas in Leusden, een gebouw dat door Dura Vermeer Bouw Hengelo is gerealiseerd.

Deel deze post: