Marlies Folker: Studeren voor de kennis, niet voor titel

Gepubliceerd op:

Vijf jaar geleden stapte ik over als vastgoedtaxateur naar mijn huidige functie van assetmanager Residential Core Fund bij ontwikkelende belegger Amvest. Daar werd ik gestimuleerd om een studie aan de ASRE te volgen. Als aanvulling op mijn masteropleiding Planologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen koos ik voor de MSRE. Aanvankelijk deed ik twee losse modules, voor ik besloot de complete studie te doen. Ik studeer voor de vakinhoudelijke kennis, niet voor die extra mastertitel.

Als specialisatievak heb ik gekozen voor Gebieds- en Vastgoedontwikkeling. Misschien vreemd, omdat mijn functie juist alles te maken heeft met Vastgoedbeleggen, ook een specialisatievak. Maar juist omdat ik dat in de praktijk al veel doe, geeft Gebieds- en Vastgoedontwikkeling mij een bredere kijk bij aankopen, van onze eigen ontwikkelafdeling of van externe ontwikkelaars. Als assetmanager voor de regio Amsterdam is dit een belangrijk onderdeel van mijn werk. Voor mijn scriptie switch ik overigens wel terug naar een onderwerp over beleggen.

Ik heb besloten in mijn scriptie impact investing nader te onderzoeken. Je hoort veel negatieve geluiden als ‘Waarom doen beleggers zo weinig aan het tekort aan huurwoningen in het middensegment?’ Ik wil de maatschappelijke kant belichten van de financieel gedreven beleggerswereld. Volgens mij houden wij als belegger juist veel rekening met de wensen van huurders en hebben met direct vastgoed de uitgelezen kans de woon- en leefomgeving van mensen vorm te geven. De omvang en de wijze waarop verschillende beleggers dit doen, zal uit het onderzoek moeten blijken.

Wat in de vastgoedsector volgens mij onderbelicht blijft, is dat bij community-vorming het gebied méér is dan één gebouw. Een goede invulling van de commerciële ruimten in een woongebied maakt het tot een prettige leefomgeving. Een gemeenschappelijke ruimte in een gebied – in plaats van alleen binnen een gebouw, zoals je al wel veel ziet – kan daarbij belangrijk zijn voor de saamhorigheid, maar ook voor het bestrijden van eenzaamheid. Als belegger kijk je dan ook verder dan de eerste de beste huurder die zich meldt voor de commerciële ruimten in een gebied. Zo ontstaat meerwaarde en een hoger maatschappelijk rendement.

Ik vind het pittig hoor, om de studie naast mijn fulltimebaan te doen. Je hebt door de lessen toch een halve dag minder voor je werk en daar komen nog zelfstudie, opdrachten en groepswerk bij. Het niveau van de studie is goed te doen, maar het is wel veel. De kennis uit de studie verbreedt mijn begrip van de materie, ik zie het grotere geheel beter.

Nieuwsgierig geworden naar de MSRE?
Neem vrijblijvend contact op met Lot Slatman (l.slatman@asre.nl of 06-25641770 ) om jouw mogelijkheden te bespreken of lees meer over de MSRE.

Naam: Marlies Folker
Leeftijd: 33
Werkgever: Amvest
Functie: assetmanager

Deel deze post: