Inleiding Prop- en Fintech: “Kijk naar de trend achter de trend”

Gepubliceerd op:

“Digitaal eerst, maar niet alles digitaal”

Binnen de opleidingspijler ASRE online start in september aan de Amsterdam School of Real Estate de Inleiding Prop- en Fintech. Waar gaat het over en wie moet ‘m volgen?

Je kunt er tegenwoordig heuse consultants voor inhuren: prop- en fintech, kort voor ‘property technology’ en ‘financial technology’. “Deze opleiding geeft je in korte tijd inzicht in wat er al in de vastgoedsector gebeurt, hoe dat jouw business verandert en hoe je daarmee om kunt gaan. Ons doel is mensen aan het denken te zetten”, zegt programmamanager ASRE online Jantine Schrader.

De vastgoedsector staat van oudsher niet bekend als een sterk innovatieve sector. Logisch, stelt Schrader, als je beseft dat een gebouw dertig jaar meegaat en niet – zoals een zich snel ontwikkelende technologie als mobiele telefoons – hooguit drie jaar. Maar Schrader ziet in het vastgoed kansen voor bijvoorbeeld virtual reality (VR), waardoor in de planvorming meer kan worden gevisualiseerd. Maar dat er nieuwe partijen opstaan die zich tussen organisaties en hun klanten dringen, zoals banken is overkomen, ziet zij nu nog niet veel.

De technologische veranderingen zijn niet in elke tak van de vastgoedsector even sterk, vertelt programmacoördinator Jop Smit. “Bij beleggen draait het om lokale kennis en regelgeving, daar gaan de ontwikkelingen niet zo snel. Op vastgoedbeheerders komt juist heel veel innovatie af, die tot ingrijpende veranderingen leidt. Bij vastgoedontwikkelaars ook – denk aan de opkomst van de digital twin van gebouwen. Maar die ontwikkelingen zijn dan weer minder disruptief.” Op het scheidsvlak tussen financiën en technologie gaan ontwikkelingen sneller. Schrader wijst op de zogeheten tokenization van vastgoed. Een technologie als blockchain maakt het mogelijk aandelen in vastgoedbeleggingen zonder tussenkomst van makelaars en notarissen te verhandelen en te administreren. “Via banken krijgt de vastgoedsector al te maken met de codes van Standard Business Reporting (SBR). Het gebruik hiervan maakt bijvoorbeeld de overdracht van huurinformatie tussen partijen eenvoudiger. Technologie kan ook notariële handelingen een stuk efficiënter maken.”

De producten op het terrein van prop- en fintech dienen in de opleiding slechts als voorbeeld. “Belangrijker is welke trend achter de trend zit, waarom er een voedingsbodem is voor die producten en diensten. En wat zo’n basistrend betekent voor een vastgoedorganisatie”, vertelt Smit. “Het Internet of Things (IoT), machine learning, big data – het is allemaal machtig interessant. Maar waar gebruiken we deze technologieën nu écht voor? Is het efficiëntie, duurzaamheid? Wat behelst de techniek en wat is het doel? Die vragen willen wij oproepen, waarna studenten een antwoord voor hun eigen organisatie formuleren.”

De makers van de opleiding werden bijgestaan door onder andere proptech-goeroe Menno Lammers van Proptech.nl en ASRE-docent en financieel specialist Fred Huibers, die kapstokken leverde voor de fintech-onderwerpen. Zij verzorgen verschillende online colleges en leiden ook de plenaire sessie, waarin de studenten vier uur lang samen met docenten de opgedane kennis toepassen in de behandeling van een casus. Docenten zijn onder anderen Bram Adema (CFP), Mark Elshof (Dentons), Richard Gerritsen (Yardi), Gert-Joost Peek (ASRE), Elsbeth Quispel (Cushman & Wakefield), Peter Sybesma (PropertyPeople) en René van der Vlugt (WRKPLC).

De opleiding duurt acht à negen weken, met een studiebelasting van twee tot vier uur per week. De opleiding is bestemd voor vastgoedprofessionals die meer willen weten over technologische innovatie die bijdraagt aan het behalen van hun doelen. Ook als zij buiten het senior management en de boardroom werkzaam zijn.

Deel deze post: