Jos Sentel: “Zoetermeer heeft mij gevormd”

Gepubliceerd op:

ASRE-docent Jos Sentel groeide op in de oude dorpskern van Zoetermeer boven de winkel van zijn ouders. In een razend tempo explodeerde het dorp tot één van de grootste Vinex-locaties van Nederland. Dat vormde zijn interesse in gebiedsontwikkeling en vastgoed.

Wie ben je?

“Mijn naam is Jos Sentel, ik ben 52 en woon in Soest, maar ben in de weekeinden vaak in De Heurne in de Achterhoek. Ik ben bijna 25 jaar samen met Dorien Bosselaar en wij zijn samen de trotse ouders van Tessa en Koen.”

Welk vak doceer je?
“De Master- en Board Room Challenges over ‘Real Estate as a Service’.”

Wat is jouw achtergrond?
“Na mijn studie planologie aan de Universiteit van Amsterdam ben ik in 1992 gaan werken als researcher en consultant bij Kolpron Consultants tot ik in 1997 door Ed Nozeman als senior researcher naar ING Vastgoedontwikkeling werd gehaald. Drie jaar later volgde ik Nozeman op als manager van het team Research & Concepts. Naast mijn werk had ik een studie Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit gedaan. Bij ING werd ik uiteindelijk verantwoordelijk voor het internationale researchnetwerk. In 2006 ben ik voor mijzelf begonnen als consultant onder de naam ThirdPlace. Toen ik in 2018 werd gevraagd om de afdeling Strategy & Research van Syntrus Achmea Real Estate & Finance te leiden, ben ik dat gaan doen. Sinds februari 2022 sta ik weer op eigen benen: ik heb de deur van mijn ‘winkel’ ThirdPlace toch weer geopend.”

Hoe ben je in het vak gerold?
“Twee zaken spelen daarin een rol. Ten eerste dat mijn ouders een winkel hadden in de Dorpsstraat in Zoetermeer. We woonden boven de winkel. Veel ontwikkelingen – positief en negatief – hebben grote indruk op me gemaakt en mij als ondernemer gevormd. Mijn jeugd in de groeikern Zoetermeer bepaalde mijn studie- en beroepskeuze. Als jongen fascineerde mij de zoveelste nieuwbouwwijk, die uit de grond werd gestampt. Ik vond ze onmetelijk saai en stelde mijzelf vragen als ‘voor wie wordt dit gebouwd?’, ‘wie bepaalt wat waar komt?’ en ‘waarom hier?’. Mijn aardrijkskundeleraar Van der Plas zag dat en stimuleerde me naar de open dag van Planologie aan de UvA te gaan. Mijn stage en afstudeerscriptie deed ik bij Kolpron Consultants (tegenwoordig Ecorys). De bevlogenheid van mijn collega’s Dick Hendricks en Arno Ruigrok legde de basis voor een intussen bijna dertigjarige loopbaan in het vastgoedvak.”

Wat vind je mooi aan het vastgoedvak?
“Het is veelzijdig, uitdagend en met vastgoed heb je écht impact. De laatste jaren zie ik gelukkig steeds meer aandacht voor de rol van vastgoed vanuit een maatschappelijk perspectief. Voor ‘gewone’ mensen speelt het een belangrijke rol in allerlei dagelijkse gebeurtenissen. Gebouwen en hun functies bepalen de leefbaarheid en levendigheid in een buurt. Vastgoed kan echt het verschil maken in de brede verduurzamingsopgave.”

Welke ontwikkeling zie je in de markt?
“Dat is het belang – zo niet de noodzaak – van innovatie. Niet alleen op productniveau, maar zeker ook procesinnovatie en organisatievernieuwing.”

Wat brengt de opleiding de studenten naast kennis?
“Voor mij is de drieslag ‘kennis, attitude en vaardigheden’ al jarenlang een belangrijke leidraad om stagiair tot senior medewerker op te beoordelen. Een professional in het vastgoed moet uiteraard in kennis up-to-date zijn, of de intentie hebben dit bij te spijkeren. Maar cruciaal is de houding waarmee je in het werkzame leven staat. Zo is het bijvoorbeeld van belang je eigen leiderschapsstijl te kennen én die van de mensen met wie je samenwerkt. Er ontstaat meer aandacht voor soft skills. Maar kijk ook naar wat het World Economic Forum als de skills voor 2025 noemt: innovatie, creativiteit, sociale invloed en stressbestendigheid.”

Wat vind je belangrijk in het contact met studenten?
“Dialoog en interactie met elkaar is de katalysator voor kennisontwikkeling en -deling.”

Wil je nog iets kwijt?
“Blijf altijd nieuwsgierig en durf het andere perspectief te verkennen.”

Meer weten?
Lees hier meer over de Master Challenge Real Estate as a Service.

Deel deze post: