Volgende week is het zover, dan begint Provada 2016 met als thema ‘The Next Step’. Ook de Amsterdam School of Real Estate is vertegenwoordigd en heeft tijdens deze drie dagen een afwisselend programma. Hoe ziet Leo Uittenbogaard, algemeen directeur van de ASRE deze ‘next step’ en wat kan de ASRE als opleidingsinstituut in de veranderende vastgoedwereld bieden aan de vastgoedprofessional?
Op de vraag waarom er een next step nodig is, heeft iedereen wel een antwoord. Het is duidelijk dat er in de vastgoedsector veel veranderingen zijn, die elkaar in hoog tempo opvolgen en dat we daar op in moeten spelen.
Uittenbogaard vindt dat de vastgoedsector in een nieuw tijdperk terecht is gekomen. “Er zijn geen grote partijen, geld lenen gaat niet zo makkelijk en de bevolking groeit niet zo hard. De opgave ziet er daarmee anders uit.” Hij ziet deze periode echter als positief en kansrijk. “Het vakgebied is uitdagender geworden. We zien meer partijen, meer projecten en het wordt kleinschaliger. In de nieuwe fase zullen we onszelf sneller kennis eigen moeten maken en meer moeten innoveren. Wij leveren als ASRE daarvoor graag de ingrediënten aan.”
Welke thema’s staan bij de ASRE hoog op de agenda?
Volgens Uittenbogaard zijn er een aantal grote thema’s. “We staan voor een aantal uitdagingen. De gebiedsontwikkeling verandert, de energietransitie staat hoog op de agenda en ook de verdere internationalisering van de beleggingsmarkt heeft een grote impact. We moeten creatiever, ondernemender en flexibeler zijn en daarmee meer inspelen op de behoeften van de gebruikers van vastgoed.
Uittenbogaard legt uit dat de ASRE, nog meer dan eerder, focust op het in het oog houden van deze veranderende omgeving. Niet alleen voor wat er gebeurt in de vastgoedbranche, maar ook voor de veranderende behoeften van studeren.
Want hoe houd je je kennis en vaardigheden in deze gewijzigde omstandigheden up-to-date?
“Je ziet een trend van Life Long Learning” vertelt Uittenbogaard. “Als vastgoedprofessional kijk je veel meer naar welke opleiding bij je past op een bepaalde fase van je leven. Wij passen ons programma hierop aan, zodat je ook bij de ASRE je eigen professionele pad kunt volgen. Als je een stap in je carrière wilt maken, kan een masteropleiding je persoonlijke volgende stap zijn. Wil je jezelf echter in een korte tijd specifieke kennis en vaardigheden eigen maken, dan wil je kunnen kiezen uit korte opleidingen die je volgt wanneer het jou het beste uitkomt.”
Wat is in dat kader ‘the next step’ van de ASRE? “We gaan veel meer luisteren”, legt Uittenbogaard uit. “We willen weten aan welke kennis behoefte is. Daarbij kijken we of er aansluiting is met ons huidige aanbod van opleidingen, maar ook of we nieuwe opleidingen kunnen ontwikkelen. We transformeren van een institutionele organisatie naar een meer levende netwerkorganisatie. We worden veel meer de verbinder voor hoogwaardige professionals, waaronder studenten, docenten, onderzoekers en alumni. Collega kenniszoekers en kennisdragers brengen we bij elkaar in onze diverse opleidingsprogramma’s.”
De ASRE heeft naast de twee masterprogramma’s MRE en MSRE, ook Permanente Educatie (PE) en Executive Education (EE) met een breed aanbod van korte opleidingen, variërend van basiskennis tot het verdiepen op een actueel thema.
Gaat de manier waarop het onderwijs wordt aangeboden ook veranderen?
Uittenbogaard: “Ja, in de toekomst gaan we educatieve programma’s aanbieden via ‘blended learning’. We willen feitelijke kennis veel meer online overdragen, zodat je in de collegezaal meer interactief kunt werken. Door de techniek van online learning krijg je veel meer tijd voor het schetsen van de context en om te analyseren, bijvoorbeeld aan de hand van je eigen businesscase. In september start de opleiding ‘Inleiding Waarderen’ die in blended learning vorm wordt aangeboden. Later gaan we andere opleidingen ook op deze manier inrichten.”
Hoe kun je als professional een goede keuze maken uit al deze opleidingen?
Uittenbogaard: “We denken graag met je mee. Wij hebben sinds kort een studieadviseur die met je in gesprek gaat om te kijken wat bij je loopbaan en huidige businesscase past. Je kunt zelf een aantal bouwstenen kiezen die bijdragen aan je benodigde vastgoedkennis.”
Als je kijkt naar het programma van de ASRE tijdens de Provada, dan zie je een mix van thema’s en activiteiten. Zo kun je er dagelijks een Pop-up college volgen, met iedere dag een ander onderwerp en een andere docent. Er zijn twee Docentendebatten, je kunt een alumnus spreken en voor alle studenten, docenten, alumni en overige contacten van de ASRE is er op woensdag ‘The Educated Drink’.
Maar waarvoor kun je als bezoeker verder terecht bij de stand van de ASRE?
“Natuurlijk gewoon voor een kopje koffie. Of om met de aanwezige medewerkers van de ASRE te praten over thema’s en issues waar jij mee te maken hebt. Ook kunnen ze met je meedenken over jouw persoonlijke volgende stap. Welke bouwstenen heb jij nodig voor je eigen functioneren in de vastgoedsector?”