Leyla Yildirim wint MRE-scriptieprijs 2019

Gepubliceerd op:

Senior tax manager Leyla Yildirim van PwC heeft de MRE-scriptieprijs 2019 gewonnen met haar afstudeerscriptie ‘Het Multi-vastgoedarrest is 20 jaar: (op sterven na) dood of nog springlevend?’. Zij schreef de scriptie in het kader van de opleiding Master of Real Estate (MRE) aan de ASRE.

Het Multi-vastgoedarrest dateert van 17 augustus 1998. De Hoge Raad oordeelt daarin dat bij de overdracht van aandelen in een ontwikkelvennootschap door een ontwikkelaar – in tegenstelling tot overige ondernemers die een (vastgoed)vennootschap verkopen – over de behaalde winst vennootschapsbelasting verschuldigd is. Dit met uitzondering van slechts twee procent van de stichtingskosten. Twintig jaar na dato beroept de Belastingdienst zich nog steeds op deze zogeheten tweeprocentsregel.

Yildirim is in haar scriptie nagegaan in hoeverre het Multi-vastgoedarrest nog strookt met de geldende Nederlandse fiscale wet- en regelgeving, de praktijk in de vastgoedsector en of de tweeprocentsregel naderhand door de belastingrechter is toegepast. Dat blijkt niet het geval. Bovendien legt de Nederlandse belastingdienst de toepasselijke regels enger uit dan bijvoorbeeld het Europese Hof van Justitie. Yildirim concludeert dat het voor vastgoedpartijen lonend zou kunnen zijn de belasting op de overdracht van aandelen opnieuw aan de Hoge Raad voor te leggen.

Naar aanleiding van haar onderzoek werd Yildirim eind juni 2019 uitgenodigd haar bevindingen te presenteren bij het Vastgoedkenniscentrum van de Belastingdienst.

Studietegoed van 2.500 euro
De MRE-scriptieprijs bestaat uit een studietegoed ter waarde van 2.500 euro. De winnaar kan kiezen uit het brede aanbod van ASRE-opleidingen of een (internationale) cursus, congresbezoek of een bezoek aan een buitenlandse real estate-opleiding.

Deel deze post: