“Meer begrip voor elkaar leidt tot beter zorgvastgoed”

Gepubliceerd op:

Amanda Schilperoord is projectontwikkelaar bij Woonzorgcentra Haaglanden, een zorginstelling met veertien locaties in de regio Den Haag. Onlangs volgde zij de opleiding Businesscase zorgvastgoed bij de Amsterdam School of Real Estate. 

Wat doe je precies?
Ik ben van origine architect en werk als projectontwikkelaar op de afdeling Vastgoed, een club van in totaal tien man. Met twee collega’s ben ik verantwoordelijk voor renovaties en nieuwbouwprojecten. In mijn huidige rol kan ik mijn kennis als architect goed inzetten om de wensen van verschillende stakeholders in het ontwerp van eegebouw te krijgen.

Waarom koos je de opleiding Businesscase zorgvastgoed?
Ik wilde graag inzicht in de zorgkant krijgen. Meer begrip voor elkaar leidt tot een beter product. Collega’s van mijn vorige werkgever Vestia waren erg enthousiast over deze opleidingZorgvastgoed is heel anders dan gewoon vastgoed, vooral de financiële haalbaarheid is een uitdaging.

Hoe helpt de opleiding jou als projectontwikkelaar?
In de opleiding wordt de businesscase opgedeeld in verschillende stappen. Door het hele proces in een groep vanuit verschillende invalshoeken op een rijtje te zetten, krijg je meer grip op de materieVeel wist ik al, maar door de structuur van de businesscase is het makkelijker ook in de praktijk alles op een rijtje te houden.

Wat was een eyeopener?
De ontdekking hoezeer zorg en vastgoed met elkaar verweven zijn. Binnen zorginstellingen sneeuwt vastgoed vaak onder, doordat de zorg alle aandacht vraagt. Projectontwikkeling is een vak apart, maar door zorgcollega’s te betrekken, krijg je een beter resultaat.

De praktijk is grillig – ik was nog nauwelijks in deze functie begonnen of alles lag noodgedwongen stil door corona. Opeens was mijn afdeling bezigmet speciale corona-afdelingen en mobiele ontmoetingsplekken bij de locaties. Vanaf deze week komen de eerste projecten weer voorzichtig op gang en kan ik weer locaties bezoeken.

Van welke docent heb je het meest geleerd?
Ron van BlooisHij vertelde veel over de financiële aspecten van zorgvastgoed. En het viel mij op hoe gepassioneerd hij over de zorg sprak, je voelde dat het voor hem vooral om de bewoners draait. Van tijd tot tijd neem ik de sheets van de opleiding nog eens door. Ik gebruik ze als kennisdocument. 

Heb je nieuwe contacten opgedaan?
Eerder heb ik de opleiding Gebiedsontwikkeling aan de ASRE gedaan, die duurde een half jaar. Daarvan zie ik nog steeds mensen. De Businesscase zorgvastgoed bestond uit zes bijeenkomsten, relatief kort dus. Maar met de vier medestudenten met wie ik de businesscase heb opgezet, ben ik direct gelinked. Van hen zie ik regelmatig updates langskomen. En we lopen elkaar af en toe tegen het lijf bij bijeenkomsten. Zorgvastgoed is een kleine wereld.

Nieuwsgierig geworden naar Businesscase zorgvastgoed?
Neem vrijblijvend contact op met John Verhoeven (j.verhoeven@asre.nl of 06 21487393) om jouw mogelijkheden te bespreken of lees meer over zorgvastgoed.

Naam: Amanda Schilperoord
Leeftijd: 46
Werkgever: Woonzorgcentra Haaglanden
Functie: Projectontwikkelaar binnen de afdeling Vastgoed

Deel deze post: