De Master of Science in Real Estate (MSRE) leidt vastgoedprofessionals op die het naadje van de kous op hun vakgebied willen weten, vertelt Arthur Marquard, programmamanager MSRE van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE). Specialisten met specifieke kennis van data-analyse zijn het hardst nodig, ziet hij.
Een MSRE-opleiding bestaat in principe uit twee kernvakken en een specialisatievak, sinds afgelopen studiejaar aangevuld met Master Challenges. Dat zijn korte opleidingen die inzoomen op een disruptieve ontwikkeling rond één thema uit de vastgoedsector.
Waarom kent de MSRE eigenlijk deelopleidingen?
“De vastgoedsector is te groot en te complex om alles in één opleiding te bundelen. Investeringsanalyse en Marktanalyse zijn de basisvakken van de MSRE-opleiding. Ontwikkelen is nu eenmaal een ander vak dan beleggen, daarom kiezen studenten één van de drie specialisatievakken. Om meer op de actualiteit in te spelen, hebben we Master Challenges opgezet. De twee kernvakken en het specialisatievak bepalen samen met de Master Challenges de structuur van de MSRE-opleiding.”
Waarom zijn juist deze vakken gekozen?
“De kernvakken omvatten eigenlijk alle kennis en vaardigheden waarover vastgoedprofessionals bij alle actoren in de vastgoedsector te maken hebben. Wat is je doelgroep, wat moet je bouwen, voor wie en waar? Die vragen spelen in alle delen van de sector, of je nu bij een financier of een vastgoedontwikkelaar werkt. De vervolgvraag luidt dan: is het ook haalbaar in risico en rendement? Institutionele beleggers maken andere rekensommen dan woningcorporaties, die een onrendabele top voor lief nemen. Maar doorwrochte analyses zijn voor iedereen de basis. En dan zitten er in de vakken natuurlijk ook de noodzakelijke academische vaardigheden, de methodologische en financiële basis die je in de vervolgvakken weer nodig hebt.”
Hoe grijpen deze vakken in elkaar, is er een vaste volgorde?
“De ideale volgorde is dat je eerst de beide basisvakken volgt en dan je specialisatie kiest. Maar omdat wij ook naar de voorkennis kijken die een student heeft, kan die volgorde afwijken om snel in de specifieke kennisbehoefte van een student te voorzien. Maar dan komen we er achteraf nog wel eens achter dat de standaard volgorde toch beter was geweest.
We geven geen vrijstellingen voor onderdelen op basis van werkervaring, dan zouden er per onderdeel telkens studenten afwezig zijn. Onze methode is gebaseerd op leren van elkaar. Nu heeft soms de een, dan de ander het wat eenvoudiger op basis van praktijkervaring. En soms leren studenten dingen die ze helemaal niet verwachten. Dan zien zij bijvoorbeeld hoe een docent iets heel handig oplost in Excel, terwijl zij alles van dat programma dachten te weten.”
Vanaf het studiejaar 2020-2021 wordt elk MSRE-semester afgesloten met enkele Master Challenges, programma’s van vier dagen waarin docenten, studenten en alumni zich begeven op de grens van bestaande en nieuwe kennis en inzichten. Thema’s zijn bijvoorbeeld De Duurzame Stad, Real Assets, Real Estate as a Service, Energietransitie en Prop- en Fintech Strategy.
Waarom zijn er eigenlijk aparte Master Challenges en zijn die onderwerpen niet opgenomen in deelopleidingen?
“Daar zaten die onderwerpen aanvankelijk wel in, maar dat was te weinig zichtbaar in de namen van de vakken. Bovendien schrijft de accreditatie van de opleiding voor dat het programma niet te veel verandert. Bij onderdelen van 2,5 of 5 studiepunten zoals de Master Challenges hebben wij die vrijheid wel om het programma aan te passen. Doordat ook masteralumni aansluiten vergroten wij het reservoir van kennis en ervaring waaruit deelnemers aan een challenge kunnen putten.”
Zijn er MSRE’ers die meer dan drie vakken volgen? Krijgen zij een MSRE+-diploma?
“Dat komt voor, maar niet vaak. We hebben weleens nagedacht over een MSRE+-diploma. We noemen die bijzondere prestatie altijd wel bij de diploma-uitreiking. Het komt ook voor dat studenten bijvoorbeeld twee specialisatievakken en één kernvak kiezen. Maar daarmee kunnen zijn geen diploma krijgen en hebben ook geen recht op de MSRE-titel. Ooit wilden wij als opleiding zo flexibel mogelijk zijn, maar daar ging de accreditatiecommissie niet mee akkoord. Eigenlijk wel terecht, want iedereen met een MSRE-titel moet natuurlijk ongeveer dezelfde basiskennis hebben.”
Waarom kent de MSRE een maximale studieperiode van vijf jaar, terwijl het MRE-programma doorgaans twee jaar duurt?
“Ook bij de MRE is er de mogelijkheid van uitstel tot maximaal 3,5 jaar. Maar de MRE is gericht op cohorten, groepen studenten die samen studeren en bij de diploma-uitreiking op één foto staan voor de Wall of Fame van de ASRE. Daardoor is de sociale druk hoog om tegelijk klaar te zijn. Bij MSRE is er minder groepsdruk, omdat je steeds in wisselende groepen studeert. Die vijf jaar is verankerd in de wet, na die periode veroudert je kennis.”
Is er een verschil in het netwerk dat je opbouwt met MSRE of MRE?
“Bij de MSRE is het netwerk minder hecht, maar veel groter. Je studeert samen met een groter aantal mensen. De MRE is meer gericht op toekomstige leidinggevenden, de MSRE meer op analisten. In de praktijk loopt dat wat door elkaar. Kijk maar naar topmannen uit het vastgoed met een MSRE-titel, zoals bijvoorbeeld Jeroen Lokerse (Cushman & Wakefield), Peter Helfrich (Primevest Capital Partners) en de allereerste MSRE’er Wim Wensink (Chief Investment Officer bij Amvest).”
Welke opleiding is beter voor een carrière in het vastgoed?
“Dat is moeilijk te zeggen. Ik vind de MSRE leuker, omdat ik erg van de inhoud ben. Bij de MRE leer je meer over leidinggeven, je eigen ‘kleur’ als persoon, hoe je met ethische conflicten omgaat. Het is niet zo dat er maar één studiepad naar een leidinggevende positie leidt. Maar wil je die per se bereiken, dan is de MRE wel de logische keuze.”
Wat is er nieuw in de MSRE-opleiding?
“Komend studiejaar starten wij met het nieuwe specialisatievak Real Estate Analytics, een echte specialisatie voor bollebozen. We behandelen de methodologie van gecompliceerde analysemodellen, het draait om alles wat technisch en datagedreven is, bijvoorbeeld hoe je stedelijke patronen met data beter in kaart kunt brengen. We gaan dit jaar met een eerste kleine groep van start.
Data is ook in het vastgoed het nieuwe goud, toch? Ben je niet bang dat iedereen deze specialisatie zal kiezen?
“Nu zien we in de praktijk nog wel dat iemand zegt: ‘met die data loopt het zo’n vaart nog niet’. Het belang van deze ontwikkeling wordt ook in de vastgoedsector structureel onderschat. Maar je wilt niet dat econometristen en andere data-experts zonder vastgoedkennis ermee aan de haal gaan. Laat dit maar de grootste specialisatie worden, graag! Dan leiden wij de specialisten op die de vastgoedsector de komende jaren het hardst nodig heeft.”
Meer weten?
Alle informatie over de MSRE vind je hier.