“Nieuwe lichting MRE’ers maakt vliegende start”

Gepubliceerd op:

De nieuwe MRE-studiereis naar Parijs is programmamanager MRE Jantine Schrader persoonlijk wat minder goed bevallen. Na een ongelukkige val in de Franse hoofdstad zit haar elleboog in het gips. Maar de MRE-lichting 2021-2023 van 24 studenten uit alle hoeken van de vastgoedsector maakte er een vliegende start.

“De reis naar Parijs is een nieuwe studiereis die wij hebben ontwikkeld in samenwerking met de ESSEC Business School, een soort ASRE, maar dan in Parijs. De business school biedt een breed scala aan opleidingen, maar heeft ook een sterke vastgoedopleiding“, vertelt Jantine.

Parijs is het nieuwe Lissabon?

“Precies, voorheen gingen we naar Lissabon. Door corona en met het oog op het milieu zijn wij dichter bij huis gaan zoeken. We kunnen nu met de trein. Ook de lichting 2018-2020 reisde mee, deze groep had nog iets te goed nadat hun afsluitende studiereis naar New York door corona werd afgelast. Beide groepen hebben deels gezamenlijk en deels apart opgetrokken. Er was voldoende ruimte elkaar goed te leren kennen, alleen inhoudelijke onderdelen deden beide groepen samen.”

Nog andere vernieuwingen, naast de studiereis?

“Na Marktanalyse starten de eerstejaars in november met het vak Strategisch Management, dat wij dit jaar opnieuw hebben ontworpen in samenwerking met de docenten prof. dr. Edward Huizenga, dr. Michel Knoppel en prof. dr. Fred van Eenennaam. We zoeken bij alle voor de toekomst van ons vak belangrijke thema’s een CEO of iemand anders die hier in de praktijk van de boardroom mee te maken heeft. Daarmee blijven we dicht bij de praktijk en dicht bij vastgoedtoepassingen.”

Sluit de nieuwe Boardroom Challenge daarop aan?

“Nee, de Boardroom Challenge is een heel nieuw vak in het tweede jaar van de MRE-opleiding. Voor de lichting 2021-2023 zit het voor het eerst in het curriculum, maar lichting 2020-2022 krijgt al wel een voorproefje. Van de disruptieve trends die binnen de MSRE-opleiding zijn gekozen voor de vierdaagse Master Challenge, duikt er één op in een tweedaagse Boardroom Challenge. De eerste is een inhoudelijke inleiding op het thema door de beste docenten én drie directeuren van studenten, die zelf te maken hebben met het thema: Real Estate as a Service. De tweede dag staat in het teken van een business case, waarin de studenten het thema implementeren in een gekozen bedrijf. Het is een soort sluitsteen van de studie, alle opgedane kennis kan worden ingezet. Het resultaat wordt gepitched aan de board van het gekozen bedrijf.”

Verbinding met de praktijk – is dat de rode draad in de vernieuwingen?

“Ja. We blijven met Harvard Business Cases werken, maar behandelen er niet meer meerdere op éeén dag. We wisselen cases af met het verhaal van een CEO uit de praktijk. Daarmee krijgt de theorie meer verbinding met Nederland en vastgoed.”

Sluit de MRE daarmee beter aan op ontwikkelingen in de sector?

“Uit de motivatiebrieven die studenten schrijven zien wij dat het leiderschapsprogramma en persoonlijke ontwikkeling echt heel belangrijk voor ze is. We gaan vanaf studiejaar 2022-2024 het aantal sessies in het leiderschapsprogramma verder uitbreiden, om nog meer verband te creëren tussen strategisch leiderschap, strategische management en de Boardroom Challenge. In het nieuwe strategisch management zit ook een link naar marktanalyse.”

Waar komt die vraag naar leiderschap vandaan?

“Als je om je heen kijkt, zie je de sector veranderen. Klassiek machogedrag verschuift naar authentiek leiderschap en diversiteit, op de werkvloer én in de boardroom. Het wordt allemaal minder corporate, meer empathisch. Dat is de tijdgeest. Het is fijn als je theoretische bagage hebt, maar je moet ook de skills hebben om mensen te motiveren en over te brengen wat je precies wilt. De student van nu vraagt persoonlijke groei, niet alleen inhoudelijke groei.”

Wat hebben deze studenten in 2023 bereikt?

“We vragen aan het einde van elk semester acht studenten elkaar in pitches van vijf minuten te schetsen wat zij hebben geleerd en direct in de praktijk toegepast. Zo bieden zij elkaar een kijkje in de keuken. Als het goed is, hebben in 2023 zij al hun persoonlijke leerdoelen behaald.”

Meer weten?
Wil je meer weten over de opleiding Master of Real Estate? Lees hier alle details over deze opleiding.

Deel deze post: