Hanna Merks: “Werk én studie is een mindset”

Gepubliceerd op:

Head of Operations Hanna Merks van de Amsterdamse vastgoedmanager Haavens volgde de Master of Science in Real Estate-opleiding aan de Amsterdam School of Real Estate nadat zij enkele jaren in Londen had gewerkt. “Ik wilde weer ontdekken, leren, mijn nieuwsgierigheid volgen, mij specialiseren én een netwerk van vastgoedprofessionals opbouwen.”

In Eindhoven groeide ik op en volbracht ik mijn hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij, aansluitend behaalde ik de master Real Estate and European Planning aan de University of the West of England in Bristol. Daarna ging ik werken in London. Na vier jaar ben ik in 2010 aan de slag gegaan bij een Amsterdamse woningcorporatie. Assetmanagement was nieuw voor woningcorporaties, het maatschappelijk en financieel rendement moest hand in hand gaan en worden geïmplementeerd in de organisatie.”

Waarom wilde je naar het buitenland?
“De wereld zien, andere culturen ontmoeten en toch je doelen bereiken, dat vraagt om bewustwording, acceptatie en continu schakelen. Via mijn opleiding in Eindhoven kwam ik in contact met de universiteit in Bristol en kon ik hier mijn master afronden. Na mijn studie vond ik een baan in London bij IPD, nu opgegaan in MSCI. IPD werkte in Nederland samen met de ROZ en de index voor woningcorporaties Aedex. Weliswaar werkte ik in Londen, maar deed kennis op van de Nederlandse markt. Wonen en werken in Londen was ontzettend gaaf, maar ik wist dat ik terug wilde naar Nederland. Na terugkeer heb ik bij woningcorporaties gewerkt om assetmanagement in de organisatie te implementeren. Toen de overheid besloot de vrijesectorwoningen van de corporatie op te splitsen naar aparte bv’s heb ik meegewerkt aan het opzetten van het portefeuillemanagement voor Yvastgoed, de commerciële tak van Ymere. Toen ik de kans kreeg om aan de slag te gaan voor een commerciële buitenlandse partij – Blackstone – die zich in Nederland wilde vestigen heb ik de overstap gemaakt naar Haavens. Het is een uitdaging om vanaf het begin een fonds in Nederland op te zetten, mee te denken over hoe je omgaat met bewoners, de media, juridische zaken – door de compacte organisatie heb ik met alle factoren te maken. Dat was voor mij reden de overstap te maken.”

Wanneer besloot je de MSRE te doen?
“Ik ben in 2013 begonnen. Mijn Engelse master was in grote lijnen vergelijkbaar met de MRE, omvatte veel vakken waarin je generalistisch naar vastgoed kijkt. Ik wilde mij juist specialiseren. Daarnaast wilde ik vastgoedprofessionals met verschillende achtergronden ontmoeten.”

Wilde je direct al de complete MSRE doen?
“Ik ben achteraan begonnen, met de deelopleiding Vastgoedbeleggen. Die kwam het dichtst bij mijn ambities in portefeuillemanagement. Het was een pre dat dit vak toegang gaf tot een bredere studie, de MSRE. Ik vond het geweldig dat ik die studie kon opsplitsen, ook even pauze kon nemen. Er waren zoveel leuke dingen om te doen, heerlijk om daar af en toe een halfjaar ruimte voor te kunnen maken. De ASRE is bekend, toegankelijk, studenten komen uit heel Nederland – belangrijk voor je netwerk. Bovendien zorgt de ASRE ook voor studenten na hun studie, je kunt je netwerk blijven onderhouden, ook als je de studie hebt afgerond.”

Hoe heb je de studie ervaren?
“De klassen waren heel divers. Er waren juristen, planologen, fondsmanagers, bankiers – je kwam in aanraking met diverse werkgebieden. Je deelt casussen, werkt samen in groepjes, je treft elkaar in de pauze en wisselt ervaringen uit. Ik merkte dat ik ook uitdagingen uit mijn werk kon voorleggen aan studiegenoten, die daarbij konden helpen. Je vindt elkaar gemakkelijk. Doordat ik achteraan de studie begon, had ik direct een studiereis te pakken, waardoor ik mijn studiegenoten snel leerde kennen. Dat is nog steeds de groep waarmee ik het meest contact heb. Achteraf misschien niet de ideale volgorde, maar hierdoor heb ik een grotere groep studenten ontmoet.”

Waar werk je en hoe past de MSRE daarbij?
“Bij vastgoedmanager Haavens, wij investeren voor een buitenlandse belegger. Met de huidige marktontwikkelingen en het veranderende speelveld door de politiek een mega-uitdagend en interessant speelveld om actief te zijn. We beheren een binnenstedelijke woningportefeuille van ongeveer 1.800 eenheden in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Het zijn veelal karaktervolle en historische panden, waardoor elk pand de aandacht vraagt. Door het karakter van de panden is er gedurende de exploitatie meestal beperkt geïnvesteerd in gebouwkwaliteit en duurzaamheid en daarmee in het woongenot van hun huurders. Haavens heeft zich ten doel gesteld om de komende jaren te zorgen voor een eenduidige en stabiele woningkwaliteit in zijn portfolio. Als head of Operations ben ik in een kleine vastgoedclub betrokken bij de hele organisatie en raakt het alle aspecten van het portefeuillemanagement. Via de MSRE heb ik in een sneltreinvaart veel geleerd over portefeuillemanagement, mijn specialisatievak Vastgoedbeleggen. Uiteindelijk zijn alle vraagstukken te beantwoorden vanuit het vastgoedbeleggen. Hoe je uiteindelijk je doel bereikt is voor elk vraagstuk weer anders.”

Hoe kijk je terug op de MSRE-tijd?
“Het was een geweldige tijd, superleuk om college te lopen en studiegenoten te zien. Ik heb nog steeds contact met oud-studiegenoten. Je werkt in dezelfde branche, deelt interesses, de connectie is zo gelegd. Ik had het geluk dat ik tijdens mijn studie in het pand naast de ASRE werkte. Privé was ik druk, maar ik kon mij zo veel als nodig was op de studie richten, het is een mindset. In het begin denk je ‘hoe ga ik dit managen?’, daarna is het vooral keuzes maken, waardoor het in the end te doen was. Ik was bang dat ik na het afstuderen in een zwart gat zou vallen, maar ook dat heeft zich weer snel gevuld met andere activiteiten, waaronder de alumniverenging. Om op een informele manier contact te houden met oud-studiegenoten ben ik lid geworden van de alumnivereniging MSREAA. Die biedt oud-studiegenoten de mogelijkheid elkaar te treffen om projecten te bekijken, kennis bij te spijkeren op alumni-avonden of elkaar te treffen bij een diner of borrel.”

Wat doet MSREAA zoal?
“In april was er een bijeenkomst over Design Thinking op het Berlijnplein in Utrecht, waar wij op locatie een actuele vastgoedcasus bespraken. Het bezoeken van projecten was de afgelopen twee jaar lastig door corona. Dit jaar staat ook het uitgestelde lustrumfeest op de planning. Scheidend voorzitter Onno Hoes van onze sponsor NVM zal daar spreken. Tijdens Provada is er de traditionele Educated Drink en enkele inhoudelijke sessies, exclusief voor alumni. Ook zijn wij een keer ontvangen op het Nederlandse LinkedIn-hoofdkantoor, met onder andere een training om LinkedIn zo efficiënt mogelijk in te zetten. Het lidmaatschap van MSREAA is een voortzetting van de studie, in een rustiger tempo. Zie het als aftrainen na een marathon.”

Hoe blijf jij doorgaan met leren?
“Ik werk voor een ontzettend leuke, ambitieuze club en ik vind het leuk om mij te blijven ontwikkelen, mezelf scherp te houden. Ik wil mijn kennis wel blijven bijspijkeren met alumniavonden en trainingen. Ik overweeg een Master Challenge bij de ASRE te volgen. Maar met drie jonge kinderen blijf ik voorlopig even op andere vlakken leren, vooral over mijzelf.”

Meer weten?
Lees hier alles over de Master of Science in Real Estatede Master Challenges en de alumnivereniging MSREAA.

Deel deze post: