Ethiek in de Vastgoedsector

Periode

open instroom, 2023-2024

Collegedagen

Diverse online collegeweken en één afsluitende toetsvorm

Prijs

€ 525,-

Certificering

ASRE-certificaat

Bekijk alle facts & figures
Duur

6 weken

Duur

10

Instroomniveau

Hbo werk- en denkniveau

Toelatingsprocedure

Aanmelding tot 3 weken na de start via het online inschrijfformulier

Online

Diverse online collegeweken en één afsluitende plenaire bijeenkomst

Bekijk minder facts & figures
Introductie van ethiek in de vastgoedsector

De vastgoedsector is de afgelopen decennia op verschillende momenten negatief in het nieuws geweest. Ernstige onregelmatigheden bij aanbestedingen en transacties hebben geleid tot aantasting van het imago van de vastgoed sector. Inmiddels hebben deze excessen geleid tot de nodige acties van toezichthouders en brancheorganisaties. De breed gedragen opvatting is dat sturen op menselijk gedrag en op de afwegingen die al dan niet worden gemaakt, hierbij cruciaal zijn.

“Als vastgoedprofessional moet je jezelf in het dagelijkse doen en laten voortdurend bewust zijn van morele waarden. Dat gaat verder dan of iets wettelijk mag of niet mag en is bovendien vaak ook niet zwart-wit. Ofschoon tien jaar na enkele spraakmakende integriteitsschendingen in de vastgoedsector vele gedragscodes en regelgeving zijn ingevoerd, lijkt de aandacht voor dit onderwerp wat geluwd. De ASRE vindt het van belang dat ethische vraagstukken permanent en breder onderdeel zijn bij de opleiding van vastgoedprofessionals. Vandaar dat we de blended course Ethiek in de Vastgoedsector hebben ontwikkeld.”

John Verhoeven | Programmamanager Executive Education ASRE

Deze nieuwe opleiding Ethiek in de Vastgoedsector laat je kennismaken met de basisbeginselen van ethiek: bewustwording, (h)erkennen en handelen. Deze blended course zal breed in de onderwijsprogramma’s van de ASRE worden ingezet. Na het volgen van deze opleiding zijn studenten zich bewust van het belang van ethisch verantwoord handelen, herkennen van lastige en riskante situaties en krijgen ze handvaten hoe dit in hun organisaties te verankeren en op welke manier dilemma’s bespreekbaar te maken.

De opleiding Ethiek in de Vastgoedsector volg je online en wordt afgesloten met een individuele essay-opdracht. Het programma bestaat uit onderstaande vier onderwerpen:

  • Wat is ethiek?
  • De belangen & guidance
  • Verankeren in organisaties
  • Dilemma’s

Optimaal studierendement

Na het volgen van Ethiek in de Vastgoedsector zijn studenten zich bewust van het belang van ethisch verantwoord handelen, herkennen van lastige en riskante situaties en krijgen ze handvaten hoe dit in hun organisaties te verankeren en op welke manier dilemma’s bespreekbaar te maken.

Blended learning

Blended courses zijn korte (grotendeels) online leerprogramma’s waarin de fundamentals van de Vastgoedkunde aan bod komen. Het unieke blended karakter van deze opleidingen biedt je als deelnemer de mogelijkheid grotendeels zelf te bepalen wanneer je deze opleiding volgt. In korte tijd een brede context, veel flexibiliteit en met een studiebelasting die goed te combineren is met werk (2-4u p/wk). Altijd afgesloten met een plenaire sessie bij de ASRE of een ander relevant toetsmoment, waarbij we aan de hand van casuïstiek de koppeling maken met de praktijk. Toepassing en perspectief vanuit diverse disciplines zorgen hierbij voor maximaal leerrendement en kennis en ervaring van zowel docenten als studenten worden hierdoor optimaal benut. Het online leerprogramma bestaat uit een mix van werkvormen waarbij videocolleges afgewisseld worden met kennisactiverende vragen, korte opdrachten, literatuurstudie en toetsen. Deze onderwijsactiviteiten zijn te doorlopen op eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Voor wie

De opleiding Ethiek in de Vastgoedsector is interessant voor iedereen binnen de vastgoedsector die te maken heeft met ethische dilemma’s zoals mensen die werkzaam zijn bij beleggers, financiers, makelaars, woningcorporaties, overheden & adviesbureaus.

Aanmelden, toelating & kosten

Na inschrijving rond je uiterlijk 10 weken later het toetsmoment af in de vorm van een essay-opdracht. Houd rekening met een tijdbelasting van ongeveer 2 tot 4 uur per week. De kosten bedragen €525,-. De opleiding levert 6 PE-punten op. 

Inschrijven is mogelijk via het online inschrijfformulier. Als je na de uiterlijke inschrijfdatum nog wilt inschrijven, neem dan contact op met manager ASRE online Stephanie Morssinkhof0639112942

Toelatingseisen
Instroomniveau

Hbo werk- en denkniveau

Werkervaring

Geen specifieke werkervaring vereist. Vastgoedgerelateerde werkervaring is wel een pré.

Advies & contact

Download de folder voor uitleg over de inhoudelijke opzet

Carrièrepad

Onderdeel van de studieroute Real Estate Valuation

Ethiek in de Vastgoedsector wordt aangeboden binnen de studieroute Real Estate Valuation en maar kan indien gewenst ook doorlopen worden als onderdeel van het reguliere onderwijsaanbod.

Studieroute Real Estate Valuation
Docenten
De ASRE zet alleen de beste docenten voor de klas. Zij zijn wetenschapper aan een universiteit of expert uit de praktijk. Het team aan docenten bestaat uit ongeveer 150 kern- en gastdocenten.

Voor Ethiek in de Vastgoedsector zijn dat onder andere deze docenten:
Veelgestelde vragen

Een Blended Course betreft een online leerprogramma met diverse werkvormen: leerlijnen met videocolleges, vragen, korte opdrachten, literatuur en moduletoetsen. In korte tijd een brede context, veel flexibiliteit, tegen lage investering en een studiebelasting die goed te combineren is (2-4u p/wk). Je hebt de maximale vrijheid om het programma naar eigen wens in te delen. De opleiding start met een gezamenlijke kick-off via een livestream (dus online). Deze kick-off is facultatief en kun je later terug te kijken. Een Blended Course wordt altijd afgesloten met een plenaire sessie (aanwezigheidsplicht) bij de ASRE ofwel een ander relevant toetsmoment waarbij casuïstiek centraal staat. Hier wordt de brug tussen de theorie en de praktijk gelegd en gaan deelnemers de discussie vanuit de verschillende perspectieven aan.

Voor ASRE online opleidingen dien je rekening te houden met 2-4u studiebelasting per week. Vanuit de ASRE wordt er een weekstructuur meegegeven en als je deze volgt, kom je uit op de 2-4u studiebelasting per week. Uiteraard is het mogelijk om van deze structuur af te wijken door soms vooruit te werken ofwel achteraf bij te werken. Het is uiteindelijk van belang dat de verplichte onderwijsactiviteiten zijn afgerond voorafgaand aan de plenaire sessie.

Voor de Blended Course geldt als minimale instroom hbo werk- en denkniveau. Er worden geen instroomeisen gesteld aan het aantal jaren werkervaring. Echter ligt de gemiddelde leeftijd rond de 35 jaar (varieert per opleiding) dus veel deelnemers hebben reeds ervaring binnen de vastgoedpraktijk.

De enige fysieke aanwezigheid is vereist tijdens de plenaire sessie bij de ASRE (indien van toepassing). Verder is het leerprogramma in te delen waar, wanneer en in welk tempo je zelf wilt.

Op dit moment worden er nog geen Engelstalige Blended Courses aangeboden. De ASRE is wel de mogelijkheden hiervoor aan het onderzoeken. Mocht u geïnteresseerd zijn in Engelstalige programma’s, neem dan contact op met onze studieadviseur Lot Slatman.

Een plenaire sessie (indien van toepassing) duurt altijd 4 uur en deze wordt fysiek bij de ASRE gehouden. Voor deze sessie geldt een verplichte aanwezigheid.

Ja, voor de Blended Course wordt al het studiemateriaal digitaal aangeboden in de vorm van syllabi, artikelen, boekdelen etc..

Handige links

Bekijk ook deze opleidingen

Bekijk ook deze opleidingen

Amsterdam School of Real Estate

Ontmoetingsplek aan het IJ

De ASRE is al bijna 35 jaar hét academisch instituut voor vastgoedkunde waar vakgenoten elkaar treffen en kennis uitwisselen. Als onderzoeksinstituut analyseren wij vragen en zoeken wij oplossingen voor interdisciplinaire vraagstukken. Wij bieden postacademische opleidingen over de vele vraagstukken rondom duurzame (her)ontwikkeling en het gebruik van de gebouwde omgeving.

ASRE vastgoedbibliotheek

Ruim 30 jaar

hét academisch instituut voor vastgoedkunde

7,9

Gemiddelde beoordeling van onze studenten