Huurrecht bij Vastgoed

Periode

23 sept 2024 t/m 15 nov 2024

Collegedagen

Diverse online collegeweken en één afsluitende plenaire bijeenkomst

Prijs

€ 1.130,-

Certificering

ASRE-certificaat

Bekijk alle facts & figures
Duur

7 weken

Online

Dit is een Blended Course met een afsluitende plenaire sessie bij de ASRE

Instroomniveau

Hbo werk- en denkniveau

Toelatingsprocedure

Aanmelding tot 2 weken na de start via het online inschrijfformulier

PE-punten

10

Studiebelasting

2 tot 4 uur per week zelf in te delen

Bekijk minder facts & figures
Mogelijkheden en beperkingen van het huurrecht

Gedegen kennis van de mogelijkheden en beperkingen van het huurrecht is van groot belang bij de ontwikkeling, verwerving, exploitatie, waardebepaling en het beheer van onroerend goed. Goed inzicht in de dwingende regels en de rechten en plichten van huurder en verhuurder zorgt voor een verkleining van risico’s en duidelijkheid voor alle betrokken partijen.

“Wanneer je in het commerciële vastgoed werkt, dan weet je dat kasstromen cruciaal zijn. Immers, hierop wordt de waarde van een object gebaseerd. Hoe zeker deze kasstromen zijn, hangt af van wat er met de huurder is afgesproken. Daarom is het cruciaal dat je de basisbeginselen van het huurrecht kent, zodat je de huurovereenkomst op waarde kunt schatten.”

Cornelie Arnouts | docent Huurecht bij Vastgoed

In de opleiding Huurrecht bij Vastgoed maak je kennis met de belangrijkste bepalingen in huurcontracten en juridische aandachtspunten in de verschillende deelsegmenten, waarmee je in de vastgoedpraktijk te maken hebt.

Met uitzondering van de plenaire sessie volg je Huurrecht bij Vastgoed online. Dit programma bestaat uit twee online modules waarbij module I focus heeft op de opbouw van het huurrecht en de regels omtrent het algemene deel huurrecht. De tweede module is onderverdeeld in drie subcategorieën: woonruimte, 290-bedrijfsruimte en 230a-bedrijfsruimte.

In deze online modules maak je kennis met de mogelijkheden en beperkingen. Je krijgt inzicht in opbouw, de verschillende regimes en enkele bijzondere smaken. Belangrijke aandachtspunten komen aan bod zoals flexibiliteit, beëindiging, gemengde vormen van huur of gemengde overeenkomsten, de gebrekenregeling en de considerans. We sluiten deze module af met aandachtspunten bij modelcontracten en ROZ-contracten in het bijzonder.
Na afloop ben je in staat om deze kennis te vertalen naar adviezen bij vraagstukken over huur en verhuur van woon- en bedrijfsruimte.

Huurrecht bij Vastgoed is opgebouwd aan de hand van de volgende hoofdthema’s:

  • Algemene deel Huurrecht
  • Huurregimes en implicaties
  • Standaarden en actualiteiten
Blended learning
Blended courses zijn korte (grotendeels) online leerprogramma’s waarin de fundamentals van de Vastgoedkunde aan bod komen. Het unieke blended karakter van deze opleidingen biedt je als deelnemer de mogelijkheid grotendeels zelf te bepalen wanneer je deze opleiding volgt. In korte tijd een brede context, veel flexibiliteit en met een studiebelasting die goed te combineren is met werk (2-4u p/wk). Altijd afgesloten met een plenaire sessie bij de ASRE waarbij we aan de hand van casuïstiek de koppeling maken met de praktijk. Interactie, toepassing en perspectief vanuit diverse disciplines zorgen hierbij voor maximaal leerrendement en kennis en ervaring van zowel docenten als studenten worden hierdoor optimaal benut. Tijdens de eerste week is er een gezamenlijke aftrap waarna je zelf aan de slag gaat met het online leerprogramma. Dit leerprogramma bestaat uit een mix van werkvormen waarbij videocolleges afgewisseld worden met kennisactiverende vragen, korte opdrachten, literatuurstudie en toetsen. Deze onderwijsactiviteiten zijn te doorlopen op eigen tempo, waar en wanneer je wilt. De enige datum waar je echt rekening mee dient te houden, is de fysieke plenaire sessie bij de ASRE. Alle verplichte onderwijsactiviteiten dienen voor deze datum doorlopen te zijn.
Optimaal studierendement

Om je optimaal te laten studeren, heeft de ASRE Huurrecht bij Vastgoed opgebouwd uit een online leerprogramma en een casusopdracht die je in groepsverband uitwerkt. Deze essentiële combinatie van onderwijsvormen, die je grotendeels kan volgen waar, wanneer en in welk tempo je maar wil, zorgt ervoor dat je de leerdoelen optimaal begrijpt en kunt toepassen.

Na het succesvol afronden van Huurrecht bij Vastgoed ontvang je een certificaat van de Amsterdam School of Real Estate.

Voor wie

Huurrecht bij Vastgoed is onmisbaar voor iedereen die in de praktijk te maken heeft met aan- en verkoop en huur en verhuur als adviseur, belegger, beheerder, financier, gemeenteambtenaar, vastgoedeigenaar of projectontwikkelaar.

Aanmelden, toelating & kosten

De opleiding Huurrecht bij Vastgoed start op 23 september 2024, de afsluitende plenaire sessie bij de ASRE is op vrijdag 15 november 2024. Houd rekening met een tijdsbelasting van twee tot vier uur per week bij een spreiding over 8 weken. De kosten bedragen € 1.130,-. De opleiding levert 10 PE-punten op. 

Inschrijven is mogelijk via het online inschrijfformulier. Als je na de uiterlijke inschrijfdatum nog wilt inschrijven, neem dan contact op met Stephanie Morssinkhof, manager ASRE online, telefoon: 0639112942.

Toelatingseisen
Instroomniveau

Hbo werk- en denkniveau

Werkervaring

Geen specifieke werkervaring vereist. Vastgoedgerelateerde werkervaring is wel een pré.

Advies & contact

Download de folder voor uitleg over de inhoudelijke opzet

Carrièrepad

Alle basiskennis die je nodig hebt
De korte opleidingen van de Amsterdam School of Real Estate bieden professionals praktisch toepasbare kennis in de context van de eigen sector. De opleidingen zijn uit te bouwen tot een persoonlijk leerplan. Bekijk ook onze andere korte opleidingen.

ASRE online
Docenten
De ASRE zet alleen de beste docenten voor de klas. Zij zijn wetenschapper aan een universiteit of expert uit de praktijk. Het team aan docenten bestaat uit ongeveer 150 kern- en gastdocenten.

Voor deze opleiding zijn dat onder andere deze docenten:

“Het huurrecht heeft rechtstreeks invloed op vastgoed. Basiskennis van het huurrecht kan je helpen om kostbare fouten te voorkomen en op tijd een inschatting te kunnen maken of je advies nodig hebt. ”

prof. mr. dr. Justine van Lochem | docent Huurrecht bij Vastgoed

Veelgestelde vragen

Een Blended Course betreft een online leerprogramma met diverse werkvormen: leerlijnen met videocolleges, vragen, korte opdrachten, literatuur en moduletoetsen. In korte tijd een brede context, veel flexibiliteit, tegen lage investering en een studiebelasting die goed te combineren is (2-4u p/wk). Je hebt de maximale vrijheid om het programma naar eigen wens in te delen. De opleiding start met een gezamenlijke kick-off via een livestream (dus online). Deze kick-off is facultatief en kun je later terug te kijken. Een Blended Course wordt altijd afgesloten met een plenaire sessie (aanwezigheidsplicht) bij de ASRE waarbij casuïstiek centraal staat. Hier wordt de brug tussen de theorie en de praktijk gelegd en gaan deelnemers de discussie vanuit de verschillende perspectieven aan.

Voor ASRE online opleidingen dien je rekening te houden met 2-4u studiebelasting per week. Vanuit de ASRE wordt er een weekstructuur meegegeven en als je deze volgt, kom je uit op de 2-4u studiebelasting per week. Uiteraard is het mogelijk om van deze structuur af te wijken door soms vooruit te werken ofwel achteraf bij te werken. Het is uiteindelijk van belang dat de verplichte onderwijsactiviteiten zijn afgerond voorafgaand aan de plenaire sessie.

Voor de Blended Course geldt als minimale instroom hbo werk- en denkniveau. Er worden geen instroomeisen gesteld aan het aantal jaren werkervaring. Echter ligt de gemiddelde leeftijd rond de 35 jaar (varieert per opleiding) dus veel deelnemers hebben reeds ervaring binnen de vastgoedpraktijk.

De enige fysieke aanwezigheid is vereist tijdens de plenaire sessie bij de ASRE. Verder is het leerprogramma in te delen waar, wanneer en in welk tempo je zelf wilt.

Op dit moment worden er nog geen Engelstalige Blended Courses aangeboden. De ASRE is wel de mogelijkheden hiervoor aan het onderzoeken. Mocht je geïnteresseerd zijn in Engelstalige programma’s, neem dan contact op met onze studieadviseur Lot Slatman.

Een plenaire sessie duurt altijd 4 uur en deze wordt fysiek bij de ASRE gehouden. Voor deze sessie geldt een verplichte aanwezigheid.

Ja, voor de Blended Course wordt al het studiemateriaal digitaal aangeboden in de vorm van syllabi, artikelen, boekdelen etc..

Handige links

Bekijk ook deze opleidingen

Bekijk ook deze opleidingen

Amsterdam School of Real Estate

Ontmoetingsplek aan het IJ

De ASRE is al bijna 35 jaar hét academisch instituut voor vastgoedkunde waar vakgenoten elkaar treffen en kennis uitwisselen. Als onderzoeksinstituut analyseren wij vragen en zoeken wij oplossingen voor interdisciplinaire vraagstukken. Wij bieden postacademische opleidingen over de vele vraagstukken rondom duurzame (her)ontwikkeling en het gebruik van de gebouwde omgeving.

ASRE vastgoedbibliotheek

Ruim 30 jaar

hét academisch instituut voor vastgoedkunde

7,9

Gemiddelde beoordeling van onze studenten