Strategie voor Gebiedsontwikkeling

Periode

27 sept 2024 t/m 29 nov 2024

Collegedagen

Vrijdagen van 13:00 - 17:00 uur

Prijs

€ 3.570,-

Certificering

ASRE-certificaat

Bekijk alle facts & figures
Duur

8 weken

Toelatingsprocedure

Aanmelding tot 2 weken voor de start via het online inschrijfformulier

PE-punten

28

Studiebelasting

8 uur per week

Bekijk minder facts & figures
De sturingsopgave van een integraal gebiedsontwikkelingsproces

Een even interessante als moeilijke opgave bij gebiedsontwikkeling is het opstellen van een ontwikkelingsstrategie in een vroege fase. Deze opleiding ontrafelt de complexiteit van dit vraagstuk met als concreet doel om tot een ontwikkelingsstrategie te komen die richting geeft aan een langdurig gebiedsontwikkelingsproces.

“De student is in staat om voor een gebiedsontwikkeling een ontwikkelingsstrategie in een vroege fase te doorgronden en toe te passen. De student heeft inzicht in de complexiteit van de sturingsopgave in een gebiedsontwikkelingsproces.”

dr. ir. Gert-Joost Peek MRICS | docent Strategie voor Gebiedsontwikkeling

Bij de gebiedsontwikkeling worden veel vraagstukken gebundeld, zo moeten een processtrategie en een financiële strategie worden opgesteld. Er moet maatschappelijk draagvlak worden gecreëerd. Een koppeling met diverse beleidsvelden is noodzakelijk. Dit alles moet ook voldoende juridisch geborgd worden ingebed. Dit vraagt kennis over veel verschillende beleidsterreinen.

De ervaring van de ASRE is dat specialistische kennis over deelvraagstukken binnen organisaties vaak wel voorhanden is, maar het bij elkaar brengen een vak apart is. Inzicht in de context waarin verschillende actoren opereren is onontbeerlijk voor een realistisch verwachtingspatroon.

Na afronding van Strategie voor Gebiedsontwikkeling heeft de student inzicht in de complexiteit van de sturingsopgave in een gebiedsontwikkelingsopgave, is in staat om hiervoor in een vroege fase een ontwikkelingsstrategie op te stellen en verkrijgt vaardigheden om samen te werken met partijen met uiteenlopende belangen. Deze partijen komen zelf aan het woord en het programma biedt ruimte om samen met hen en de andere deelnemers oplossingen te zoeken om gebiedsontwikkeling in een hogere versnelling te brengen.
De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Actuele dilemma’s en strategische keuzes in gebiedsontwikkeling
 • Van WRO naar de Omgevingswet
 • Gebiedsontwikkeling en de ontwerpopgave
 • Gebiedsontwikkeling als integrale opgave
 • Participatie organiseren
 • Grondbeleid nieuwe stijl
 • Projectorganisaties

Lijkt het je interessant? Inschrijven is mogelijk tot twee weken voor het starten van de opleiding via het online inschrijfformulier.
Wil je persoonlijk met iemand van gedachten wisselen over deze opleiding. Neem dan contact op met John Verhoeven door een email te sturen naar: j.verhoeven@asre.nl

Optimaal studierendement

Om je optimaal te laten studeren, heeft de ASRE Strategie voor Gebiedsontwikkeling opgebouwd uit interactieve colleges en een casusopdracht die je in groepsverband uitwerkt. Deze combinatie van onderwijsvormen zorgt ervoor dat je de leerdoelen begrijpt en kunt toepassen:

 • Handelingsperspectief
 • Masterplan & Planologie omgevingsplan
 • Politiek, bestuur en participatie
 • Grondbeleid en Grex
 • Projectorganisatie en marktbenadering

Na het succesvol afronden van Strategie voor Gebiedsontwikkeling ontvang je een certificaat van de Amsterdam School of Real Estate.

Voor wie

Professionals die werken bij gemeenten, provincies, ontwikkelaars, woningcorporaties, beleggers en consultants, die betrokken zijn bij complexe gebiedsontwikkelingen. Dit kan variëren van grootschalige projecten tot kleinschalige gebieden waar een versnelling van de woningbouwopgave de uitdaging is.

Aanmelden, toelating & kosten

Strategie voor Gebiedsontwikkeling wordt aangeboden van 27 september 2024 tot en met 29 november 2024. Houd in de collegeperiode rekening met een tijdbelasting van ongeveer acht uur per week (inclusief colleges). De opleiding bestaat uit acht vrijdagen van 13.00-17.00 uur. De kosten zijn € 3.570,- (inclusief studiemateriaal).

Inschrijven is mogelijk tot 2 weken voor het begin van de opleiding. Wil je daarna nog inschrijven of is de opleiding al vol? Neem contact op met programmamanager Executive Education John Verhoeven, 06 21487393

Toelatingseisen
Instroomniveau

Wo/hbo werk- en denkniveau

Werkervaring

Minimaal drie tot vijf jaar werkervaring met ontwikkelings-vraagstukken

Advies & contact

Download de folder voor uitleg over de inhoudelijke opzet

Carrièrepad

Bouw je eigen vastgoedkennis

Om kennis binnen gemeenten te vergroten is door het kernteam versnelling MRA, in samenwerking met de ASRE, een studieroute opgezet. Medewerkers van MRA-gemeenten kunnen hun kennis en inzicht over integrale gebiedsontwikkeling vergroten met de studieroute die de ASRE voor de Metropool Regio Amsterdam heeft ontwikkeld.

Studieroute MRA
Docenten
De ASRE zet alleen de beste docenten voor de klas. Zij zijn wetenschapper aan een universiteit of expert uit de praktijk. Het team aan docenten bestaat uit ongeveer 150 kern- en gastdocenten.

Voor deze opleiding zijn dat onder andere deze docenten:

“In de opleiding ‘strategie voor gebiedsontwikkeling’ laat ik je kennismaken met spelers. Ik daag je uit om goed na te denken over wie je hoe wilt betrekken. Hoe je omgaat met mensen die niet willen, welke instrumenten daarbij werken of niet. Maar eerst en vooral leer ik je dat het venijn in de start zit. Benieuwd?”

Erik-Jan Hopstaken | docent Strategie voor Gebiedsontwikkeling

Veelgestelde vragen

Elke opleiding wordt afgesloten met een eindopdracht. Je werkt in groepen een fictieve casus uit die aan het begin van de opleiding wordt uitgereikt. De ASRE probeert de groepen zo divers mogelijk samen te stellen, waardoor je veel van en met elkaar kunt leren.

We hanteren een hbo-ingangsniveau. Een diploma wordt niet gecontroleerd, want studenten met relevante werkervaring op hbo-niveau willen we ook graag toelaten. Vanwege de casusopdrachten raden we de studenten wel ten zeerste aan om de opleiding Vastgoedrekenen, bij de ASRE of online, te volgen.

Het belangrijkste resultaat is natuurlijk dat je meer kennis hebt vergaard om je werkzaamheden beter uit te voeren. Daar bovenop krijg je ook nog een certificaat als je aan twee voorwaarden hebt voldaan: minimaal 80% van de colleges volgen en verplichte aanwezigheid tijdens de presentatie van de eindcase. En wat denk je van een nieuw netwerk?

Strategie voor Gebiedsontwikkeling start twee keer per jaar (voor- en najaar).

In de programma’s van de opleidingen worden diverse docenten ingezet: docenten uit de praktijk die experts zijn op hun vakgebied en academische docenten. Door deze combinatie benut de ASRE alle beschikbare kennis.

Handige links

Bekijk ook deze opleidingen

Bekijk ook deze opleidingen

Amsterdam School of Real Estate

Ontmoetingsplek aan het IJ

De ASRE is al bijna 35 jaar hét academisch instituut voor vastgoedkunde waar vakgenoten elkaar treffen en kennis uitwisselen. Als onderzoeksinstituut analyseren wij vragen en zoeken wij oplossingen voor interdisciplinaire vraagstukken. Wij bieden postacademische opleidingen over de vele vraagstukken rondom duurzame (her)ontwikkeling en het gebruik van de gebouwde omgeving.

ASRE vastgoedbibliotheek

Ruim 30 jaar

hét academisch instituut voor vastgoedkunde

7,9

Gemiddelde beoordeling van onze studenten