Vastgoedfinanciering

Periode

30 sep 2024 t/m 13 dec 2024

Collegedagen

Diverse online collegeweken en één afsluitende plenaire bijeenkomst

Prijs

€ 1.130,-

Certificering

ASRE-certificaat

Bekijk alle facts & figures
Duur

10 weken

Online

Dit is een Blended Course met een afsluitende plenaire sessie bij de ASRE

Instroomniveau

Hbo werk- en denkniveau

Toelatingsprocedure

Aanmelding tot 2 weken na de start via het online inschrijfformulier

PE-punten

10

Studiebelasting

2 tot 4 uur per week zelf in te delen

Bekijk minder facts & figures
Inleiding in de vormen en achtergronden van vastgoedfinanciering

Sinds de kredietcrisis zijn de financieringsbronnen van ontwikkelaars aanzienlijk uitgebreid. Naast bancaire financiering wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van forward funding, co-financiering en het inbrengen van meer eigen vermogen. 

“Veel vastgoed wordt gefinancierd met vreemd vermogen van de grote Nederlandse banken. Het is goed om je als vastgoedprofessional te verdiepen in de beweegredenen van de financier. Waarom financieren ze tot een bepaalde LTV en waar worden risico’s op gebaseerd?”

Fokko Dekker | docent

In deze opleiding gaan we in op de basisprincipes van vastgoedfinanciering en regulering. Welke vormen van financieren zijn er, hoe ziet het speelveld eruit en hoe worden afwegingen gemaakt? Welke eisen hebben de verschillende financiers, zeker nu op gebied van duurzaamheid en hoe verschillen de eisen bijvoorbeeld t.a.v. de loan-to-value en andere ratio’s? We besteden aandacht aan alternatieve financieringsvormen als private-equity, debt funds en crowdfunding en behandelen de fundamentele beginselen van beleggen met geleend geld en het begrip leverage.

Ook kijken we naar de toekomst van vastgoedfinanciering en de technologische ontwikkelingen. Er wordt gekeken naar risicobeheersing en we behandelen specifiek de mogelijkheden voor ontwikkelaars en beleggers die projecten en vastgoedportefeuilles financieren en geven een inkijkje in de wereld van corporatiefinanciering en financiering van maatschappelijk vastgoed.
Na het volgen van Vastgoedfinanciering maak je een gedegen inschatting van de mogelijkheden en bijbehorende risico’s van de financiering van jouw project.

 
In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Institutionele en theoretische aspecten van vastgoedfinanciering
  • De praktijk van vastgoedfinanciering
Blended learning
Blended courses zijn korte (grotendeels) online leerprogramma’s waarin de fundamentals van de Vastgoedkunde aan bod komen. Het unieke blended karakter van deze opleidingen biedt je als deelnemer de mogelijkheid grotendeels zelf te bepalen wanneer je deze opleiding volgt. In korte tijd een brede context, veel flexibiliteit en met een studiebelasting die goed te combineren is met werk (2-4u p/wk). Altijd afgesloten met een plenaire sessie bij de ASRE waarbij we aan de hand van casuïstiek de koppeling maken met de praktijk. Interactie, toepassing en perspectief vanuit diverse disciplines zorgen hierbij voor maximaal leerrendement en kennis en ervaring van zowel docenten als studenten worden hierdoor optimaal benut. Tijdens de eerste week is er een gezamenlijke aftrap waarna je zelf aan de slag gaat met het online leerprogramma. Dit leerprogramma bestaat uit een mix van werkvormen waarbij videocolleges afgewisseld worden met kennisactiverende vragen, korte opdrachten, literatuurstudie en toetsen. Deze onderwijsactiviteiten zijn te doorlopen op eigen tempo, waar en wanneer je wilt. De enige datum waar je echt rekening mee dient te houden, is de fysieke plenaire sessie bij de ASRE. Alle verplichte onderwijsactiviteiten dienen voor deze datum doorlopen te zijn.
Optimaal studierendement

Om je optimaal te laten studeren, heeft de ASRE de opleiding opgebouwd uit een online leerprogramma en een casusopdracht die je in groepsverband uitwerkt. Deze essentiële combinatie van onderwijsvormen, die je grotendeels kan volgen waar, wanneer en in welk tempo je maar wil, zorgt ervoor dat je de leerdoelen optimaal begrijpt en kunt toepassen.

Na het succesvol afronden van Vastgoedfinanciering ontvang je een certificaat van de Amsterdam School of Real Estate.

Voor wie

De opleiding Vastgoedfinanciering is interessant voor iedereen met een financieringsvraagstuk met vastgoed als onderpand als ontwikkelaars, beleggers, financiers, adviseurs, maatschappelijke organisaties, overheden en young professionals.

Aanmelden, toelating & kosten

Na inschrijving kun je vanaf 30 september 2024 van start en ben je op 13 december 2024 bij de afsluitende plenaire sessie bij de ASRE. Houd rekening met een tijdbelasting van ongeveer 2 tot 4 uur per week. De kosten zijn € 1.130,-. De opleiding levert 10 PE-punten op. 

Inschrijven is mogelijk via het online inschrijfformulier. Als je na de uiterlijke inschrijfdatum nog wilt inschrijven, neem dan contact op met Manager ASRE online Stephanie Morssinkhof, 0639112942.

Toelatingseisen
Instroomniveau

Hbo werk- en denkniveau

Werkervaring

Geen specifieke werkervaring vereist. Vastgoedgerelateerde werkervaring is wel een pré.

Advies & contact

Download de folder voor uitleg over de inhoudelijke opzet

Carrièrepad

Alle basiskennis die je nodig hebt
De korte opleidingen van de Amsterdam School of Real Estate bieden professionals praktisch toepasbare kennis in de context van de eigen sector. De opleidingen zijn uit te bouwen tot een persoonlijk leerplan. Bekijk ook onze andere korte opleidingen.

ASRE online
Docenten
De ASRE zet alleen de beste docenten voor de klas. Zij zijn wetenschapper aan een universiteit of expert uit de praktijk. Het team aan docenten bestaat uit ongeveer 150 kern- en gastdocenten.

Voor deze opleiding zijn dat onder andere deze docenten:

Bij het financieren van vastgoed is het niet ‘one size fits all’. Er zijn veel financieringsmogelijkheden en je doet er goed aan die te kennen. Op elk moment in de vastgoedcyclus zijn sommige financieringsvormen verstandiger dan andere. 

Martijn Nijland | docent

Veelgestelde vragen

Een Blended Course betreft een online leerprogramma met diverse werkvormen: leerlijnen met videocolleges, vragen, korte opdrachten, literatuur en moduletoetsen. In korte tijd een brede context, veel flexibiliteit, tegen lage investering en een studiebelasting die goed te combineren is (2-4u p/wk). Je hebt de maximale vrijheid om het programma naar eigen wens in te delen. De opleiding start met een gezamenlijke kick-off via een livestream (dus online). Deze kick-off is facultatief en kun je later terug te kijken. Een Blended Course wordt altijd afgesloten met een plenaire sessie (aanwezigheidsplicht) bij de ASRE waarbij casuïstiek centraal staat. Hier wordt de brug tussen de theorie en de praktijk gelegd en gaan deelnemers de discussie vanuit de verschillende perspectieven aan.

Voor ASRE online opleidingen dien je rekening te houden met 2-4u studiebelasting per week. Vanuit de ASRE wordt er een weekstructuur meegegeven en als je deze volgt, kom je uit op de 2-4u studiebelasting per week. Uiteraard is het mogelijk om van deze structuur af te wijken door soms vooruit te werken ofwel achteraf bij te werken. Het is uiteindelijk van belang dat de verplichte onderwijsactiviteiten zijn afgerond voorafgaand aan de plenaire sessie.

Voor de Blended Course geldt als minimale instroom hbo werk- en denkniveau. Er worden geen instroomeisen gesteld aan het aantal jaren werkervaring. Echter ligt de gemiddelde leeftijd rond de 35 jaar (varieert per opleiding) dus veel deelnemers hebben reeds ervaring binnen de vastgoedpraktijk.

De enige fysieke aanwezigheid is vereist tijdens de plenaire sessie bij de ASRE. Verder is het leerprogramma in te delen waar, wanneer en in welk tempo je zelf wilt.

Op dit moment worden er nog geen Engelstalige Blended Courses aangeboden. De ASRE is wel de mogelijkheden hiervoor aan het onderzoeken. Mocht je geïnteresseerd zijn in Engelstalige programma’s, neem dan contact op met onze studieadviseur Lot Slatman.

Een plenaire sessie duurt altijd 4 uur en deze wordt fysiek bij de ASRE gehouden. Voor deze sessie geldt een verplichte aanwezigheid.

Ja, voor de Blended Course wordt al het studiemateriaal digitaal aangeboden in de vorm van syllabi, artikelen, boekdelen etc..

Handige links

Bekijk ook deze opleidingen

Bekijk ook deze opleidingen

Amsterdam School of Real Estate

Ontmoetingsplek aan het IJ

De ASRE is al bijna 35 jaar hét academisch instituut voor vastgoedkunde waar vakgenoten elkaar treffen en kennis uitwisselen. Als onderzoeksinstituut analyseren wij vragen en zoeken wij oplossingen voor interdisciplinaire vraagstukken. Wij bieden postacademische opleidingen over de vele vraagstukken rondom duurzame (her)ontwikkeling en het gebruik van de gebouwde omgeving.

ASRE vastgoedbibliotheek

Ruim 30 jaar

hét academisch instituut voor vastgoedkunde

7,9

Gemiddelde beoordeling van onze studenten