Werking van de Woningmarkt

Periode

2 okt t/m 24 nov 2023

Collegedagen

Diverse online collegeweken en één afsluitende plenaire bijeenkomst

Prijs

€ 875,-

Certificering

ASRE-certificaat

Bekijk alle facts & figures
Online

en een afsluitende plenaire sessie bij de ASRE

Duur

8 weken

Instroomniveau

Hbo werk- en denkniveau

Toelatingsprocedure

Aanmelding tot 3 weken na de start via het online inschrijfformulier

PE-punten

8

Studiebelasting

2 tot 4 uur per week zelf in te delen

Bekijk minder facts & figures
De basis voor het doorgronden van de woningmarkt

De Nederlandse woningmarkt bevat de grootste vastgoedcategorie in Nederland en raakt alle inwoners direct: elk huishouden moet immers een plek hebben waar het kan wonen. Daarmee heeft de woningmarkt grote invloed op de maatschappij. Hoe ziet de woningvraag van de toekomst eruit, hoe ontwikkelen de prijzen van koopwoningen zich, hoe houden we woningen betaalbaar zijn slechts enkele vragen waarop de opleiding Werking van de Woningmarkt antwoord geeft.

“Wonen is een recht. Gedegen woningmarkt analyses dragen daaraan bij.”

dr. Paul de Vries | docent

De woningmarkt is een bijzondere markt. De producten op deze markt, de woningen, voorzien in een basisbehoefte en zijn daardoor moeilijk te substitueren. Woningen hebben een veel langere levensduur dan de meeste andere goederen, zijn heterogeen, locatie gebonden en kapitaalintensief. Door deze specifieke kenmerken functioneert de woningmarkt anders dan veel andere markten en is er sprake van marktimperfecties. Marktimperfecties en onrechtvaardige welvaartsverdeling zijn belangrijke reden die overheidsingrijpen vanuit welvaartseconomie perspectief legitimeren op de woningmarkt.

De prijs van woningen komt tot stand in een samenspel van drie deelmarkten: de woonruimtemarkt, de beleggingsmarkt, en de bouw- en ontwikkelingsmarkt. Deze deelmarkten worden beïnvloed door exogene markten, de kapitaalmarkt en de reële economie. De woningvraag wordt niet gezien als autonome ontwikkelingen, maar veeleer beschouwd als afgeleide van de demografische, sociaal-culturele en economische factoren. Deze factoren zijn van substantiële invloed zijn op de woonvoorkeuren van huishoudens en kunnen tot vergaande woondifferentiatie leiden. Gedegen inzicht in werking van de woningmarkt is onmisbaar om de ontwikkelingen op de woningmarkt te duiden en woningmarkt prognoses op te stellen.

De opleiding werking van de woningmarkt geeft je fundamentele basiskennis over de werking van de woningmarkt die voor elke vastgoed professional relevant is.

In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan de orde:

– De structuur en bijzondere kenmerken van de woningmarkt
– Woningmarktdynamiek en deelmarkten
– De invloed van demografie en conjunctuur op de woningvraag
– Woningprijsontwikkelingen en prijscycli
– Volkshuisvesting en betaalbaarheid

Blended learning
Blended courses zijn korte (grotendeels) online leerprogramma’s waarin de fundamentals van de Vastgoedkunde aan bod komen. Het unieke blended karakter van deze opleidingen biedt je als deelnemer de mogelijkheid grotendeels zelf te bepalen wanneer je deze opleiding volgt. In korte tijd een brede context, veel flexibiliteit en met een studiebelasting die goed te combineren is met werk (2-4u p/wk). Altijd afgesloten met een plenaire sessie bij de ASRE waarbij we aan de hand van casuïstiek de koppeling maken met de praktijk. Interactie, toepassing en perspectief vanuit diverse disciplines zorgen hierbij voor maximaal leerrendement en kennis en ervaring van zowel docenten als studenten worden hierdoor optimaal benut. Tijdens de eerste week is er een gezamenlijke aftrap waarna je zelf aan de slag gaat met het online leerprogramma. Dit leerprogramma bestaat uit een mix van werkvormen waarbij videocolleges afgewisseld worden met kennisactiverende vragen, korte opdrachten, literatuurstudie en toetsen. Deze onderwijsactiviteiten zijn te doorlopen op eigen tempo, waar en wanneer je wilt. De enige datum waar je echt rekening mee dient te houden, is de fysieke plenaire sessie bij de ASRE. Alle verplichte onderwijsactiviteiten dienen voor deze datum doorlopen te zijn.
Optimaal studierendement

Om je optimaal te laten studeren, heeft de ASRE de opleiding opgebouwd uit een online leerprogramma en een casusopdracht die je in groepsverband uitwerkt. Deze essentiële combinatie van onderwijsvormen, die je grotendeels kan volgen waar, wanneer en in welk tempo je maar wil, zorgt ervoor dat je de leerdoelen optimaal begrijpt en kunt toepassen.

Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een certificaat van de Amsterdam School of Real Estate.

Voor wie

Werking van de Woningmarkt geeft professionals werkzaam bij gemeenten, financiers, beleggers, woningcorporaties, adviseurs en makelaars inzicht in wijze waarop de woningmarkt functioneert en geeft je een gedegen kennis fundament om in deze markt actief te zijn.

Aanmelden, toelating & kosten

Na inschrijving kun je 2 oktober 2023 van start met de opleiding en sluit je de opleiding af met een plenaire sessie bij de ASRE. Houd rekening met een tijdbelasting van ongeveer 2 tot 4 uur per week. Meer informatie over het krijgen van een subsidie? Ga naar het STAP-budget.

Inschrijven is mogelijk via het online inschrijfformulier. Als je na de uiterlijke inschrijfdatum nog wilt inschrijven, neem dan contact op met manager ASRE online Stephanie Morssinkhof, 0639112942. 

Toelatingseisen
Instroomniveau

Hbo werk- en denkniveau

Werkervaring

Geen specifieke werkervaring vereist. Vastgoedgerelateerde werkervaring is wel een pré.

Advies & contact
Carrièrepad

Alle basiskennis die je nodig hebt
De korte opleidingen van de Amsterdam School of Real Estate bieden professionals praktisch toepasbare kennis in de context van de eigen sector. De opleidingen zijn uit te bouwen tot een persoonlijk leerplan. Bekijk ook onze andere korte opleidingen.

ASRE online
Docenten
De ASRE zet alleen de beste docenten voor de klas. Zij zijn wetenschapper aan een universiteit of expert uit de praktijk. Het team aan docenten bestaat uit ongeveer 150 kern- en gastdocenten.

Voor deze opleiding zijn dat onder andere deze docenten:

Professor dr. Johan Conijn is één van de docenten van de nieuwe ASRE-opleiding Werking van de Woningmarkt. Een actievere overheid, zowel Rijk als gemeente, is nodig om het woningtekort op te lossen. ‘Met de huidige voorstellen is de bouw van 100.000 woningen per jaar de komende jaren niet haalbaar’.

prof. dr. Johan Conijn | docent

Veelgestelde vragen
Handige links

Bekijk ook deze opleidingen

Bekijk ook deze opleidingen

Amsterdam School of Real Estate

Ontmoetingsplek aan het IJ

De ASRE al bijna 35 jaar hét academisch instituut voor vastgoedkunde waar vakgenoten elkaar treffen en kennis uitwisselen. Als onderzoeksinstituut analyseren wij vragen en zoeken wij oplossingen voor interdisciplinaire vraagstukken. Wij bieden postacademische opleidingen over de vele vraagstukken rondom duurzame (her)ontwikkeling en het gebruik van de gebouwde omgeving.

Ruim 30 jaar

hét academisch instituut voor vastgoedkunde

7,9

Gemiddelde beoordeling van onze studenten

Folder downloaden

Vul onderstaande gegevens in om uitgebreide informatie (in PDF-formaat) te downloaden.

Nieuwsbrief
Hidden
Algemene voorwaarden

Hoe wij omgaan met persoonsgegevens is te lezen in onze privacy- & cookieverklaring

Menu