Investeringsanalyse

Periode

13 feb 2023 t/m 29 mei 2023
11 okt 2023 t/m 31 jan 2024

Collegedagen

Maandagen van 13:00 - 19:00 uur
Woensdagen van 13:00 - 19:00 uur

Prijs

collegejaar 2022-2023 € 7.800,-
daarna € 8.200,- (exclusief studieboeken)

Certificering

MSRE-deeldiploma

Bekijk alle facts & figures
Duur

16 weken

Toelatingsprocedure

Intakegesprek met studieadviseur

Bekijk minder facts & figures
Haalbaarheidsanalyse, waardebepaling en risicobeoordeling

Investeringsanalyse is een financieel georiënteerde opleiding waarin je leert of een vastgoedinvestering financieel haalbaar is en wat de waarde van die investering is. Deze opleiding is bedoeld voor wie in de dagelijkse praktijk te maken heeft met vraagstukken rond de selectie of haalbaarheid van vastgoedobjecten. Het kan gaan om investeringen in nieuwbouw en om acquisitie- of dispositievraagstukken van bestaande gebouwen.

“Als projectontwikkelaar kom in mijn dagelijkse praktijk alleen bepaalde elementen van investeringsvraagstukken tegen, zoals stichtingskosten en rendementen. Door het vak Investeringsanalyse heb ik een breder begrip gekregen van de vraagstukken rondom een investering, die aan mijn werk gerelateerd zijn. Het is interessant om samen te werken met medestudenten uit ander vakgebieden en zo ook je netwerk uit te breiden.”

ir. Jessica Balla-de Boer | alumna

Rekentechnieken, waarderingsmethoden en investeringsselectiecriteria vormen de rode draad van deze opleiding. Daarnaast is er veel aandacht voor nieuwe methoden en technieken om de waarde van vastgoed te bepalen, waar optietheorie en scenario-analyse onderdeel van zijn. Deze benaderingen verruimen uw blik op het bepalen van de haalbaarheid van investeringsvraagstukken. Vastgoedkunde is echter geen exacte wetenschap. Vandaar dat er ook veel aandacht wordt besteed aan de kwaliteit van de informatie waarop analyses en waarderingen zijn gebaseerd en aan de interpretatie van de uitkomsten. Als je de opleiding heb afgerond, kun je omgaan met beslissingscriteria, waardebegrippen en methoden & technieken waarmee de economische waarde van een investering is vast te stellen. Je weet ondernemingsdoelstellingen te betrekken bij een investeringsanalyse. Je kunt de risico’s van vastgoed vertalen in risico-opslagen en -beheersing. Tevens krijg je inzicht in de wijze waarop financiering en fiscaliteit de rendementen op vastgoed kunnen beïnvloeden.

Optimaal studierendement

Om je optimaal te laten studeren, heeft de ASRE de opleiding opgebouwd uit hoor- en werkcolleges, een tussentoets, verschillende casusopdrachten die je in groepsverband uitwerkt en een afsluitend tentamen. Deze essentiële combinatie van leervormen zorgt ervoor dat de volgende onderwerpen optimaal worden begrepen en toegepast:

  • Rekentechnieken, waarderingsmethoden en investeringsselectiecriteria
  • Haalbaarheids-, risico- en ‘buy and hold’analyses
  • Scenario-analyse en optie-benadering

Na het succesvol afronden van het gehele programma ontvang je een diploma van de Amsterdam School of Real Estate.

Doorstromen naar de MSRE

De MSRE-deelopleiding Investeringsanalyse maakt deel uit van de – door de NVAO en RICS geaccrediteerde – MSRE, de Master of Science in Real Estate. Na het succesvol afronden van Investeringsanalyse kun je eenvoudig doorstromen naar het overige deel van dit masterprogramma. Vervolgens kun je ervoor kiezen om door te stromen en het gehele Master of Science programma te volgen. Voor meer informatie zie MSRE.

Vrijblijvend op gesprek

Overweeg je de opleiding Investeringsanalyse aan de Amsterdam School of Real Estate? Kom vrijblijvend op gesprek. Met onze studieadviseur of een van onze programma managers bespreek je jouw ideeën en kun je je vragen voorleggen. Je krijgt persoonlijk advies over je opleidingskeuze of over het financieren van de opleiding.

Voor wie

Professionals met werkervaring in vastgoed zoals adviseurs, financiers, ontwikkelaars, accountants, corporatiemedewerkers, beleggers & overheidsmedewerkers

Toelatingseisen
Opleidingseisen

Relevante hbo/wo-vooropleiding
(instroomprogramma bij hbo-vooropleiding)

Werkervaring

Minimaal twee jaar relevante werkervaring met aantoonbare verantwoordelijkheden

Investering in tijd & geld

Wanneer je kiest om naast je werk te gaan studeren, kies je voor een investering in jezelf. Als je inschrijft voor de opleiding Investeringsanalyse betekent dit studeren van september t/m december of van februari t/m juni. In deze periode moet je rekening houden met een tijdbelasting van ongeveer 20 uur per week. De colleges vinden 1 keer per week bij de ASRE plaats. De kosten zijn €7.800,- (start in collegejaar 2022-2023) daarna €8.200,- (start in collegejaar 2023-2024). Het cursusgeld is inclusief syllabi, maar exclusief kosten voor studieboeken. Lees hier over de mogelijkheden om gespreid te betalen, het LevenLangLerenKrediet of het STAP-budget.

Advies & contact
Een aanrader

“De opleiding Investeringsanalyse heeft mij middels het behandelen van verschillende waarderingsmethoden, scenariostudies en rekentechnieken de handvatten aangereikt om uiteenlopende vastgoed gerelateerde investeringsvraagstukken te doorgronden. Een aanrader voor iedereen die bezig is met vastgoed- en/of gebiedsontwikkeling.”

Isaac Roeterink, Ontwikkelaar at BPD Gebiedsontwikkeling

Carrièrepad

Doorstromen naar de MSRE

De opleiding Investeringsanalyse maakt deel uit van de – door de NVAO en RICS geaccrediteerde – MSRE, de Master of Science in Real Estate. Na het succesvol afronden van Investeringsanalyse kun je doorstromen naar het overige deel van dit masterprogramma. Voor meer informatie zie MSRE

Master of Science in Real Estate

“Investeringanalyse neemt je door verschillende fasen van het vastgoedproces. Je leert welke belangen de partijen hebben en met welke rekenmethodieken en vastgoedeconomische begrippen je te maken krijgt. Het geeft je de handvatten om tot een investeringsafweging te komen en je wordt een stevige gesprekspartner.”

Roel van de Bilt | docent en directeur Rabo Real Estate Finance

Veelgestelde vragen
Handige links

Bekijk ook deze opleidingen

Amsterdam School of Real Estate

Ontmoetingsplek aan het IJ

De ASRE is reeds 30 jaar hét academisch instituut voor vastgoedkunde waar vakgenoten elkaar treffen en kennis uitwisselen. Als onderzoeksinstituut analyseren wij vragen en zoeken wij oplossingen voor interdisciplinaire vraagstukken. Wij bieden postacademische opleidingen over de vele vraagstukken rondom duurzame (her)ontwikkeling en het gebruik van de gebouwde omgeving.

Ruim 30 jaar

hét academisch instituut voor vastgoedkunde

7.9

Gemiddelde beoordeling van onze studenten

Folder downloaden

Vul onderstaande gegevens in om uitgebreide informatie (in PDF-formaat) te downloaden.

Nieuwsbrief
Hidden
Algemene voorwaarden

Hoe wij omgaan met persoonsgegevens is te lezen in onze privacy- & cookieverklaring

Menu