Studiereis MRE 18-20 Lissabon

Gepubliceerd op:

Daar sta je dan, woensdagavond, Schiphol, draaierig van 6 uur statistiek, met 28 startende MRE’ers en 2 begeleiders. Op weg naar Lissabon met als doel het leren van de Lissabonse vastgoedmarkt en het bouwen van een stevig fundament voor de MRE class of ’18 – ’20. Als snel bleek onze vlucht vertraging te hebben. Tijd om even rustig met elkaar bij te komen van de colleges en onder het genot van een drankje elkaar langer te spreken dan tijdens de pauze op de ASRE. Na een vlekkeloze vlucht en transfer naar het hotel bleek er nog genoeg energie in de groep te zitten voor een welkomstdrankje.

Dag 1
Een vol maar op het eerste oog leuk programma. Om 09:00 uur werd de spits afgebeten door Eric van Leuven (C&W). Een Nederlander(!) die leading is binnen de vastgoedmarkt van Lissabon. Om deze markt goed te begrijpen werden wij bijgepraat over de laatste vastgoedontwikkelingen in Portugal maar vooral die van Lissabon. Een markt waarbij (de)regulatie en een gebrek aan aanbod een grote rol spelen. Maar hoe is deze markt/stad tot stand gekomen? Om dit te begrijpen was de heer Fadigas, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Lissabon, uitgenodigd. Dictatuur en 1755, het jaar van de grote aardbeving, bleken essentieel. Na beide colleges bleek het tijd om te bouwen aan het fundament van onze groep. Een geweldige lunch in een prachtige zonovergoten stad! Op naar het 2de gedeelte van deze dag, het Expo terrein. Dit terrein is binnen een zeer kort tijdsbestek ontwikkeld voor de Wereldtentoonstelling van 1998. Mevr. Tirone werkzaam bij THNK School of Creative Leadership/architect liet ons tijdens een wandeling (iets wat met het klimaat van Portugal rond deze tijd geen straf is) aan de hand van diverse gebouwen zien met welke filosofie dit terrein is opgebouwd. Daarnaast heeft zij ons aan de hand van diverse voorbeelden laten zien hoe je door middel van slim ontwerpen de duurzaamheid van gebouwen substantieel kunt verbeteren! Het avondprogramma bestond uit een heerlijk traditioneel diner uiteraard inclusief port waarna wij ons gezamenlijk stortte in het nachtleven van Lissabon. Waarbij één van de hoogtepunten op het gebied van vastgoed het alternatieve gebruik van een parkeergarage bleek. Wat een top roof bar!!

Dag 2
De spits werd deze ochtend afgebeten door de heer Gomess (Assistent Professor aan de Universiteit van Lissabon). Een interessant en interactief college waarbij de invloed van trends en marketing op het vastgoed ter sprake kwamen. Geïnspireerd door het verhaal van de heer Gomess begaven wij ons richting de Lissabonse variant van de Foodhallen voor de lunch, een echte aanrader! Na de lunch zijn we in twee groepen onder leiding van twee Nederlanders langs de highlights van Lissabon gefietst. Met de zon op ons hoofd en de wind in onze rug een uitgelezen kans om hetgeen wij de afgelopen twee dagen hebben geleerd tijdens de colleges met eigen ogen te zien. Her en der konden wij onze gids zelfs nog wat bijbrengen over zijn geliefde stad. Op naar het avondprogramma, een dinner bij restaurant Pharmacia. Een prachtig restaurant op de top van een heuvel. Een geweldige plek om de laatste avond te starten. Een avond die voor velen zou eindigen in club Lux. Volgens enkele van ons schijnt hier s’ochtends om zes uur buiten nog een rij te staan….

Dag 3
Rustig wakker worden, inpakken (vergeet vooral je paspoort niet), ontbijten en vertrekken naar het vliegveld. Het Lissabon weekend: een weekend waar een goed fundament voor de komende twee jaar is gelegd. Ik kijk er naar uit twee jaar lang met en van elkaar leren bij de MRE/ASRE!

Wendy en Wim dank voor de goede organisatie en het interessante programma!

Maarten van Dooren
Werkzaam als Associate Director bij CBRE

Deze studiereis is een onderdeel van de MRE-opleiding.

Deel deze post: