Studiereis Real Estate Valuation 2018

Gepubliceerd op:

Geslaagde studiereis Londen!

Enkele weken na de start van de opleiding Real Estate Valuation vertrokken we (15 ‘studenten’ en begeleiders Mieke Paelinck en Nynke Wagenaar) naar Londen voor een vierdaagse studiereis. De meeste studenten kenden elkaar nog maar kort, dus vier dagen met elkaar op reis was toch wel wat spannend.

Op woensdag 14 maart was het dan zover; vanaf Schiphol werd er met KLM naar Londen Heathrow gevlogen. Na een prima vlucht en een uurtje met de metro kwamen we tegen de avond aan in Hotel Motel One in het zakendistrict. Na het inchecken kon er opgefrist worden en na een wandeling via de Tower Bridge kwamen we aan in restaurant CAU St. Katharine Docks. De eerste avond werd er heerlijk gegeten in het Argentijnse restaurant, uiteraard werd er getoast op een gezellige en leerzame studiereis. Na het eten volgde een wandeling door de frisse avond kou van Londen. Via de Tower Bridge, enkele fraaie gebouwen, Londen Bridge en Sky Garden -met een prachtig uitzicht over de stad-, keerden we terug in het hotel.

Donderdag ging het dan echt beginnen! Na een goed ontbijt in het hotel vertrokken we met de metro naar de Cass Business School voor een college van Nick French. De heer French was goed gemutst en had er duidelijk zin in; hij praatte enthousiast en honderduit over de basisbeginselen price, value en worth. Met elkaar mochten we gaan ‘bieden’ op een bijzondere speelgoedtrein die hij had meegenomen. Al snel werd duidelijk dat deze trein voor een ieder een andere waarde vertegenwoordigde. Bovenal bleek dat de trein voor de heer French van onschatbare waarde was, tot een transactie kwam het dus niet. Het college eindigde met informatie over het waarderen van commercieel vastgoed, taxatiestandaarden en de RICS.

Na de lunch reisden we af naar het kantoor van CBRE in Londen. Dat het de heren en dames hier voor de wind gaat, bleek wel uit de luxe entree en mondaine ontvangstruimte. Prachtig! De vier meegereisde heren van CBRE Nederland gingen gezamenlijk voor de ingang van het gebouw op foto. Naar verluid om de achtergebleven collega’s in Nederland de loef af te steken. Eenmaal binnen werden we door Michael Brown (Senior Analyst) en Fiona Cooper (Research Analyst) bijgepraat over de Londense kantorenmarkt en de invloed van metro’s en de wijzigingen in het metronetwerk op de waarde van vastgoed in Londen.

Na een vrij uurtje ging het programma verder bij het Howard De Walden Estate. Van oudsher bezit de familie Howard De Walden honderden objecten in de wijk Marylebone. Het huidige bezit telt ongeveer 900 objecten, voornamelijk verdeeld in woningen, kantoren, medisch vastgoed en winkels. Jenny Hancock (Creative Director) en Julian Best (Strategy Director) vertelden gepassioneerd over het ontstaan van het bezit en de strategie voor de komende jaren. Uiteraard gingen we ook de straat op om het bezit met eigen ogen te aanschouwen. Erg leuk om eens een kijkje in de keuken van een dergelijk ‘familiebedrijf’ te krijgen. Hierna werden ervaringen uitgewisseld in een typische Engelse pub en vervolgens was iedereen vrij om het avondprogramma naar eigen wens in te vullen.

Op vrijdag startte de dag wederom in de Cass Business School. Ditmaal met een college van Stephen Lee. Iets minder enthousiast dan de spreker van de dag ervoor, maar wel net zo boeiend. De heer Lee nam ons mee in de wereld van de IPD-index, taxatienauwkeurigheid en ‘valuation bias’. Het middagprogramma bracht ons naar het hoofdkantoor van de RICS. Al scheelde het niet veel of we waren daar in het geheel niet terechtgekomen; het programma moest last-minute omgedraaid worden. Iets waar Mieke en Nynke de hand niet voor omdraaiden; binnen een mum van tijd hadden ze van alles geregeld zodat we toch het complete programma -in een andere volgorde- af konden werken.

Mevrouw Hartenberger vertelde uitvoerig over duurzaamheid en dit in combinatie met het waarderen van vastgoed. Het bleef nog een beetje abstract, maar de boodschap was dat het verduurzamen van vastgoed zeker van invloed op de waarde is. Toch zullen er nog de nodige onderzoeken uitgevoerd moeten worden om onderbouwd te kunnen bepalen hoe duurzaamheid in een waardering moet worden verwerkt.


Na de groepsfoto op het dak van de RICS vertrokken we met de bus voor een rondrit door de stad en vervolgens naar het Olympisch park in Londen. De rondrit werd geleid door gids Sean Kelleher. Sean kende zo ongeveer alle straten en kruisingen in de stad, want op de spaarzame momenten dat onze gids niet aan het vertellen was, functioneerde hij als levend navigatiesysteem voor de buschauffeur. Onze inschatting was dat de buschauffeur met de minuut geïrriteerder raakte door de aanwijzingen van Sean. Prachtig om te zien! De rondreis over het Olympische park toonde ons hoe het gebied na afloop van de Olympische Spelen van 2012 in gebruik is genomen. Op dit moment is men nog bezig om het gebied om te bouwen tot een woonwijk met diverse (sport)voorzieningen. We namen onder andere een kijkje bij de Olympische ringen en in het wielerstadion. Erg leuk, al was het door de lange dagen (of de lange nachten?) opvallend rustig in de bus.


In de avond werd het diner genuttigd in restaurant Orient! in hartje Londen. Van tevoren werden we al gewaarschuwd voor de fantastische pekingeend die ze hier serveerden. En ja, het moet gezegd, deze was bijzonder lekker. Na het eten was het tijd om een afzakkertje te nemen in het café. Een enkeling durfde het hierna nog aan om met de voetjes van de vloer te gaan in een nachtclub.

De volgende dag stond in het teken van de terugreis. Onze oorspronkelijke vlucht was geannuleerd, de groep werd omgeboekt naar bijna 24 uur later op zondag. Wegens verplichtingen was dit voor de meeste studenten geen optie, zodat we uiteindelijk met de trein, met een vlucht naar Eindhoven of met een late vlucht naar Amsterdam allemaal alsnog op zaterdag huiswaarts konden keren. Allemaal prima geregeld door Mieke en Nynke.

Al met al kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde, leerzame en gezellige studiereis! We willen de ASRE en met name Mieke en Nynke bedanken voor de perfecte organisatie.

Michaël Wiese
Werkzaam als Hoofd Taxaties bij 4Value BV

Deze studiereis is een onderdeel van de opleiding Real Estate Valuation.

Deel deze post: