Vastgoedportefeuille institutionele beleggers verschilt sterk

Gepubliceerd op:

Guus van den Born, Simon van der Gaast en Hans Op ‘t Veld

Uit de analyse van interne gegevens van institutionele beleggers blijken grote verschillen in de prestaties en de allocaties van de vastgoedportefeuilles. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate op basis van gegevens die door 23 institutionele beleggers beschikbaar zijn gesteld.

In de researchpaper ‘Compositie en performance van Nederlandse Institutionele vastgoedportefeuilles’ wordt geanalyseerd hoe de vastgoedbeleggingen van grote Nederlandse partijen zich ontwikkeld hebben over de periode 2010-2016. Het rapport bestudeert de prestaties van 23 portefeuilles met een geaggregeerde omvang van bijna € 100 miljard eind 2016. De portefeuille allocaties naar implementatiestijlen blijken zeer verschillend. De paper bespreekt voorts de invloed van geografische- en sectorallocaties op rendementen en risico’s. Ook hier blijkt dat beleggers van elkaar afwijken in keuzes bij het samenstellen van de vastgoedportefeuilles.

Het onderzoek is verricht in samenwerking met de IVBN, de vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland.

Ga naar de volledige ASRE researchpaper ‘The Composition and Performance of the Real Estate Portfolio of Dutch Institutional Investors’ op Vastgoedbibliotheek.nl

Voor vragen kunt u contact opnemen met: Hans Op ’t Veld

Deel deze post: