Negentien studenten zijn in het najaar van 2020 ingestroomd in de tweejarige opleiding Master of Real Estate aan de ASRE. Programmamanager Wim van der Post blikt terug op een bijzondere start.
“Als het slecht gaat in de buitenwereld, dan moet je werken aan jezelf”, stelt programmamanager MRE Wim van der Post. “De vastgoedsector gaat weer een tijd van grote dynamiek tegemoet. Dan is het essentieel dat je kunt terugvallen op actuele vakkennis. When the going gets tough, the tough get going“, citeert hij één van zijn muzikale helden, de Britse zanger Billy Ocean.
Een nieuwe groep van negentien MRE-studenten is dit najaar ingestroomd in de tweejarige opleiding. Zij zijn afkomstig uit alle bloedgroepen die de vastgoedsector te bieden heeft. “Veel komen er van ontwikkelaars, grote corporaties, juristen en beleggers. Ook ondernemersbloed is vertegenwoordigd. Het enige dat wij dit jaar missen zijn rijksambtenaren.”
Brevet SOMO
In de eerste weken van de studie haalden deze studenten al hun brevet SOMO – Studeren onder moeilijke omstandigheden. “We zouden met de groep naar Lissabon, maar dat kon door de coronamaatregelen niet doorgaan. Een alternatief programma in Den Bosch moesten wij ook afblazen. Uiteindelijk werd het de Samba trommelen. Maar dat halen wij dubbel en dwars in, zodra het weer kan.”
De vastgoedsector staat voor grotere uitdagingen. “Kijk naar de winkelsector, de stappen die nodig zijn op het terrein van verduurzaming en algorithm business, de roep van beleggers om impact investing“, somt Van der Post op. De opleiding biedt studenten hiertoe brede kennis over strategy en governance, een verbreding van het financieel-economisch en maatschappelijk inzicht, gecombineerd met persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. “Daarbij combineren wij wetenschappelijke kennis met inzichten uit de praktijk en leren onze studenten anders naar de markt te kijken. Dynamiek is de nieuwe constante in de markt. Dan moet je met nieuwe oplossingen komen, om als organisatie weerbaar te kunnen blijven en voorop te kunnen gaan in de toekomst.”
Tegendraadse denkers
Zelfstandig en kritisch denken worden voor de MRE’ers in spé een tweede natuur. “In het eerste vak ruimtelijke economie discussieerden zij over de rechtvaardige stad met professor Erwin Buitelaar. Dan blijkt dat een kreet als ‘inclusiviteit’ doorgaans maar heel beperkt wordt geladen, er is veel onenigheid over wat zo’n term precies betekent. Wij halen tegendraadse denkers bij elkaar. Een Zef Hemel denkt heel anders dan een Henri de Groot – hun verhalen zitten vol tegenstrijdigheden. Maar het zijn allemaal mensen met een visie gefundeerd op de wetenschap en praktijk die een boodschap brengen waaraan studenten hun eigen visie kunnen scherpen.”
Ook de opleiding zelf vernieuwt voortdurend. Zo schaven de docenten Cees Koomen en Joost de Vries aan het vak Investeringsanalyse. Zij kijken meer naar organisaties en voegen het perspectief van business valuation toe. Ook bedrijfsfinanciering speelt een steeds belangrijker rol. “Met onze financiële mindmap maken we complexe financiële stromen inzichtelijk”, glundert Van der Post. “Bij bedrijfskunde moet je eerst tachtig boeken van driehonderd pagina’s lezen. Een afgestudeerd bedrijfskundige zei in de collegezaal: nu snap ik het pas ècht. Vervolgens worden studenten in groepjes van hun eigen bloedgroep bij elkaar gezet en moeten zij de geldstromen in hun soort onderneming presenteren. Uitermate leerzaam voor het doorgronden van andere actoren binnen deze multidisciplinaire groep.”
Leiderschap in alle onderdelen
Uniek is het vak Leiderschap, dat telkens opduikt in alle onderdelen van de tweejarige opleiding. “Onze docent Rodria Laline gebruikt Harvard Business Cases in haar onderwijs, telkens gezien vanuit het perspectief van een vastgoedonderneming. Het gaat ook over het onderkennen van de bias in de besluitvorming van leiders. Die nemen wij mee in de intervisie-groepjes. Zo maken wij nieuwe kennis bruikbaar in de vastgoedsector en combineren wij dat met het persoonlijk leiderschap van de MRE’er.”