Winnares scriptieprijs 2017: retail in Japan

Gepubliceerd op:

De MRE scriptieprijs wordt sinds 1991 uitgereikt aan de schrijver van de beste en meest vernieuwende scriptie. De jury beoordeelt de scripties op maatschappelijke relevantie van het onderzoek. Daarnaast staan academische beoordelingscriteria, in termen van wetenschappelijke verantwoording en analytische kwaliteit, centraal. Prijswinnende MRE scripties kenmerken zich door een hoog niveau op alle criteria en vormen vaak onderzoek dat grote impact heeft op de vastgoedpraktijk.

Elise van Pieterson heeft in 2017 de scriptieprijs gewonnen met haar onderzoek: ‘Wijkwinkelcentra; determinanten van de vloerproductiviteit en bestedingen in het dagelijks segment’. Haar fascinatie voor de winkelmarkt leidde mede tot haar keuze voor een studiereis naar retail in Japan. Ze is uiteindelijk drie weken naar Japan geweest, waarbij ze verschillende steden/gebieden heeft bezocht.

Elise aan het woord
In 2012 kwam ik in contact met ASRE. Ik heb de Winkelsectoropleiding en de module Investeringsanalyse gevolgd en afgerond. In 2015 ben ik begonnen met de MRE-opleiding, waar ik een vrijstelling voor het vak Investeringsanalyse kreeg.

Scriptie
In mijn scriptie heb ik onderzocht welke determinanten kunnen worden onderscheiden die het functioneren van wijkwinkelcentra kunnen verklaren. Dit heb ik aan de hand van de vloerproductiviteit en bestedingen van consumenten in het dagelijkse segment bepaald. Op basis van data van 65 wijkwinkelcentra, heb ik drie verschillende onderzoeken verricht.

Elise over retail in Japan
Ik vond het fascinerend hoe de Japanners met (beperkte) ruimte omgaan. Zo is er bij belangrijke kruispunten in het OV-netwerk een tweede wereld ondergronds ontstaan. Ook de verdiepingen worden massaal gebruikt voor retail – een gegeven dat wij in de Westerse wereld bijna niet kennen. Voor een leuk restaurant zou het zo maar kunnen dat je via een klein gangetje en een lift naar de tweede verdieping moet. Een van de beste sushi-eetgelegenheid (Michelinster) zit bijvoorbeeld ondergronds verstopt bij een metrostation. In Nederland zou dat ondenkbaar zijn. Dit inspireert om op andere manieren naar de ruimtelijke inrichting en de mogelijkheden van vastgoed te kijken.

Huidige functie en toekomstplannen
Na bijna negen jaar bij Syntrus Achmea te hebben gewerkt, ben ik per 1 oktober jl. begonnen bij COD als Real Estate Developer. In de toekomst ga ik aan vele leuke projecten werken en voor de rest kijk ik altijd wat er op mijn pad komt. Ik volg mijn gevoel daarin en dat heeft mij tot nu toe mooie dingen gebracht die ik vooraf zelf nooit had kunnen verzinnen.

Tips winnaar scriptieprijs 2018
Allereerst wil ik de winnaar feliciteren met zijn prijs; ga er iets mee doen wat je anders niet zo snel had gedaan op korte termijn en inspireer jezelf zo met nieuwe inzichten.

Nieuwsgierig geworden naar de MRE?
Neem vrijblijvend contact op met Nynke Wagenaar (n.wagenaar@asre.nl of 06 39112941) om jouw mogelijkheden te bespreken of kijk voor meer informatie op www.msre.nl

 

Deel deze post: