Zelf aan de slag in De Duurzame Stad

Gepubliceerd op:

Master Challenges voorzien MSRE studenten en MRE- en MSRE-alumni van de nieuwe kennis die zij gedurende hun carrière nodig hebben. ASRE-fellow en programmamaker Gert-Joost Peek en programmamanager Jantine Schrader vertellen over deze nieuwe onderwijsvorm.

De Master Challenge De Duurzame Stad gaat in 2021 van start. “Het is een kort programma waarin wij samen een actueel en disruptief onderwerp ontdekken, bekeken vanuit een multidisciplinaire invalshoek”, zegt programmamanager Jantine Schrader. “In deze master challenge kijken wij naar hoe de stad duurzamer kan”, zegt ASRE-fellow Gert-Joost Peek.

Het concept van de vier dagen van de Master Challenge is steeds hetzelfde, zegt Schrader. “Wij pellen het onderwerp af van breed naar smal, met een toekomstvisie op dag één, die we op de tweede dag uitsplitsen naar de instituties die daarin een rol spelen. Op dag drie kijken wij wat dit betekent voor de markt en de verschillende partijen die daarin actief zijn. Zodat je dit op de vierde dag kunt vertalen naar je eigen werk.”

Drie vragen staan in het programma centraal, stelt Peek. “Waarom, wat en hoe? We leggen de nadruk op die laatste vraag.” De deelnemers gaan vervolgens aan de slag met een concrete locatie om die duurzamer te maken. “Daarbij is er bijzondere aandacht voor het thema gezondheid”, vertelt Peek. “We gaan samen met het bureau Urban Sync en met de data- en kennishub Gezond Stedelijk Leven aan de slag met de laatste technieken op het gebied van monitoring en conceptontwikkeling en big data.”

Paul Behrens
Op de eerste dag wordt onder andere college gegeven door universitair docent Paul Behrens van de Universiteit Leiden, schrijver van het boek The best of times, the worst of times. Daarin schets hij optimistische en pessimistische scenario’s, waarbij hij betoogt dat structurele problemen structurele oplossingen vragen. Hij kijkt onder andere naar zaken als onderwijs voor vrouwen, voedsel- en energievoorziening, biodiversiteit en economie.

De Master Challenges zijn vanaf het studiejaar 2021 een vast onderdeel van de MSRE-opleiding, vertelt Schrader. “Als student is het superleuk om mee te doen aan deze challenges omdat ze je state of the art-kennis geven over thema’s die de sector de komende jaren bezig gaan houden.” Maar de programma’s zijn volgens Schrader ook ontworpen voor alumni die na hun afstuderen behoefte hebben aan nieuwe kennis op masterniveau op specifieke terreinen. “We nodigen dus ook alumni van harte uit om hieraan deel te nemen.”

Klein stukje ervaring
De combinatie van theorie en praktijk in een kortdurend programma maakt volgens Peek de Master Challenges uniek. “Wij bieden kennis, maar ook al een klein stukje ervaring en we bieden je ook de mogelijkheid dat te vertalen naar je eigen praktijk.”

Beluister hier een gesprek over de uitdagingen van De Duurzame Stad met Gert-Joost Peek, directeur Economie en ruimte Henk Jagersma van de gemeente Amsterdam en Wessel Tiessens van Urban Sync.

Zes Master Challenges
De eerste twee Master Challenges zijn Real Assets en De Duurzame Stad. Later in het jaar volgen de onderwerpen Energietransitie, Financial Engineering, Real Estate as a Service en Prop- & FinTech Strategy. Lees hier meer over Master Challenges.

Deel deze post: