Zodra het kan willen wij – coronaproof – open

Gepubliceerd op:

Nynke Wagenaar is studieadviseur en onderwijsmanager bij de Amsterdam School of Real Estate (ASRE). Het in vastgoedkunde gespecialiseerde opleidingsinstituut treft voorbereidingen om, zodra het kan, de deuren weer te openen voor studenten.

Wat doe je precies bij de ASRE?
Mijn functie bij de ASRE is een dubbelfunctie – ik ben studieadviseur en onderwijsmanager. Als studieadviseur voer ik toelatingsgesprekken met studenten die een MREMSRE of MSRE-deelopleiding willen volgen. Met hen bekijk ik of zij aan de toelatingsvereisten voldoen en hoe de opleiding aansluit op hun carrièredoelen. Als onderwijsmanager ben ik nu extra druk met het digitaliseren van het onderwijs. Niet om het aantal contacturen te verlagen, maar om deze tijd in de collegezaal en werkgroepen vrij te maken voor verdieping en groepsdiscussies. De overdracht van feitelijke vakkennis verhuizen wij zoveel mogelijk naar video’s, online opdrachten en zelfstudieteksten.

Hoe ziet een normale werkdag voor jou eruit?
Mijn dagen zijn heel verschillend, dat maakt mijn baan zo leuk. Mijn ochtend begint standaard met koffie en mailtjes beantwoorden. Ik krijg best veel vragen van studenten die al bij ons studeren, bijvoorbeeld als zij een volgende deelopleiding willen starten. Ook nieuwe studenten willen van alles weten: ‘Wanneer kan ik starten?’ of ‘Hoe regel ik de betaling van de kosten met mijn werkgever?’. Dan zijn er de toelatingsgesprekken van elk drie kwartier, tot dit voorjaar leidde ik nieuwe studenten dan ook rond door ons gebouw aan het IJ. ‘s Middags zijn er vaak vergaderingen, bijvoorbeeld over het CRM-project ‘Connect’, waaraan ik deelneem. Op onderwijsdagen ben ik altijd om 13.00 uur beneden bij het koffieapparaat waar studenten mij vaak aanschieten: ‘Ik heb het privé zwaar, wil je even met mij meedenken?’.

En hoe zien jouw dagen er in deze coronaperiode uit?
Nu ben ik hele dagen thuis en voer gesprekken via Microsoft Teams. Het is soms wat onwennig om mensen voor het eerst via videobellen te ontmoeten, maar het is een goed alternatief. Ook instrueer ik docenten in het gebruik van de virtuele collegezaal Big Blue Button. Dan sta ik stand-by als zij met deze software voor de eerste keer college geven. Ik vond het geweldig om uit te zoeken hoe wij zo snel mogelijk onze colleges online konden voortzetten. Voorheen waren wij daar wat huiverig voor, omdat een live videcollege nooit het contact van een groep in een collegezaal of werkgroep kan vervangen. Maar nu is het fantastisch dat het allemaal beschikbaar is.

Hoe houden studenten zich? Wat hoor jij van hen?
De berichten die ik krijg zijn wisselend. Enkele studenten hebben de opleiding even on hold gezet, maar de meesten gaan door. Zij waarderen de inzet van de ASRE, dat alles zo goed mogelijk doorloopt en zij geen studievertraging oplopen. Zij missen wel het contact met de docenten en hun medestudenten. Wanneer dat terugkomt, hangt af van de overheidsregels. Zodra het kan staan wij klaar om – geheel coronaproof – weer groepen studenten in ons pand te ontvangen. De collegezalen worden voorzien van plexiglazen schermen tussen de banken, er is éénrichtingsverkeer ingesteld en in het gebouw wordt er extra schoongemaakt.. Na de zomer blijft dat zo.

Vergroot deze crisis de vraag naar kennis bij vastgoedprofessionals?
Ik zie geen wezenlijke toename in de vraag, mogelijk is dat wel het geval bij mijn collega van de blended courses van ASRE online. Voor mij is het wat rustiger met intakegesprekken, e-mails en telefoontjes. Maar de mensen die ik nu spreek, willen allemaal in september aan de slag. Wij zijn er klaar voor. Vastgoedprofessionals met studieplannen kunnen zich bij mij melden via e-mail of telefoon (0639112941), dan stuur ik een uitnodiging voor een gesprek via Teams.

Deel deze post: