Afscheid voormalig directeur Leo Uittenbogaard

Gepubliceerd op:

Leo Uittenbogaard

Universiteiten en hogescholen doen er verstandig aan vakgroepen op het terrein van vastgoedkunde meer te laten samenwerken. Zo ontdekken studenten eerder welke impact ze kunnen hebben bij een keuze voor een loopbaan in de vastgoedsector. En kan voorheen versnipperde kennis hen beter bereiken. Met die oproep nam voormalig directeur Leo Uittenbogaard half november tijdens De Vastgoedlezing 2024 afscheid van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE).

Wie impact zegt, heeft het over vastgoed

Vastgoedkunde is een multidisciplinair vakgebied, waarin kennis van onder andere finance, bedrijfskunde, het recht en fiscaliteit samenkomen. “Het zou mooi zijn als studenten al voor het einde van hun studie in het voortgezet onderwijs ontdekken wat zij ermee kunnen in de vastgoedsector.” De generatie vastgoedprofessionals die nu instroomt, wil vooral impact maken, ziet hij. “Dat kan bij uitstek in de vastgoedsector. Afgestudeerden ontdekken dit vaak pas nadat ze al enkele jaren aan het werk zijn.”

Een leven lang leren

Uittenbogaard is een vurig voorvechter van levenslang leren. “Het is vreemd dat iemand een wetenschappelijke opleiding volgt en dan voor de rest van zijn leven klaar is. De maatschappij verandert voortdurend, kennis veroudert. Het is goed dat de overheid met de Wet leeruitkomsten het levenslang leren stimuleert door erkende studiepunten toe te kennen aan korte opleidingen.” Dat sluit goed aan bij de Executive Education, waarmee de ASRE enkele jaren geleden is begonnen.

Maatschappelijke betekenis

In de war for talent zouden vastgoedbedrijven volgens Uittenbogaard er meer op uit moeten trekken naar universiteiten en hogescholen om studenten te laten zien wat de maatschappelijke betekenis is van de vastgoedsector. “Ingewikkeld is dat niet. De ASRE beschikt over een uitstekend docentenkorps met 175 experts uit de vastgoedpraktijk die dat verhaal kunnen vertellen. Je kunt dat niet enkel en alleen overlaten aan docenten uit andere vakgebieden. Een bedrijfseconoom ziet vastgoed vooral als risicovolle balanspost. Een macro-econoom vertelt je dat elke crisis begint en eindigt met vastgoed.”

Eigen academisch opleidingsinstituut

Anders dan andere multidisciplinaire vakgebieden als de bankwereld, verzekeringen of de pensioensector is de vastgoedsector er met de ASRE in geslaagd een eigen academisch opleidingsinstituut op te zetten. “De Duisenberg School of Finance viel om toen de subsidie werd ingetrokken. De pensioensector heeft nooit een eigen masteropleiding gehad en de verzekeringssector heeft het geprobeerd, maar ondersteunt nu vooral dagonderwijs. Dat het in de vastgoedsector wel is gelukt, daar ben ik enorm trots op.”

Lees de hele afscheidsrede hier.

Vastgoedlezing 2024

Bij het afscheid van Uittenbogaard sprak Rijksbouwmeester Francesco Veenstra de Vastgoedlezing 2024 uit met de titel “De 22e eeuw begint nu: de noodzaak om moedige keuzen te maken”. Die keuzen zijn nodig om te komen tot een rechtvaardige verdeling van de ruimte in Nederland. De vastgoedsector speelt volgens hem een sleutelrol in een klimaatbestendige en duurzame toekomst. Lees hier de publicatie van de Vastgoedlezing 2024.

 

Deel deze post: