Inleiding Vastgoedkunde

Periode

13 jan 2025 t/m 2 jun 2025

Collegedagen

Maandagen van 13:00 - 17:00 uur

Prijs

€ 4.950,-

Certificering

ASRE-certificaat

Bekijk alle facts & figures
Duur

5 maanden

Toelatingsprocedure

Aanmelding tot 2 weken voor de start via het online inschrijfformulier

PE-punten

70

Studiebelasting

12 - 20 uur per week incl. colleges

Bekijk minder facts & figures

Start jouw kennis en kunde van vastgoed hier!

Vastgoed is een fascinerende wereld. Vastgoed kent vele verschijningsvormen, komt via complexe processen met veel partijen tot stand en heeft een grote impact op het dagelijks leven van mensen. De economische crisis van 2008-2014 en het daaropvolgende herstel heeft alle partijen in de vastgoedsector voor nieuwe uitdagingen gesteld. In de opleiding Inleiding Vastgoedkunde komen theorie en praktijk bij elkaar en wordt een stevig fundament in de vastgoedkunde gelegd. 

Download de informatiefolder

“Ik deed deze opleiding als opstap naar de MSRE. Deze opleiding geeft een goede eerste indruk in de vastgoedwereld. Dit bood mij de kans nader kennis te maken met de ASRE en te ervaren of het aan mijn verwachtingen voldeed en of de studie wat betreft tijdsbelasting te combineren viel met mijn werk en privé leven.”

Tamara van Aarle | Woningbouwregisseur bij Gemeente Almere | alumna

In korte tijd krijg je antwoord op vragen als: Wat verstaan we onder vastgoed? Welke partijen zijn actief op de verschillende vastgoedmarkten? Je krijgt inzicht in de beweegredenen van partijen als ontwikkelaars, woningcorporaties en beleggers. Hierdoor begrijp je de afwegingen en keuzes die zij maken en kun je deze vertalen naar jouw praktijk.

Ook maak je kennis met de juridische en fiscale randvoorwaarden die van invloed zijn op vastgoedtransacties. Deze en vele andere onderwerpen uit theorie en praktijk komen in de opleiding Inleiding Vastgoedkunde aan de orde.

Inleiding Vastgoedkunde omvat de volgende modules:

  • Vastgoedkenmerken, actoren en haalbaarheidsanalyse
  • Vastgoedmarkten: marktwerking en segmenten
  • Inleiding recht en fiscaliteit

Het programma bestaat uit hoor- en werkcolleges, opdrachten en een schriftelijk eindtentamen. Er is een groepsopdracht, waarin de domeinspecifieke kennis uit de verschillende modules wordt geïntegreerd. Daarnaast wordt individueel een researchpaper geschreven. Zowel het tentamen als de groepsopdracht en de individuele opdracht tellen mee voor het eindcijfer.

De opleiding Inleiding Vastgoedkunde maakt onderdeel uit van het instroomprogramma van de MSRE en MRE. Het instroomprogramma is o.a. bedoeld voor studenten die een ASRE-masteropleiding willen volgen en niet over het juiste instroomniveau beschikken (afhankelijk van werkervaring en vooropleiding).

Optimaal studierendement

Inleiding Vastgoedkunde is onderdeel van het instroomprogrammavoor de ASRE-masteropleiding en is onder andere bedoeld voor studenten die niet de juiste werkervaring of vooropleiding hebben. Neem contact op met studieadviseur Lot Slatman voor een advies over welk onderdeel van het instroomprogramma in jouw situatie nodig isStroom je door naar de MRE of de MSRE, dan krijg je € 1.000,- reductie op de kosten van die opleiding. Ook wanneer je niet de wens hebt om een masteropleiding te volgen is deze opleiding zeer geschikt om basiskennis op te doen over de vastgoedsector.

Voor wie

Young professionals, instromers in de vastgoedsector met behoefte aan basiskennis, professionals die zoeken naar verbreding van hun vastgoedkennis of ter voorbereiding op de ASRE-masteropleidingen.

Aanmelden, toelating & kosten

Schrijf je je in voor de opleiding Inleiding Vastgoedkunde dan zit je 5 maanden bij ons in de collegebanken. In deze periode moet je rekening houden met een studielast van ongeveer 12 tot 20 uur per week. De opleiding bestaat uit 15 collegedagen van 13.00-17.00 uur (let op: de eerste collegedag begint om 12.00 uur). De kosten zijn € 4.950,- (exclusief studiemateriaal).

De toelatingseis is een hbo werk- en -denkniveauInschrijven is mogelijk tot 2 weken voor het begin van de opleiding. Wil je daarna nog inschrijven? Neem contact op met  studieadviseur  Lot Slatman (06-25641770).

Toelatingseisen

Instroomniveau

Hbo werk- en denkniveau

Werkervaring

Geen specifieke werkervaring vereist. Vastgoedgerelateerde werkervaring is wel een pré.

Advies & contact

Download de folder voor uitleg over de inhoudelijke opzet

Carrièrepad

Voor degenen die willen doorstromen naar een Masteropleiding is deze premaster zeer geschikt. Deze opleiding maakt deel uit van het instroomprogramma voor de MRE en MSRE. Ook als je niet de wens hebt om een Master te volgen is deze opleiding zeer geschikt om basiskennis op te doen over de vastgoedsector. Ga naar ons aanbod en stippel jouw carrièrepad uit!
Ons aanbod

Docenten

De ASRE zet alleen de beste docenten voor de klas. Zij zijn wetenschapper aan een universiteit of expert uit de praktijk. Het team aan docenten bestaat uit ongeveer 150 kern- en gastdocenten.

Voor deze opleiding zijn dat onder andere deze docenten:

“Vastgoed is hot. De woningbouwopgave vraagt alle partijen om extra mensen en als je de TV mag geloven, kan iedereen aan de slag met ‘buy and build to let’. De praktijk is anders. Het is een vak waar je veel van techniek, financiën, wet- en regelgeving, woonwensen, etc. verstand en expertise moet hebben. Deze opleiding creëert een basis. Het is je ticket naar de MSRE of MRE.

dr. ir. Gert-Joost Peek MRICS | docent

Veelgestelde vragen

Deze opleiding is onderdeel van het instroomprogramma voor de ASRE-masteropleidingen en is onder andere bedoeld voor studenten die niet de juiste werkervaring of vooropleiding hebben. Neem contact op met studieadviseur Lot Slatman voor een advies over welk onderdeel van het instroomprogramma in jouw situatie nodig is. Stroom je door naar de MRE of de MSRE, dan krijg je € 1.000,- reductie op de kosten van die opleiding.

Inleiding Vastgoedkunde start één keer per jaar. In de periode januari – juni.

Er zijn drie toetsen tijdens Inleiding Vastgoedkunde, een paper, een casusopdracht en een eindtentamen. Alle drie moeten voldoende worden afgerond.

Tijdens Inleiding Vastgoedkunde kom je in contact met een mix aan interessante medestudenten. Dit varieert van young professionals tot aan meer ervaren professionals uit andere sectoren. Iedere student heeft interesse in Vastgoed en houdt zich in meer of mindere mate bezig met Vastgoed.

Handige links

Bekijk ook deze opleidingen

Bekijk ook deze opleidingen

Amsterdam School of Real Estate

Ontmoetingsplek aan het IJ

De ASRE is al bijna 35 jaar hét academisch instituut voor vastgoedkunde waar vakgenoten elkaar treffen en kennis uitwisselen. Als onderzoeksinstituut analyseren wij vragen en zoeken wij oplossingen voor interdisciplinaire vraagstukken. Wij bieden postacademische opleidingen over de vele vraagstukken rondom duurzame (her)ontwikkeling en het gebruik van de gebouwde omgeving.

ASRE vastgoedbibliotheek

Ruim 30 jaar

hét academisch instituut voor vastgoedkunde

7,9

Gemiddelde beoordeling van onze studenten