Locatieontwikkeling en Grondexploitatie

Periode

9 okt t/m 18 dec 2024

Collegedagen

Woensdagen van 14:00 - 18:00 uur

Prijs

€ 3.660,-

Certificering

ASRE-certificaat

Bekijk alle facts & figures
Duur

8 weken

Toelatingsprocedure

Aanmelding tot 2 weken voor de start via het online inschrijfformulier

PE-punten

28

Studiebelasting

8 uur per week

Bekijk minder facts & figures
Het nieuwe ontwikkelen voor locaties en gebieden

De praktijk van stedelijke/locatieontwikkeling is sterk in beweging. Grote woningbehoefte en de noodzaak energiepositief, klimaatadaptief en natuurinclusief te bouwen op veelal binnenstedelijke locaties maakt de opgave bijzonder complex. Zeker nu de effectieve vraag weer onder druk komt te staan en de bouwkosten hoog zijn.

“Een veerkrachtig gebied ontwikkelen betekent over de traditionele schotten in de tijd en tussen disciplines heen organiseren. Deze opleiding biedt jou daarvoor de handvatten.” 

dr. ir. G.J. (Gert-Joost) Peek MRICS | docent Locatieontwikkeling en Grondexploitatie

In Locatieontwikkeling en Grondexploitatie nemen toonaangevende experts je mee in lessen zoals over de toepassing van place-making en vernieuwende financiële modellen – en de kansen van de veranderingen van het planologische instrumentarium en de laatste stedebouwkundige inzichten. Je past deze toe op een concrete en actuele praktijkcasus.

Duidelijk is dat we op zoek moeten naar een andere organisatie van locatieontwikkeling, die beter aansluit op de veranderende ruimtevraag in de nieuwe economie, bij de demografische ontwikkeling en die sneller kan reageren op marktbewegingen of daar minder gevoelig voor is.

In deze opleiding maak je kennis met vernieuwing in locatieontwikkeling. Experts in place-making, ontwerp-strategie, financiën en het juridisch kader presenteren nieuwe aanpakken die werken in de praktijk. Zij helpen je de ‘lessons learned’ toe te passen op jouw eigen opgave. De opbrengst van de cursus is daarmee altijd relevant, de kennis die je opdoet is direct toepasbaar.

Locatieontwikkeling en Grondexploitatie kenmerkt zich door veel ruimte voor interactie. Naast hand-outs van presentaties en literatuur bieden de docenten veel ruimte voor discussie. De opleiding biedt gelegenheid voor inbreng én discussie over een eigen praktijkcasus. De opleiding wordt afgerond met discussie over de eindopdracht waaraan alle deelnemers hebben gewerkt. Met de docenten en medestudenten onderzoek je naar mogelijkheden om de ontwikkeling verder te optimaliseren.

Optimaal studierendement

Om je optimaal te laten studeren, is Locatieontwikkeling en Grondexploitatie opgebouwd uit interactieve colleges en een casusopdracht die je in groepsverband uitwerkt. Deze combinatie van onderwijsvormen zorgt ervoor dat je de leerdoelen begrijpt en kunt toepassen: 

  • Interdisciplinaire oplossingen zoeken 
  • Omgaan met de betrokkenheid van meerdere stakeholders  
  • Meer te denken in een iteratief proces 

Na het succesvol afronden van Locatieontwikkeling en Grondexploitatie ontvang je een certificaat van de Amsterdam School of Real Estate.

Voor wie

Locatieontwikkeling en Grondexploitatie is gericht op direct betrokkenen bij de uitvoering en initiatie van stedelijke gebiedsontwikkeling en zij die hiervoor de kaders creëren als Gemeenteambtenaren van grondbedrijven, diensten stedelijke ontwikkeling en economie; Vastgoedprofessionals in de projectontwikkeling, beleggingen, sociale woningbouw en advies; Stadmakers die gebieden vanuit het gebruik ontwikkelen.

Aanmelden, toelating & kosten

Je kunt je inschrijven voor de opleiding Locatieontwikkeling en Grondexploitatie met startdatum 9 oktober 2024 t/m 18 december 2024. Houd in de collegeperiode rekening met een tijdbelasting van ongeveer 8 uur per week (inclusief colleges). De opleiding bestaat uit acht woensdagen van 14.00-17.45 uur. De kosten zijn € 3.660,- (inclusief studiemateriaal). 

De toelatingseisen zijn minimaal twee jaar relevante werkervaring in of voor de sector en een hbo- of wo-werk- en -denkniveau. 

Inschrijven is mogelijk tot 2 weken voor het begin van de opleiding. Wil je daarna nog inschrijven? Neem contact op met  programmamanager Executive Education John Verhoeven (06 21487393).

Toelatingseisen
Instroomniveau

Wo/hbo werk- en denkniveau

Werkervaring

Minimaal 2 jaar relevante werkervaring

Advies & contact

Download de folder voor uitleg over de inhoudelijke opzet

Carrièrepad

Bouw je eigen vastgoedkennis

Om kennis binnen gemeenten te vergroten is door het kernteam versnelling MRA, in samenwerking met de ASRE, een studieroute opgezet. Medewerkers van MRA-gemeenten kunnen hun kennis en inzicht over integrale gebiedsontwikkeling vergroten met de studieroute die de ASRE voor de Metropool Regio Amsterdam heeft ontwikkeld.

Studieroute MRA
Docenten
De ASRE zet alleen de beste docenten voor de klas. Zij zijn wetenschapper aan een universiteit of expert uit de praktijk. Het team aan docenten bestaat uit ongeveer 150 kern- en gastdocenten.

Voor deze opleiding zijn dat onder andere deze docenten:

“Een veerkrachtig gebied ontwikkelen betekent over de traditionele schotten in de tijd en tussen disciplines heen organiseren. Deze opleiding biedt jou daarvoor de handvatten.”

dr. ir. G.J. (Gert-Joost) Peek MRICS | docent Locatieontwikkeling en Grondexploitatie

Veelgestelde vragen

Elke opleiding wordt afgesloten met een eindopdracht. Je werkt in groepen een fictieve casus uit die aan het begin van de opleiding wordt uitgereikt. De ASRE probeert de groepen zo divers mogelijk samen te stellen, waardoor je veel van en met elkaar kunt leren.

We hanteren een hbo-ingangsniveau. Een diploma wordt niet gecontroleerd, want studenten met relevante werkervaring op hbo-niveau willen we ook graag toelaten. Vanwege de casusopdrachten raden we de studenten wel ten zeerste aan om de opleiding Vastgoedrekenen, bij de ASRE of online, te volgen.

Het belangrijkste resultaat is natuurlijk dat je meer kennis hebt vergaard om je werkzaamheden beter uit te voeren. Daar bovenop krijg je ook nog een certificaat als je aan twee voorwaarden hebt voldaan: minimaal 80% van de colleges volgen en verplichte aanwezigheid tijdens de presentatie van de eindcase. En wat denk je van een nieuw netwerk?

Locatieontwikkeling en Grondexploitatie start twee keer per jaar (voor- en najaar).

In de programma’s van de opleidingen worden diverse docenten ingezet: docenten uit de praktijk die experts zijn op hun vakgebied en academische docenten. Door deze combinatie benut de ASRE alle beschikbare kennis.

Handige links

Bekijk ook deze opleidingen

Bekijk ook deze opleidingen

Amsterdam School of Real Estate

Ontmoetingsplek aan het IJ

De ASRE is al bijna 35 jaar hét academisch instituut voor vastgoedkunde waar vakgenoten elkaar treffen en kennis uitwisselen. Als onderzoeksinstituut analyseren wij vragen en zoeken wij oplossingen voor interdisciplinaire vraagstukken. Wij bieden postacademische opleidingen over de vele vraagstukken rondom duurzame (her)ontwikkeling en het gebruik van de gebouwde omgeving.

ASRE vastgoedbibliotheek

Ruim 30 jaar

hét academisch instituut voor vastgoedkunde

7,9

Gemiddelde beoordeling van onze studenten