Vastgoedrekenen online

Periode

Instroom collegejaar sep 2024 - jul 2025 : maak keuze voor plenaire sessie

Collegedagen

Diverse online collegeweken en één afsluitende plenaire sessie. Eerstvolgende sessie: 24 januari dus start nu!

Prijs

€ 1.670,-

Certificering

ASRE-certificaat

Bekijk alle facts & figures
Online

Dit is een Blended Course met een afsluitende plenaire sessie bij de ASRE

Duur

10 weken

Instroomniveau

Hbo werk- en denkniveau

PE-punten

14

Studiebelasting

4 uur per week zelf in te delen

Bekijk minder facts & figures

Rekentechnieken in vastgoedkunde

Of het nu gaat om de prijs die een koper bereid is te betalen voor een woning, het bepalen van de exploitatietermijn van een kantoor of het toetsen van een opbrengst aan de interne rendementsdoelstelling, beslissingen in de vastgoedkunde hebben altijd een financieel gevolg. Inzicht in de wijze waarop en op basis van welke parameters de berekening tot stand is gekomen, is dan ook van groot belang voor vastgoedprofessionals. Alleen dan kunnen besluiten op een afgewogen manier genomen worden.

“Wanneer je met vastgoed in de weer gaat, ben je al snel aan het rekenen. Hierin wil je geen kostbare fouten maken. Vastgoedrekenen online geeft je de basiskennis van het rekenen aan vastgoed, van het residueel rekenen tot het rekenen met de tijdwaarde van geld. Zeer waardevolle kennis en een must voor elke vastgoedprofessional.”

Cees Koomen | docent

Met uitzondering van de plenaire sessie volg je het programma Vastgoedrekenen online. Dit bestaat uit drie online modules met adaptieve leerpaden, om zoveel mogelijk aan te sluiten bij het kennisniveau van de student. Naast videocolleges, ondersteunend en verdiepend studiemateriaal wordt er uitgebreid gericht oefenmateriaal aangeboden indien de student daar behoefte aan heeft. Tevens worden er (twee)wekelijkse vragenuurtjes via livestreamsessies georganiseerd waar studenten terecht kunnen met vragen. Zodra een student een onderwerp onder de knie heeft, gaat hij door naar een volgend onderwerp.

Aan bod komen: rekenen met rente, de tijdwaarde van geld, bruto aanvangsrendement (BAR), netto aanvangsrendement (NAR), Discounted Cash Flow (DCF), Internal Rate of Return (IRR), exit yield en verschillende exploitatieberekeningen. Daarnaast leer je hoe een ontwikkelaar rekent en waarop hij stuurt. Je berekent wanneer het interessant is om een gebouw te (her)ontwikkelen en wat de waarde is van het vastgoed voor en na herontwikkeling. Na het volgen van de opleiding ken je de meest gebruikte rekentechnieken in vastgoedkunde en kun je deze toe te passen. Je hebt inzicht in de onderdelen van een financiële onderbouwing, je kunt deze op waarde schatten en je bent in staat de meest voorkomende berekeningen te maken.

Vastgoedrekenen online is opgebouwd aan de hand van de volgende hoofdthema’s:

  • Basis Excelvaardigheden en financiële rekenkunde
  • Rekenen in de beleggingsfase
  • Rekenen in de ontwikkelingsfase

Inschrijving is mogelijk via online inschrijfformulier

Blended learning

Blended courses zijn korte (grotendeels) online leerprogramma’s waarin de fundamentals van de Vastgoedkunde aan bod komen. Het unieke blended karakter van deze opleidingen biedt je als deelnemer de mogelijkheid grotendeels zelf te bepalen wanneer je deze opleiding volgt. In korte tijd een brede context, veel flexibiliteit en met een studiebelasting die goed te combineren is met werk (2-4u p/wk). Altijd afgesloten met een plenaire sessie bij de ASRE waarbij we aan de hand van casuïstiek de koppeling maken met de praktijk. Interactie, toepassing en perspectief vanuit diverse disciplines zorgen hierbij voor maximaal leerrendement en kennis en ervaring van zowel docenten als studenten worden hierdoor optimaal benut. Tijdens de eerste week is er een gezamenlijke aftrap waarna je zelf aan de slag gaat met het online leerprogramma. Dit leerprogramma bestaat uit een mix van werkvormen waarbij videocolleges afgewisseld worden met kennisactiverende vragen, korte opdrachten, literatuurstudie en toetsen. Deze onderwijsactiviteiten zijn te doorlopen op eigen tempo, waar en wanneer je wilt. De enige datum waar je echt rekening mee dient te houden, is de fysieke plenaire sessie bij de ASRE. Alle verplichte onderwijsactiviteiten dienen voor deze datum doorlopen te zijn.

Optimaal studierendement

Om je optimaal te laten studeren, heeft de ASRE de opleiding  Vastgoedrekenen online opgebouwd uit een online leerprogramma en een casusopdracht die je in groepsverband uitwerkt. Deze essentiële combinatie van onderwijsvormen, die je grotendeels kan volgen waar, wanneer en in welk tempo je maar wil, zorgt ervoor dat je de leerdoelen optimaal begrijpt en kunt toepassen.

Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een certificaat van de Amsterdam School of Real Estate.

Voor wie

Vastgoedprofessionals met enige kennis van Excel die ervaring willen opdoen in financiële rekenkunde, vastgoedprofessionals die hun rekenvaardigheid willen opfrissen, deelnemers aan andere korte opleidingen van de ASRE.

Aanmelden, toelating & kosten

Wanneer jij je inschrijft voor de opleiding Vastgoedrekenen online betekent dit dat je per direct van start kan gaan. De inschrijving geldt voor het collegejaar (sep 2024-jul 2025) en gedurende het jaar kan je op elk gewenst moment instromen. Bij inschrijving maak je een keuze voor één van de vier aangeboden plenaire sessies.  De eerstvolgende sessies zijn op 24 januari en 28 februari 2025. Bij een studiebelasting van ca. 4u per week kan je het gehele programma binnen een tijdsbestek van 10 weken doorlopen. De kosten voor deze Blended Course bedragen dan €1.670,- (collegejaar 2024-2025). De opleiding is 14 PE-punten waard. 

Als toelatingseis geldt hbo werk- en denkniveau. Deelnemers dienen te beschikken over een laptop met een recente, volledige versie van Microsoft Excel.
Inschrijven is mogelijk via het online inschrijfformulier. Indien je twijfelt over het instroommoment, neem dan voor overleg contact op met  Stephanie Morssinkhof,  0639112942 

Instroom mogelijk gedurende gehele collegejaar sep-jul.

Toelatingseisen

Instroomniveau

Hbo werk- en denkniveau

Werkervaring

Geen specifieke werkervaring vereist. Vastgoedgerelateerde werkervaring is wel een pré.

Advies & contact

Download de folder voor uitleg over de inhoudelijke opzet

Carrièrepad

Alle basiskennis die je nodig hebt
De korte opleidingen van de Amsterdam School of Real Estate bieden professionals praktisch toepasbare kennis in de context van de eigen sector. De opleidingen zijn uit te bouwen tot een persoonlijk leerplan. Bekijk ook onze andere korte opleidingen.

ASRE online

Docenten

De ASRE zet alleen de beste docenten voor de klas. Zij zijn wetenschapper aan een universiteit of expert uit de praktijk. Het team aan docenten bestaat uit ongeveer 150 kern- en gastdocenten.

Voor deze opleiding zijn dat onder andere deze docenten:

“Elke fase in vastgoedontwikkeling kent eigen rekentechnieken. In de opleiding Vastgoedrekenen online word je meegenomen door de hele vastgoedontwikkelcyclus. Je leert en oefent de bijbehorende rekentechnieken.”

Claudine van Benthum | docent

Veelgestelde vragen

Een Blended Course betreft een online leerprogramma met diverse werkvormen: leerlijnen met videocolleges, vragen, korte opdrachten, literatuur en moduletoetsen. In korte tijd een brede context, veel flexibiliteit, tegen lage investering en een studiebelasting die goed te combineren is (2-4u p/wk). Je hebt de maximale vrijheid om het programma naar eigen wens in te delen. De opleiding start met een gezamenlijke kick-off via een livestream (dus online). Deze kick-off is facultatief en kun je later terug te kijken. Een Blended Course wordt altijd afgesloten met een plenaire sessie (aanwezigheidsplicht) bij de ASRE waarbij casuïstiek centraal staat. Hier wordt de brug tussen de theorie en de praktijk gelegd en gaan deelnemers de discussie vanuit de verschillende perspectieven aan.

Voor ASRE online opleidingen dien je rekening te houden met 2-4u studiebelasting per week. Vanuit de ASRE wordt er een weekstructuur meegegeven en als je deze volgt, kom je uit op de 2-4u studiebelasting per week. Uiteraard is het mogelijk om van deze structuur af te wijken door soms vooruit te werken ofwel achteraf bij te werken. Het is uiteindelijk van belang dat de verplichte onderwijsactiviteiten zijn afgerond voorafgaand aan de plenaire sessie.

Voor de Blended Course geldt als minimale instroom hbo werk- en denkniveau. Er worden geen instroomeisen gesteld aan het aantal jaren werkervaring. Echter ligt de gemiddelde leeftijd rond de 35 jaar (varieert per opleiding) dus veel deelnemers hebben reeds ervaring binnen de vastgoedpraktijk.

De enige fysieke aanwezigheid is vereist tijdens de plenaire sessie bij de ASRE. Verder is het leerprogramma in te delen waar, wanneer en in welk tempo je zelf wilt.

Op dit moment worden er nog geen Engelstalige Blended Courses aangeboden. De ASRE is wel de mogelijkheden hiervoor aan het onderzoeken. Mocht je geïnteresseerd zijn in Engelstalige programma’s, neem dan contact op met onze studieadviseur Lot Slatman.

We hebben twee varianten voor de opleiding Vastgoedrekenen; de fysieke opleiding en de blended variant. Het eindleerdoel voor beide opleidingen is hetzelfde, de manier waarop je de stof beoefent is echter net iets verschillend. Bij de fysieke opleiding krijg je 3 huisopdrachten die van tevoren gemaakt dienen te worden en naar aanleiding daarvan worden de 3 fysieke collegedagen ingestoken. Studiebelasting is 8-10u per week (totaal 3 weken). De blended course Vastgoedrekenen heeft een online leerprogramma van 9 weken en wordt in de 10e week afgesloten met een fysieke sessie bij de ASRE. Het online leerprogramma bestaat uit theoretische videocolleges, instructievideo’s in Excel, online syllabi en meer dan 85 oefenopdrachten waarbij feedback in het antwoordmodel in zowel videovorm als Excel wordt gegeven. Per onderwerp is er een adaptief leerpad met afhankelijk van het onderwerp 5-8 verschillende opdrachten. Hierdoor krijg je alle rekentechnieken en het meenemen van verschillende variabelen goed onder de knie. De studiebelasting voor de blended variant is 2-4u per week (verspreid over 10 weken). Op regelmatige basis is er een facultatief vragenuurtje (welke naderhand op video terug te kijken is, mocht iemand niet aanwezig kunnen zijn). Daarnaast zijn er 3 uitgebreidere live-webinars waarbij 3 instuuropdrachten (DCF-opdracht, een residuele waardeberekening en een GREX-opdracht) behandeld worden.

Een plenaire sessie duurt altijd 4 uur en deze wordt fysiek bij de ASRE gehouden. Voor deze sessie geldt een verplichte aanwezigheid.

Ja, voor de Blended Course wordt al het studiemateriaal digitaal aangeboden in de vorm van syllabi, artikelen, boekdelen etc..

Handige links

Bekijk ook deze opleidingen

Bekijk ook deze opleidingen

Amsterdam School of Real Estate

Ontmoetingsplek aan het IJ

De ASRE is al bijna 35 jaar hét academisch instituut voor vastgoedkunde waar vakgenoten elkaar treffen en kennis uitwisselen. Als onderzoeksinstituut analyseren wij vragen en zoeken wij oplossingen voor interdisciplinaire vraagstukken. Wij bieden postacademische opleidingen over de vele vraagstukken rondom duurzame (her)ontwikkeling en het gebruik van de gebouwde omgeving.

ASRE vastgoedbibliotheek

Ruim 30 jaar

hét academisch instituut voor vastgoedkunde

7,9

Gemiddelde beoordeling van onze studenten