Investeringsanalyse

Periode

9 okt 2024 t/m 29 jan 2025
10 feb 2025 t/m 26 mei 2025

Collegedagen

Woensdag van 13:00 - 19:00 uur
Maandag van 13:00 - 19:00 uur

Prijs

€ 8.500,- (exclusief studieboeken)

Certificering

MSRE-deeldiploma

Bekijk alle facts & figures
Duur

16 weken

Toelatingsprocedure

Intakegesprek met studieadviseur

Studiebelasting

20 uur per week

Bekijk minder facts & figures

Haalbaarheidsanalyse, waardebepaling en risicobeoordeling

Investeringsanalyse is een financieel georiënteerde opleiding waarin je leert te bepalen of een vastgoedinvestering financieel haalbaar is en wat de waarde van die investering is. Deze opleiding is bedoeld voor wie in de dagelijkse praktijk te maken heeft met vraagstukken rondom de selectie of haalbaarheidsbepaling van vastgoedobjecten. Het kan gaan om investeringen in nieuwbouw en om acquisitie- of dispositievraagstukken van bestaande gebouwen.

“Als projectontwikkelaar kom in mijn dagelijkse praktijk alleen bepaalde elementen van investeringsvraagstukken tegen, zoals stichtingskosten en rendementen. Door het vak Investeringsanalyse heb ik een breder begrip gekregen van de vraagstukken rondom een investering, die aan mijn werk gerelateerd zijn. Het is interessant om samen te werken met medestudenten uit ander vakgebieden en zo ook je netwerk uit te breiden.”

ir. Jessica Balla-de Boer | Projectontwikkelaar bij Wonam | alumna

Rekentechnieken, waarderingsmethoden en investeringsselectiecriteria vormen de rode draad van deze opleiding. Daarnaast is er veel aandacht voor (vernieuwende) methoden en technieken om de waarde van vastgoed te bepalen, waar optietheorie en scenario-analyse onderdeel van zijn. Deze benaderingen verruimen je blik op het bepalen van de haalbaarheid van investeringsvraagstukken. Vastgoedkunde is echter geen exacte wetenschap. Vandaar dat er ook veel aandacht wordt besteed aan de kwaliteit van de informatie waarop analyses en waarderingen zijn gebaseerd en aan de interpretatie van de uitkomsten. Als je de opleiding heb afgerond, kun je omgaan met beslissingscriteria, waardenbegrippen en methoden & technieken waarmee de economische waarde van een investering is vast te stellen. Je weet ondernemingsdoelstellingen te betrekken bij een investeringsanalyse. Je kunt de risico’s van vastgoed vertalen in risico-opslagen en je kunt vastgoedrisico’s beheersen. Tevens krijg je inzicht in de wijze waarop financiering en fiscaliteit de rendementen op vastgoed kunnen beïnvloeden.

Optimaal studierendement

De opleiding bestaat uit werk- en toetsvormen die aansluiten bij het beoogde leerresultaat: hoor- en werkcolleges, een tussentoets, verschillende casusopdrachten die je in groepsverband uitwerkt en een afsluitend tentamen. Deze leervormen dragen bij aan het verkrijgen van fundamenteel inzicht in de volgende onderwerpen:

  • Rekentechnieken, waarderingsmethoden en investeringsselectiecriteria
  • Haalbaarheids-, risico- en ‘buy and hold’analyses
  • Scenario-analyse en optie-benadering
  • Financiering, fiscaliteit en verslaglegging

Na het succesvol afronden van het gehele programma ontvang je een diploma van de Amsterdam School of Real Estate.

Doorstromen naar de MSRE

De MSRE-deelopleiding Investeringsanalyse maakt deel uit van de – door de NVAO en RICS geaccrediteerde – MSRE, de Master of Science in Real Estate. Na het succesvol afronden van Investeringsanalyse kun je eenvoudig doorstromen naar de overige deelopleidingen van dit masterprogramma. Vervolgens kun je er zelfs voor kiezen om het gehele Master of Science programma te volgen. Voor meer informatie zie MSRE.

Vrijblijvend op gesprek

Overweeg je de opleiding Investeringsanalyse aan de Amsterdam School of Real Estate? Kom vrijblijvend op gesprek. Met onze studieadviseur of een van onze programma managers bespreek je jouw ideeën en kun je je vragen voorleggen. Je krijgt persoonlijk advies over je opleidingskeuze of over het financieren van de opleiding.

Voor wie

Professionals met werkervaring in vastgoed zoals adviseurs, financiers, ontwikkelaars, accountants, corporatiemedewerkers, beleggers & overheidsmedewerkers

Aanmelden, toelating & kosten

Ben je enthousiast over deze MSRE-deelopleiding en wil je weten of je kunt instromen? Dan is dit de procedure.

STAP 1: Meld je aan via deze link voor een vrijblijvend intakegesprek.

STAP 2: Aan de hand van het gesprek, je curriculum vitae en diploma’s wordt nagegaan of je voldoet aan de toelatingseisen.

Je hebt een NVAO-erkend wo-bachelor- of -masterdiploma of een aantoonbaar gelijkwaardig opleidingsniveau op grond van erkende diploma's (te beoordelen door de examencommissie). Daarnaast dien je te beschikken over ten minste twee jaar relevante werkervaring met aantoonbare verantwoordelijkheden.

STAP 3: Wanneer je in aanmerking komt, schrijf je je in via het inschrijfformulier.

Je inschrijving dient binnen te zijn vóór 15 januari (voor start opleiding half februari) of vóór 15 september (voor start opleiding half oktober). De inschrijving is definitief zodra het volledig ingevulde inschrijfformulier is ontvangen en de ASRE je inschrijving heeft bevestigd.

Beschik je nog niet over het juiste instroomniveau (afhankelijk van werkervaring en vooropleiding)? Dan kun je worden toegelaten nadat je met succes (een deel van) het deficiëntieprogramma hebt afgerond.

Toelatingseisen

Opleidingseisen

Relevante hbo/wo-vooropleiding
(instroomprogramma bij hbo-vooropleiding)

Werkervaring

Minimaal twee jaar relevante werkervaring met aantoonbare verantwoordelijkheden

Investering in tijd & geld

Wanneer je kiest om naast je werk te gaan studeren, kies je voor een investering in jezelf. Als je inschrijft voor de opleiding Investeringsanalyse betekent dit studeren van september t/m december of van februari t/m mei. In deze periode moet je rekening houden met een tijdbelasting van ongeveer 20 uur per week. De colleges vinden 1 keer per week bij de ASRE plaats. De kosten zijn €8.500,-. Het cursusgeld is inclusief syllabi, maar exclusief kosten voor studieboeken. Lees hier over de mogelijkheden om gespreid te betalen, het LevenLangLerenKrediet.

Advies & contact

Download de folder voor uitleg over de inhoudelijke opzet

Carrièrepad

Doorstromen naar de MSRE

De opleiding Investeringsanalyse maakt deel uit van de – door de NVAO en RICS geaccrediteerde – MSRE, de Master of Science in Real Estate. Na het succesvol afronden van Investeringsanalyse kun je doorstromen naar het overige deel van dit masterprogramma. Voor meer informatie zie MSRE.

Master of Science in Real Estate

Docenten

De ASRE zet alleen de beste docenten voor de klas. Zij zijn wetenschapper aan een universiteit of expert uit de praktijk. Het team aan docenten bestaat uit ongeveer 150 kern- en gastdocenten.

Voor deze opleiding zijn dat onder andere deze docenten:

“Investeringanalyse neemt je door verschillende fasen van het vastgoedproces. Je leert welke belangen de partijen hebben en met welke rekenmethodieken en vastgoedeconomische begrippen je te maken krijgt. Het geeft je de handvatten om tot een investeringsafweging te komen en je wordt een stevige gesprekspartner.”

Roel van de Bilt | Directeur Rabo Real Estate Finance | docent

Veelgestelde vragen

Ja, het is mogelijk om vrijblijvend een plaats te reserveren door een e-mail te sturen naar Lot Slatman

Download de folder voor aanvullende inhoudelijke informatie

Dit is afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding. Studieadviseur Lot Slatman helpt je graag verder. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek worden de toelatingseisen getoetst. Het is ook mogelijk om vrijblijvende screening aan te vragen door je cv per mail toe te sturen

De MSRE-deelopleiding Investeringsanalyse maakt deel uit van de – door de NVAO en RICS geaccrediteerde – MSRE, de Master of Science in Real Estate. Na het succesvol afronden van Investeringsanalyse kun je eenvoudig doorstromen naar het overige deel van dit masterprogramma. Vervolgens kun je ervoor kiezen om door te stromen en het gehele Master of Science programma te volgen. Voor meer informatie zie MSRE. Studieadviseur Lot Slatman informeert je graag over de mogelijkheden.

Handige links

Bekijk ook deze opleidingen

Bekijk ook deze opleidingen

Amsterdam School of Real Estate

Ontmoetingsplek aan het IJ

De ASRE is al bijna 35 jaar hét academisch instituut voor vastgoedkunde waar vakgenoten elkaar treffen en kennis uitwisselen. Als onderzoeksinstituut analyseren wij vragen en zoeken wij oplossingen voor interdisciplinaire vraagstukken. Wij bieden postacademische opleidingen over de vele vraagstukken rondom duurzame (her)ontwikkeling en het gebruik van de gebouwde omgeving.

ASRE vastgoedbibliotheek

Ruim 30 jaar

hét academisch instituut voor vastgoedkunde

7,9

Gemiddelde beoordeling van onze studenten