Seniorenhuisvesting en Zorgvastgoed

Periode

9 jan 2025 t/m 30 jan 2025

Collegedagen

donderdag 13.00 - 19.00

Prijs

€ 2.750,-

Certificering

MSRE-deeldiploma

Bekijk alle facts & figures
Duur

4 weken

Toelatingsprocedure

Inschrijving via het online inschrijfformulier

Studiebelasting

Per week: 6 contacturen + voorbereiding

Bekijk minder facts & figures

Van woonzorgvisies naar haalbare business cases

Komend decennium wacht een grote uitdaging voor seniorenhuisvesting en zorgvastgoed. Het gaat niet alleen om ontwikkelen, financieren en exploiteren van vastgoed, maar ook om wijkinrichting en het welzijn van oudere bewoners. Samenwerking tussen vastgoed en welzijn is cruciaal voor de snel veranderende omgeving. Dit raakt zowel kleine als grote vastgoedorganisaties. Deze opleiding focust op strategieën voor dit complexe vraagstuk.

“Het aantal ouderen, dus ook het aantal mensen met een zorgvraag, verdubbelt de komende jaren, terwijl het aantal zorgverleners ongeveer gelijk blijft. Dat vraagt om een enorme verandering in de zorg, en daarmee ook om een andere manier waarop we samen wonen en leven. Ouderenwoningen van morgen moeten die verandering ondersteunen. Dat vraagt om een nieuwe manier van ontwerpen, en om nieuwe samenwerkingen tussen beleggers en corporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en gemeenten en verzekeraars.”

Hans Adriani | Bestuurlijk aanjager Wonen, Welzijn en Zorg voor ouderen en kerndocent Seniorenhuisvesting en Zorgvastgoed

Kansen en uitdagingen

De komende jaren groeit het aantal 65-plussers in de bevolking van 20% naar 25% in 2040. Het aantal 80-plussers verdubbelt van 800.000 nu naar 1,6 miljoen, wat we de dubbele vergrijzing noemen. Deze toenemende vergrijzing zorgt voor een snel groeiende vraag naar seniorenhuisvesting. Hiermee ontstaat de uitdaging om zorgfaciliteiten te optimaliseren en betaalbaar te houden. Senioren worden aangemoedigd om langer zelfstandig te wonen, terwijl het aantal beschikbare mantelzorgers afneemt. Dit maatschappelijke probleem brengt ook kansen met zich mee. Institutionele beleggers investeren meer in zorgvastgoed. Corporaties richten zich op de leefbaarheid van wijken en denken na over welzijns- en zorgarrangementen. Vanaf 2024 hebben gemeenten lokale woonzorgvisies en nemen meer regie. Bovendien zijn veel senioren kapitaalkrachtig genoeg zijn om te voorzien in de eigen huisvesting en zorg. Zeker degenen met een volledig afgeloste koopwoning. De vraag is echter hoe dit vermogen aangewend kan worden.

De Master Challenge

De onderwijsvorm is uitdagend en vernieuwend. Vooruitstrevende docenten, alumni en studenten begeven zich vier interactieve dagen op de grens van bestaande en nieuwe kennis en inzichten. Daarbij wordt een natuurlijke synthese verkregen tussen praktijkgerichte opdrachten, inspirerende colleges en vormen van blended learning.

Naast de Master Challenge Seniorenhuisvesting en Zorgvastgoed bieden wij ook de volgende Master Challenges aan:

Optimaal studierendement

In vier interactieve studiedagen werken we toe naar het uiteindelijke doel: het ontwikkelen van een strategie voor seniorenhuisvesting en het faciliteren van zorg binnen jouw organisatie. We starten met het verkennen van actuele woonzorgvisies van gemeenten, gaan vervolgens over naar praktische business cases, en sluiten af met het vormen van een strategie die specifiek aansluit bij jouw organisatie.

Voor wie

MRE- of MSRE-(deel)opleiding studenten en alumni en vastgoedprofessionals met een hbo- of wo-opleiding en min. 5 jaar relevante werkervaring. Kandidaten met een hbo-achtergrond dienen een leerlijn van het ASRE- instroomprogramma te volgen voor deelname aan een Master Challenge.

Aanmelden, toelating & kosten

Ben je enthousiast over een van onze Master Challenges en wil je weten of je kunt instromen? Dan is dit de procedure.

STAP 1 Meld je vrijblijvend aan via dit aanmeldformulier.

STAP 2 De studieadviseur controleert of je voldoet aan de toelatingseisen.

STAP 3 Wanneer je toelaatbaar bent, ontvang je van de studieadviseur een inschrijfformulier.

Je kunt je inschrijven tot één maand voor aanvang van een Master Challenge.

Toelatingseisen

Opleidingseisen

Om deel te nemen aan onze opleiding is één van de volgende vereisten voldoende:

  • Een actuele inschrijving als MRE- of MSRE-student.
  • Een afgerond MRE- of MSRE-(deel)diploma.
  • Een relevante wo-vooropleiding. Heb je een hbo-vooropleiding, neem contact op met onze studieadviseur Lot Slatman.

Werkervaring

Vijf jaar relevante werkervaring, tenzij je de Master Challenge volgt als onderdeel van de MSRE-opleiding, dan is de eis twee jaar relevante werkervaring.

Voldoe je niet helemaal aan de toelatingseisen? Dan kijken we graag naar jouw specifieke situatie. Neem hiervoor contact op met onze studieadviseur Lot Slatman.

Investering in tijd & geld

Wanneer je ervoor kiest om naast je werk te gaan studeren, kies je voor een investering in jezelf. Als je je inschrijft voor de Master Challenge Seniorenhuisvesting en Zorgvastgoed betekent dit dat je vier dagen samen met je medestudenten en docenten een visie ontwikkelt op disruptieve en innovatieve trends binnen dit thema. In deze periode moet je rekening houden met een tijdbelasting van 6 contacturen + voorbereiding per week. De kosten zijn €2.750,-. Het cursusgeld is inclusief syllabi, maar exclusief studieboeken. Lees hier over de mogelijkheden om gespreid te betalen, het LevenLangLerenKrediet. Wil je de Master Challenge graag volgen, maar heb je nog niet alles geregeld of wil je graag je afwegingen bespreken? Je kunt alvast vrijblijvend een plaats reserveren.

Advies & contact

Download de folder voor uitleg over de inhoudelijke opzet

Carrièrepad

Alumni opgelet!

Wij dagen ook MRE- & MSRE-alumni uit een Master Challenge te volgen wanneer zij op een actueel thema hun kennis willen vergroten en aanscherpen.
Benieuwd naar onze andere Master Challenges?

Klik

Docenten

De ASRE zet alleen de beste docenten voor de klas. Zij zijn wetenschapper aan een universiteit of expert uit de praktijk. Het team aan docenten bestaat uit ongeveer 150 kern- en gastdocenten.

Voor deze opleiding zijn dat onder andere deze docenten:

Veelgestelde vragen

Ja, het is mogelijk om vrijblijvend een plaats te reserveren door een e-mail te sturen naar studieadviseur Lot Slatman.

Download de folder Master Challenge Seniorenhuisvesting en Zorgvastgoed voor aanvullende inhoudelijke informatie.

Een Master Challenge is een kort, maar intensief keuzevakken en is onderdeel van de MSRE en MRE. MSRE-studenten volgen twee Challenges om de titel te behalen en de MRE-studenten één. De Master Challenges zijn ook bedoeld voor alumni van MRE, MSRE en MSRE-deelopleidingen, zodat zij na hun studie een visie op disruptieve trends blijven ontwikkelen. De onderwijsvorm is uitdagend en vernieuwend. Vooruitstrevende docenten, alumni en studenten begeven zich vier interactieve dagen op de grens van bestaande en nieuwe kennis en inzichten.

Handige links

Bekijk ook deze opleidingen

Bekijk ook deze opleidingen

Amsterdam School of Real Estate

Ontmoetingsplek aan het IJ

De ASRE is al bijna 35 jaar hét academisch instituut voor vastgoedkunde waar vakgenoten elkaar treffen en kennis uitwisselen. Als onderzoeksinstituut analyseren wij vragen en zoeken wij oplossingen voor interdisciplinaire vraagstukken. Wij bieden postacademische opleidingen over de vele vraagstukken rondom duurzame (her)ontwikkeling en het gebruik van de gebouwde omgeving.

ASRE vastgoedbibliotheek

Ruim 30 jaar

hét academisch instituut voor vastgoedkunde

7,9

Gemiddelde beoordeling van onze studenten