Binnen het opleidingsprogramma ASRE online start in september aan de Amsterdam School of Real Estate de opleiding Inleiding Prop- en Fintech. Docenten Menno Lammers (PropTech.NL) en Richard Gerritsen (yardi.com) schetsen waarom vastgoedprofessionals zich nu moeten afvragen wat technologie voor hen betekent.
Een videogesprek met Menno Lammers en Richard Gerritsen is als een tenniswedstrijd. De twee ASRE-docenten spelen elkaar de bal toe, vullen elkaar aan en spelen om beurten advocaat van de duivel. De eerste vraag is het startschot voor een rally die een uur duurt. Bij de tweede vraag is het eigenlijk al tijd om af te ronden, helaas.
Wat zijn prop- en fintech eigenlijk? Lammers vertelt dat proptech een samentrekking is van property en technology. Proptech is de beweging van de gebouwde leefomgeving naar digitale transformatie. “Het gaat uiteindelijk om talent, en niet om technologie. En fintech is de combinatie van financial en technology. Gerritsen vertelt over het verregende tochtje met zijn gezin op een motorjacht door Friesland, waarvan hij zojuist is teruggekeerd. “Ik heb mijn bankpas niet één keer uit m’n portemonnee gehaald, maar alles betaald met mijn Iphone. En Apple is geen bank.” Het illustreert de opkomst van fintech en toont hoe proptech de vastgoedsector gaat veranderen.
“We zitten in een trechter en doen kleine stapjes naar het midden”, observeert Lammers. “Bij bijeenkomsten zie ik vooral co-founders van tech-startups en zijn er relatief weinig directeuren en managers uit de vastgoedsector. We zitten nog volop in de tijd van pilotfase, maar voor een aantal bedrijven begint proptech een strategisch organisatievraagstuk te worden. Het onderwerp klimt op van personen naar afdelingen naar strategische discussies in de boardroom. Innovatie komt ook van buiten de vastgoedsector. Het bekende voorbeeld is Sidewalk Labs.”
Dit zusterbedrijf van technologiebedrijf Google had grootse plannen voor een woonwijk in Toronto, volledig volgehangen met technologie waardoor het project een schat aan data zou opleveren. “En daar ging het mis”, concludeert Gerritsen. “Ze zeiden dat het om de economische onzekerheid na corona werd gestaakt”, zegt Lammers. “Volgens mij waren het vooral problemen met de privacy en vercommercialisering van de data”, geeft Gerritsen aan.
Gerritsen vertelt over zijn zoon van zestien die alles via zijn smartphone doet – “behalve bellen” – en een andere kijk heeft op zijn privacy. Hij weet dat hij betaalt met de gegevens die hij genereert. Als dat in verhouding staat tot wat hij ervoor terugkrijgt met betrekking tot gebruikersgemak of niveau van dienstverlening, is dat prima. Zo kiest hij zijn kapper om de app, waarmee hij een afspraak kan maken in plaats van te moeten bellen. “Maar slaat de balans naar de verkeerde kant door, dan wordt hij superkritisch.”
Het privacy-aspect maakt proptech politiek gevoelig, stelt Lammers. Terwijl je met een slim slot, digitale deurbel en spraakassistent al een smarthome van jewelste hebt. “De corona-uitbraak heeft alles wat al in de maatschappij sluimerde in versnelling gebracht. We zien nu dat we met digitale diensten ons leven anders kunnen inrichten. Niet alleen ons werkleven – alles. Het milieu – waarover we ons grote zorgen maken – profiteert ervan. Hoewel de mens een gewoontedier is, zie je nu toch een mindshift, waardoor veel gaat veranderen.”
De twee proptech-deskundigen vinden elkaar in de stelling ‘digitaal kent geen grenzen’. Informatie gaat dwars door alle silo’s heen. Het gebruik en het combineren van die data zal nieuwe businessmodellen mogelijk maken. Zoals Sidewalk Labs in Toronto wilde doen: een smart city-wijk met betaalbare, duurzame woningen, waar mensen zich verbonden voelen met de gemeenschap. “Ik heb iets wat mij mateloos fascineert: de digital twin, die in één enkele versie van de waarheid alles binnen een smart city of -asset kan omvatten.”
Dat beeld raakt een snaar bij Gerritsen. “Waar is al die data van dat kantoorgebouw dat je koopt voor twintig miljoen? Nu nog betaal je dat bedrag voor louter stenen, waarover je niets meer weet dan dat de huurder nog zeven jaar blijft zitten. Maar wat er in het gebouw gebeurt, hoe het de gezondheid van mensen beïnvloedt, hoeveel energie het genereert en verbruikt, daarover weet je niets. Deze data worden steeds belangrijker in elke besluitvorming en vertegenwoordigen daarom ook een bepaalde waarde. Ik ben ervan overtuigd dat de kwaliteit van dit soort data een onderdeel van de taxatie gaan worden.”
Proptech gaat dat veranderen, verzekert Lammers. “Kijk naar alle nieuwe diensten die zijn gelanceerd door de corona-uitbraak. Zorg dat je ervoor open staat, ook voor ontwikkelingen uit andere sectoren. Het is nu de tijd voor een grote sprong voorwaarts. Dan moet je niet denken in grenzen.”
Er is nog tijd voor nog eén vraag, voordat Gerritsen een volgende call in moet. Eens even kijken … Wat zouden de beide mannen nu voor proptech-bedrijf beginnen, als ze niet al ander werk hadden?
Gerritsen beseft dat hij zich op glad ijs begeeft, maar zegt het toch: hij zou een bedrijf beginnen in technologie die alles meet over het gebruik van kantoorgebouwen. Niet alleen fysieke zaken als stroomverbruik, maar juist alles over het gebruik. Wie wat op welke plek doet en het effect van die omgeving op de productiviteit. “Ik weet het: Big Brother in het kwadraat. Maar ik vind het nu eenmaal fascinerend.”
Nadat Gerritsen het videogesprek heeft verlaten, onthult Lammers zijn grote droom: een digital twin-platform dat alle informatie verzamelt over zaken die bijdragen aan het Bruto Nationaal Geluk. “Ik zou organisaties willen helpen bij het bepalen van de maatschappelijke waarde van keuzes bij gebiedsontwikkelingen, zodat je in ontwerpen kunt spelen met de parameters, bijvoorbeeld het aanplanten van bomen. Zodat we met gebieds- en vastgoedontwikkeling minder nemen en meer gaan géven. Eigenlijk de input voor een systeemwaardecase voor positieve impact voor nu en toekomstige generaties.”
Nieuwsgierig geworden?
De ASRE online-opleiding Inleiding Prop- en Fintech gaat in 2020 van start op 7 september en eindigt op vrijdag 13 november met een plenaire sessie van vier uur, waarin onder begeleiding van docenten een casus wordt uitgewerkt. De opleiding kent een studiebelasting van twee tot vier uur per week en is bestemd voor vastgoedprofessionals die meer willen weten over technologische innovatie die bijdraagt aan het behalen van hun doelen. Ook als zij buiten het senior management en de boardroom werkzaam zijn.