Afgelopen jaar zat ik met een koper en verkoper bij de notaris voor het transport van een verouderd bedrijfsgebouw. De notaris bleek uit te gaan van een levering met overdrachtsbelasting, in plaats van een levering in de btw-sfeer. Niet wetend dat de kopende partij het object drastisch ging ‘verbouwen’. Mijn eerste gedachte was, kan dit niet anders? De koper had 1,5 jaar eerder een deel van zijn portefeuille boven boekwaarde verkocht, waardoor er een herinvesteringsreserve was ontstaan. Laten deze onderwerpen nu uitgebreid besproken zijn geweest tijdens de module Investeringsanalyse (onderdeel van de masteropleiding MSRE) waardoor ik de opgedane kennis direct in de praktijk kon brengen.
Keuze MSRE
Inmiddels ben ik ongeveer zeven jaar werkzaam in het vastgoed. Gestart bij een ontwikkelende belegger en reeds enkele jaren werkzaam als vastgoedadviseur. Tot op heden richt ik mij op de logistieke en industriële sector. Ik had al lang de ambitie om mijn vastgoedkennis te verdiepen met een vastgoedgerelateerde masteropleiding. Een van de belangrijkste redenen is dat ik mij wil ontwikkelen in ‘vastgoedrekenen’ en de specialisaties die hier een relatie mee hebben als verslaglegging, financiering en fiscaliteit. JLL heeft mij vanaf het begin in mijn ambitie gesteund.
Na positieve verhalen van collega’s en relaties over de masteropleiding MSRE volgde spoedig een kennismakingsgesprek bij de ASRE. Na dit gesprek was ik nog enthousiaster en binnen een paar maanden ben ik gestart met de MSRE.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding is opgebouwd uit een aantal modules. Als je onverhoopt door privé of zakelijke redenen niet in de gelegenheid bent om te studeren, kun je de studie tijdelijk ‘on hold’ zetten. Deze flexibiliteit vind ik een prettige gedachte.
Het programma wordt gedoceerd door een goede mix van docenten (professoren en mensen uit de praktijk). De studenten hebben allemaal een link met vastgoed, maar zijn werkzaam in verschillende disciplines en sectoren. Hierdoor komen interessante gesprekken op gang en bekijken we casussen met verschillende ‘brillen’ op, interessant.
Heb ik spijt van de keuze MSRE?
Nee, zeker niet! Mijn kennis op het gebied van vastgoedrekenen is vergroot. Tijdens de colleges zijn we bijvoorbeeld in gegaan op vragen als: “Als de WACC gelijk is aan de IRR, moet ik hier tevreden mee zijn?”, “Wat zijn de voornaamste oorzaken dat de rendementswaarde fluctueert gedurende de looptijd die is berekend met de DCF-methode?”, “Wat is de relatie tussen de BAR, NAR, IRR, NCW, direct en indirect rendement?”, “Hoe beoordeel ik op een gedegen wijze jaarverslagen (incl. toepassen ratio’s)?” en “Waar moet je met verslaglegging als beursgenoteerd bedrijf in Europa überhaupt aan voldoen?”.
Dit maakt dat ik elke week met veel plezier de schoolbanken in ga. Het is een ‘pragmatische’ masteropleiding die direct toepasbaar is in de praktijk. Dit maakt het ook leuk om ’s avonds of in het weekend even de boeken erbij te pakken.
Recent heb ik de module Investeringsanalyse afgesloten en ga ik met veel plezier verder met de volgende module. Hierdoor krijg ik het einde van de opleiding beetje bij beetje in het vizier. Hoe tof is het om straks het diploma te hebben van de MSRE, dé vastgoedopleiding van Nederland!
Nieuwsgierig geworden naar Investeringsanalyse of de MSRE?
Neem vrijblijvend contact op met Nynke Wagenaar (n.wagenaar@asre.nl of 06 39112941) om jouw mogelijkheden te bespreken of lees meer over Investeringsanalyse of de MSRE.
Naam: Bart Konings
Leeftijd: 32
Werkgever: JLL
Functie: Real Estate consultant – Industrial & Logistics