In het hart van Rotterdam, op een steenworp afstand van het Erasmus MC en tegenover museum Het Nieuwe Instituut, werkt Desiree Wibbens bij haar nieuwe werkgever Woonstad Rotterdam. Onlangs rondde zij de Master of Science in Real Estate (MSRE) af met een scriptie over scenarioanalyse in de corporatiesector. Wibbens: “Door de MSRE-opleiding ben ik vastgoedvraagstukken breder gaan bekijken.”
Toen Wibbens instroomde in het MSRE-programma werkte ze voor Vestia. De corporatiesector is waar haar hart ligt. Ze motiveert haar overstap naar Woonstad Rotterdam met stelligheid: “Ik woon in Rotterdam en wilde graag werken voor een corporatie die voornamelijk woningen in mijn eigen stad beheert. Portefeuille management en het kwalitatief goed onderhoud van vastgoed nemen bij Woonstad een belangrijke plaats in hebben mijn persoonlijke interesse. Daarnaast is het beleid van woonstad sterk gericht op de huurders, met veel aandacht voor de duurzaamheidopgave, het klimaatbeleid en het verbeteren van de leefbaarheid in de stad. Dat zijn uitdagingen waar ik graag verder mee wil.”
Persoonlijke kleur
De vraag is hoe de MSRE-opleiding haar functioneren in de praktijk van haar nieuwe werkgever heeft beïnvloed. Wibbens: “Ik ben over het algemeen wat blauwer geworden.” Ze schiet in de lach. “Het heeft te maken met persoonlijkheidstesten. Ik was vroeger een voornamelijk rode persoonlijkheid, dat staat voor direct handelen en aanpakken. De blauwe kleur staat voor analyse. Ik ben analytischer geworden, denk systematischer en breder over vastgoed vraagstukken na.”
De MSRE heeft Wibbens dus van kleur doen verschieten. Dat komt voornamelijk door haar specialisatiekeuze: Vastgoedbeleggen, een stevig financieel georiënteerd vak. Wibbens: “Eigenlijk was ik altijd slecht in wiskunde, op de havo haalde ik tweeën en drieën. Ik vreesde dat mijn wiskundefobie mij in de weg zou blijven staan, maar tijdens het instroomprogramma van de ASRE was er een docent Marquard, die de stof zo uitlegde dat ik dacht: Ik begin het opeens te begrijpen.” Van het een kwam het ander: Wibbens koos een kwantitatief profiel (“Voor inzet geef ik mezelf echt een elf”) en koos een wiskundig onderwerp om op af te studeren (“Ik heb van mijn angst een soort hobby weten te maken”). Onder begeleiding van docenten Ton van Welie van Maarten Fronik (beide werkzaam voor Ortec Finance) onderzocht zij hoe kwantitatieve scenarioanalyses de besluitvorming in de corporatiesector kunnen verbeteren.
Scenario’s in de praktijk
In de dagelijkse praktijk komt het onderzoek haar van pas: “Gezien de huidige economische omstandigheden met stijgende energieprijzen en hardoplopende bouwkosten, komt scenarioanalyse meer dan ooit van pas. Ik kan daar in mijn dagelijks werk over adviseren bij complexe besluiten over bouwopgaven”. Dan blijkt de praktijk soms weerbarstiger dan de theorie: “Scenario’s met zulke hoge bouwkosteninflatie als we nu zien, in combinatie met ander economische parameters, waren zelfs in mijn onderzoek uitzonderlijk. Zelfs de extreemste scenario’s lijken in de praktijk te worden overtroffen.”
Directeur
Dankzij de MSRE groeide haar voorliefde voor analyses en methodologie. Toch ziet Wibbens zichzelf niet in een carrière van analist. Op de vraag waar zij zichzelf over vijf jaar ziet is het antwoord resoluut: “Het liefst word ik directeur.” Omdat ze een zekere leegte voelde na het afronden van de MSRE-opleiding, wil Wibbens binnenkort een leiderschaps- en vaardigheidstraining volgen. “Een medestudent zei ooit tegen mij: ‘Als ik het toch zelf moet regelen, ben ik liever zelf de baas.’ Dat heeft mij aan het denken gezet.” Ze grijnst: “De baas worden … waarom niet?”
Meer weten?
Overweeg jij ook de baas te worden bij jouw werkgever? Lees hier dan verder over de masteropleidingen van de ASRE voor de specialistische MSRE-opleiding of de generalistische MRE-opleiding.