In het dagelijks leven heeft Enzo van Bers een uitdagende baan. Hij werkt voor woningcorporatie Stadlander in de regio Bergen op Zoom, op de grens met Tholen. Hier moeten stedelijke en perifere problemen gelijktijdig worden opgelost, complexe vraagstukken waarbij Van Bers zijn vers vergaarde MSRE-kennis goed kan gebruiken.
Ik spreek hem op het hoofdkantoor van Stadlander aan de Rooseveltlaan in Bergen op Zoom, onder het genot van een cappuccino. Het Master of Science in Real Estate-traject is voor hem tot nu toe vlot verlopen. “Het voordeel is dat ik nog niet zo heel lang geleden ben afgestudeerd aan de opleiding Bouwmanagement & Vastgoed in Tilburg. Het studeren zit dus nog een beetje in mij. Bovendien vind ik de MSRE-opleiding erg leuk, dan valt het mij minder zwaar.”
Van Bers liep stage bij Stadlander tijdens zijn vorige opleiding, waar hij warmliep voor corporatieproblematiek. Later trad hij in dienst en werd hem de mogelijkheid geboden om de MSRE-opleiding te volgen. “Ik was inmiddels al doorgegroeid tot projectleider en merkte dat ik meer inhoudelijke kennis en analytische vaardigheden nodig had om de ingewikkelde vastgoedvraagstukken van mijn werkgever aan te pakken. Bovendien merkte ik dat ik in toenemende mate geïnteresseerd raakte in assetmanagement en portefeuillebeleid. Daar heb je zowel verbredende als verdiepende kennis voor nodig. De MSRE-opleiding gaf mij beide.”
“Omdat ik de MSRE-opleiding erg leuk vind is deze mij niet zwaar gevallen.”
Hij doorliep het programma in sneltreinvaart en startte begin dit jaar met het scriptietraject. Het onderzoek dat hij uitvoert sluit aan op zowel zijn persoonlijke interesse als dagelijkse werkzaamheden. “Het uitdagende van werken bij Stadlander is de regio. Wij zijn werkzaam in de stedelijke omgeving van Bergen op Zoom en Halsteren, maar ook de aangrenzende semi-perifere gebieden zoals Tholen. Er wordt eerst nog een zekere mate van groei verwacht, gevolgd door krimp in vooral de omliggende gebieden. Dat brengt uitermate complexe investeringsvraagstukken mee rondom de vastgoedportefeuille, waarbij data-analyses steeds belangrijker worden.”
Het onderzoek van Van Bers sluit hierop aan, met vragen als: Waar moet worden geïnvesteerd in nieuwbouw of renovatie en waar niet? Moet het vastgoed in dorpen gelaten worden zoals het is, of moet er onrendabel worden geïnvesteerd om de leefbaarheid te verbeteren? “Deze ingewikkelde besluiten binnen deze complexe context wil ik in mijn scriptie nader onderzoeken”, aldus van Bers. “Het is een uiterst complexe puzzel, maar ja, ik ben dol op puzzelen”, voegt hij lachend toe.
Gedurende de MSRE-opleiding beleefde hij vooral plezier aan de deelopleiding Marktanalyse (“die heeft mijn kennis echt verdiept en mijn analytische vaardigheden vergroot”) en de Master Challenge Real Assets (“dat heeft mij heel breed naar verschillende vastgoedobjecten als beleggingsobject leren kijken).” De Master challenge heeft ook zijn visie op de corporatiesector verder aangescherpt: “Ik ben de woningcorporatie gaan zien als een leverancier van woondiensten. Het gaat om het leggen van een verband tussen de huurder en het kapitaal dat wij hebben. Vastgoed is daartoe een belangrijk en verbindend middel, maar is eigenlijk ondergeschikt. Het gaat om het woongenot en de tevredenheid van de huurder.”
Over zijn carrière in de nabije toekomst durft hij nog geen concrete uitspraak te doen. “Ik vind het werk dat ik nu doe erg leuk. Misschien word ik in de toekomst wel assetmanager of portefeuillemanager om besluiten wat meer in eigen hand te nemen. Maar ook dan ben ik nog steeds bezig met de strategische puzzels die ik zo interessant vind.”