De opleiding Vastgoedbeleggen integreert het gehele beleggingsproces vanaf de strategische portefeuilleallocatie tot de selectie (en exploitatie) van de objecten. De opleiding vertrekt vanuit het gedachtengoed van Corporate Finance en Structured Finance en stelt van daaruit de vraag wat de toegevoegde waarde is van diverse vormen van vastgoedbeleggingen voor de beleggingsportefeuille.
“De markt voor vastgoedfinanciering is volop in beweging. Veranderende regelgeving en vastgoedprijzen betekenen dat alternatieve financieringsvormen voor bankleningen steeds belangrijker worden. In de opleiding Vastgoedbeleggen wordt ingegaan op de partijen die naar voren treden en wat dit betekent voor de vastgoedbelegger.”
dr. Fred Huibers | Associate professor bij Hogeschool van Amsterdam | docent
Asset en Liabillity Management (ALM) speelt bij beleggingsbesluiten een belangrijke rol. Daarnaast wordt in de opleiding Vastgoedbeleggen aandacht besteed aan de wijze waarop een beleggingsportefeuille vorm moet worden gegeven, waarbij uiteenlopende fiscale en juridische aspecten aan de orde worden gesteld. Hierbij is aandacht voor regelgeving waar banken en institutionele beleggers mee te maken krijgen, zoals Basel, Solvency en de Europese richtlijn voor fondsmanagers, de AIFMD.
De opleiding resulteert in de concrete selectie van objecten en portefeuilles, alsmede in de methoden en technieken van performancemeting op basis waarvan het beleggings- en assetmanagementbeleid kan worden bijgesteld. Hierbij is oog voor de actuele economische situatie, de ontwikkelingen op internationale financiële markten en voor (alternatieve) manieren waarop vermogen kan worden aangetrokken ter financiering van de portefeuille.
Optimaal studierendement
De opleiding bestaat uit werk- en toetsvormen die aansluiten bij het beoogde leerresultaat: hoor- en werkcolleges, een tussentoets, twee casusopdrachten die in groepsverband uitgewerkt worden en een afsluitend tentamen. Deze leervormen dragen bij aan het verkrijgen van fundamenteel inzicht in de volgende onderwerpen:
- Corporate finance, Portefeuille- en Beleggingstheorieën
- Asset Liability Management en Crystal Ball
- Direct en indirect beleggen, performance analyse en behavioral finance
- Juridische en fiscale aspecten bij fondsstructurering
- Regioselectie en sectorselectie
- Studiereis Londen
Na het succesvol afronden van het gehele programma ontvang je een diploma van de Amsterdam School of Real Estate.
Doorstromen naar MSRE
De opleiding Vastgoedbeleggen maakt deel uit van de – door de NVAO en RICS geaccrediteerde – MSRE, de Master of Science in Real Estate. Na het succesvol afronden van Vastgoedbeleggen kun je eenvoudig doorstromen naar de overige deelopleidingen van dit masterprogramma. Vervolgens kun je er zelfs voor kiezen om het gehele Master of Science programma te volgen. Voor meer informatie zie MSRE.
Vrijblijvend op gesprek
Overweeg je de opleiding Vastgoedbeleggen aan de Amsterdam School of Real Estate? Kom vrijblijvend op gesprek. Met onze studieadviseur of een van onze of programma managers bespreek je jouw ideeën en kun je je vragen voorleggen. Je krijgt persoonlijk advies over je opleidingskeuze of over het financieren van de opleiding.
Voor wie
Medewerkers van publieke & private vastgoedbeleggers, (eind)gebruikers, medewerkers bij banken of andere financiële instellingen & financieel of juridische adviseurs
Aanmelden, toelating & kosten
Ben je enthousiast over de opleiding Vastgoedbeleggen en wil je weten of je kunt instromen? Dan is dit de procedure.
STAP 1: Meld je aan via deze link voor een vrijblijvend intakegesprek.
STAP 2: Aan de hand van het gesprek, je curriculum vitae en diploma’s wordt nagegaan of je voldoet aan de toelatingseisen.
Je hebt een NVAO-erkend wo-bachelor- of -masterdiploma of een aantoonbaar gelijkwaardig opleidingsniveau op grond van erkende diploma’s (te beoordelen door de examencommissie). Daarnaast dien je te beschikken over ten minste twee jaar relevante werkervaring met aantoonbare verantwoordelijkheden.
STAP 3: Wanneer je in aanmerking komt, schrijf je je in via het inschrijfformulier.
Je inschrijving dient binnen te zijn vóór 15 januari. De inschrijving is definitief zodra het volledig ingevulde inschrijfformulier is ontvangen en de ASRE je inschrijving heeft bevestigd.
Beschik je nog niet over het juiste instroomniveau (afhankelijk van werkervaring en vooropleiding)? Dan kun je worden toegelaten nadat je met succes (een deel van) het deficiëntieprogramma hebt afgerond.
Investering in tijd & geld
Wanneer je kiest om naast je werk te gaan studeren, kies je voor een investering in jezelf. Als je je inschrijft voor de opleiding Vastgoedbeleggen betekent dit studeren van september tot februari. In deze periode moet je rekening houden met een tijdbelasting van ongeveer 20 uur per week. De colleges vinden 1 keer per week bij de ASRE plaats. De kosten zijn € 9.900,-. Het cursusgeld is inclusief syllabi, maar exclusief kosten voor studieboeken. Een driedaagse studiereis naar Londen maakt onderdeel uit van de opleiding. Kosten van de studiereis bij startdatum 11 februari 2025 bedragen €750,- (exclusief reis- en verblijfkosten). Lees hier over de mogelijkheden om gespreid te betalen, het LevenLangLerenKrediet.