De Nederlandse woningmarkt bevat de grootste vastgoedcategorie in Nederland en raakt alle inwoners direct: elk huishouden moet immers een plek hebben waar het kan wonen. Daarmee heeft de woningmarkt grote invloed op de maatschappij. Hoe ziet de woningvraag van de toekomst eruit, hoe ontwikkelen de prijzen van koopwoningen zich, hoe houden we woningen betaalbaar zijn slechts enkele vragen waarop de opleiding Werking van de Woningmarkt antwoord geeft.
De woningmarkt is een bijzondere markt. De producten op deze markt, de woningen, voorzien in een basisbehoefte en zijn daardoor moeilijk te substitueren. Woningen hebben een veel langere levensduur dan de meeste andere goederen, zijn heterogeen, locatie gebonden en kapitaalintensief. Door deze specifieke kenmerken functioneert de woningmarkt anders dan veel andere markten en is er sprake van marktimperfecties. Marktimperfecties en onrechtvaardige welvaartsverdeling zijn belangrijke reden die overheidsingrijpen vanuit welvaartseconomie perspectief legitimeren op de woningmarkt.
De prijs van woningen komt tot stand in een samenspel van drie deelmarkten: de woonruimtemarkt, de beleggingsmarkt, en de bouw- en ontwikkelingsmarkt. Deze deelmarkten worden beïnvloed door exogene markten, de kapitaalmarkt en de reële economie. De woningvraag wordt niet gezien als autonome ontwikkelingen, maar veeleer beschouwd als afgeleide van de demografische, sociaal-culturele en economische factoren. Deze factoren zijn van substantiële invloed zijn op de woonvoorkeuren van huishoudens en kunnen tot vergaande woondifferentiatie leiden. Gedegen inzicht in werking van de woningmarkt is onmisbaar om de ontwikkelingen op de woningmarkt te duiden en woningmarkt prognoses op te stellen.
De opleiding werking van de woningmarkt brengt je fundamentele basiskennis en geeft je concrete handvaten om goed in te spelen op de woningmarkt van de toekomst.
In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan de orde:
– De structuur en bijzondere kenmerken van de woningmarkt
– Woningmarktdynamiek en deelmarkten
– De invloed van demografie en conjunctuur op de woningvraag
– Woningprijsontwikkelingen en prijscycli
– Volkshuisvesting en betaalbaarheid
Optimaal studierendement
Om je optimaal te laten studeren, heeft de ASRE de opleiding opgebouwd uit een online leerprogramma en een casusopdracht die je in groepsverband uitwerkt. Deze essentiële combinatie van onderwijsvormen, die je grotendeels kan volgen waar, wanneer en in welk tempo je maar wil, zorgt ervoor dat je de leerdoelen optimaal begrijpt en kunt toepassen.
Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een certificaat van de Amsterdam School of Real Estate.
Voor wie
Professionals werkzaam bij gemeenten, financiers, beleggers, ontwikkelaars, woningcorporaties, adviseurs en makelaars die inzicht willen in de wijze waarop de woningmarkt functioneert. Het geeft je een gedegen kennis fundament om in de markt actief te zijn en een goede inschatting te maken voor behoeften in de toekomst.
Aanmelden, toelating & kosten
Werking van de Woningmarkt wordt zowel in het voorjaar als het najaar aangeboden. De opleiding bestaat uit 8 weken met in de laatste week een plenaire sessie bij de ASRE. De studiebelasting bedraagt ongeveer twee tot vier uur per week en afronding van deze opleiding levert 10 PE-punten op. De kosten zijn inclusief studiemateriaal.
Inschrijven is mogelijk via het online inschrijfformulier. Als je na de uiterlijke inschrijfdatum nog wilt inschrijven, neem dan contact op met manager ASRE online Stephanie Morssinkhof, 0639112942.