Aankomende zondag 8 mei vertrekken de MRE studenten naar New York voor een onvergetelijke studiereis. Wim van der Post, programma manager en docent van de MRE opleiding vertelt wat deze reis zo bijzonder maakt en wat er onder andere op het programma staat.
Leren en genieten
Het doel van deze studiereis is tweeledig. Inhoudelijk gezien gaan we een week lang leren en kijken in één van de meest dynamische vastgoedmarkten ter wereld. We krijgen colleges van top professoren en spreken met bijvoorbeeld beleggers en ontwikkelaars die in New York aan spraakmakende projecten van wereldfaam werken. Juist door in de VS te kijken kunnen we loskomen van onze Nederlandse gewoonten en kunnen we reflecteren op onze aanpak. Dat werkt buitengewoon inspirerend. Daarnaast is deze studiereis de kers op de opleiding, na twee jaar studie is het een geweldige ervaring en beloning om samen als MRE groep naar zo’n leuke stad te gaan, de verbazing van de omvang van vastgoedprojecten te ervaren en zeker ook te genieten.
“Juist door in de VS te kijken kunnen we loskomen van onze Nederlandse gewoonten en kunnen we reflecteren op onze aanpak.”
Wim van der Post, programma manager MRE
Brug tussen wetenschap en praktijk
We bieden de studenten een zeer afwisselend programma van wetenschap en vastgoedpraktijk. Voor deze reis werken we samen met New York University. Meestal starten we de dag met een aantal colleges en gaan we in de middag met onze voeten midden in de vastgoedpraktijk staan. We bezoeken bijvoorbeeld het grootste private ontwikkelingsproject van de VS, Hudson Yards, waar we met de belegger en ontwikkelaars praten. Ook staat een bezoek aan de kantoren van OneWTC op het programma waar de asset manager ons bijpraat over hun strategie optimale huurprijzen te genereren. Ook staat een bezoek aan de New Yorkse ‘woningcorporaties’ op het programma; een groter contrast met de appartementen die voor soms vele miljoenen worden verkocht is niet mogelijk. Uiteindelijk beogen we zo letterlijk de brug tussen wetenschap en praktijk te slaan en komen we door discussie en debat veel te weten over het waarom van onze eigen keuzen vanuit de Nederlandse context. Waar wij ons verbazen over de huurprijzen van een gemiddeld condominium in New York, is de New Yorkse woningontwikkelaar verbaasd over het feit dat wij 30% sociaal bouwen op kantorenlocaties als de Zuidas.
Wereldstad New York
New York behoort tot de top van de wereldsteden en heeft de interessante spanning tussen oud en nieuw, tussen rijkdom en armoede, hotspots en coldspots. Het is deze context die maakt dat er buitengewoon veel te leren is, zeker ook vanwege trends en ontwikkelingen in Europa die ook steeds meer te relateren zijn aan die zogenaamde divergentie.
Studiereizen tijdens de MRE opleiding
In het eerste jaar gaan we al in de derde week naar Lissabon. Zo wordt een losse groep studenten bij thuiskomst een MRE klas die elkaar kent en samen klaar is voor de opleiding. New York zit aan het eind van het tweede jaar als toetje, maar zeker ook als zetje voor het afronden van de scriptie om dan in september in de Lutherse Kerk het felbegeerde MRE diploma te ontvangen.
Inspiratie voor laatste deel van de studie
Na deze studiereis rest eigenlijk alleen nog de scriptie. Dit is voor veel studenten een uitdaging. Er moet onderzoek gedaan worden naar een actueel vastgoedprobleem. Juist New York geeft hiervoor vaak inspiratie en energie. De laatste loodjes op weg naar het diploma zijn dan echt in gegaan.
Studiereis volgen op social media
Via Instagram, Facebook en de ASRE website zullen we tijdens onze reis leuke items plaatsen om iedereen te kunnen laten proeven van onze ervaringen en belevenissen.
ASRE Open dag
Wil je meer weten over de MRE opleiding? Bezoek dan de ASRE Open dag. Meld je hier aan.