De vastgoedsector is verantwoordelijk voor een groot deel van de koolstofdioxide-uitstoot. Dat leidt tot het verduurzamen van woningen, winkels en kantoren en het vergroenen en besparen van energie. “De energietransitie triggert ons om op andere manieren te denken over het gebruik, het aanbod, de opslag en het transport van energie”, zegt ASRE-docent dr. Ronald Huisman. Hij is universitair hoofddocent aan de Erasmus School of Economics in Rotterdam en doet onderzoek naar waarderingen, derivaten en financiële economie toegepast in energiemarkten.
Energietransitie maakt onafhankelijk
“De energietransitie is van het grootste belang in het kader van de klimaatverandering, waarvan we de effecten in toenemende mate om ons heen zien”, stelt Huisman. “Een bijkomende reden is dat de energietransitie ons minder afhankelijk maakt van de invoer van energie uit andere landen.” Een lagere afhankelijkheid van buitenlandse energiebronnen maakt ons land bovendien minder gevoelig voor energiechantage door Rusland dat de gaskraan dichtdraaide in reactie op de Europese steun aan Oekraïne. Ook draagt het bij aan lagere en minder volatiele marktprijzen en daarmee aan minder energiearmoede en minder netwerkproblemen.
Vastgoed lost energiepieken en -dalen op
Wat maakt deze transitie volgens Huisman tot een disruptieve ontwikkeling? “Het triggert ons om op andere manieren te denken over het gebruik, het aanbod, de opslag en het transport van energie. En over andere manieren om energie te beprijzen. Dat maakt het disruptief.” Juist voor vastgoedprofessionals is dit van groot belang, stelt hij. “Ze moeten bedenken hoe hun gebouwen bijdragen aan de transitie: door isolatie, maar ook energieproductie, variabele energieconsumptie en het creëren van flexibiliteit. Zodat het vastgoed helpt het variabele aanbod uit duurzame energiebronnen op te lossen.”
Energiehubs, een veelbelovende nieuwe denkrichting
Waar professionals in het vastgoed volgens Huisman nu nog moeite mee hebben, is deze transitie te zien vanuit een systeem. “Ze denken daardoor te eenzijdig aan zonnepanelen of een warmtepomp. Het antwoord in deze transitie ligt in het optimaliseren van vraag, aanbod, opslag en transport. Een voorbeeld van een veelbelovende nieuwe denkrichting op dit terrein is de energiehub.” Dat is een lokaal samenwerkingsverband van gebruikers en producenten die energieopwekking, -transport, -opslag, -conversie en -verbruik op elkaar afstemmen.
Ontdek wat de energietransitie werkelijk inhoudt
Huisman kijkt uit naar het contact met een nieuwe groep deelnemers aan de Master Challenge in september. “Het zijn altijd leuke dagen met veel interactie. Voor mij is de opleiding geslaagd als ik iedereen heb kunnen inspireren in een innovatieve kijk op deze transitie. De kracht van de Master Challenge is dat deelnemers zien wat deze werkelijk inhoudt en welke taken er liggen voor de verschillende stakeholders. En we bespreken heel veel voorbeelden.”
Energietransitie start op 3 september
De Master Challenge ‘Energietransitie’ start op 3 september 2024. Voor meer informatie en om deel te nemen, ga naar de opleidingspagina en download de brochure of schrijf je direct in. Mis deze kans niet om meer te weten te komen over energie in de toekomst. En om je expertise en netwerk uit te breiden.