Integrale gebiedsontwikkeling: tweede lichting MRA-ambtenaren slaagt glorieus

Gepubliceerd op:

Groepsfoto MRA 2024

Ambtenaren van de overheden in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) kunnen sinds 2021 een speciale studie volgen om hun kennis te vergroten over integrale gebiedsontwikkeling. De studie is voor de MRA opgezet door de Amsterdam School of Real Estate (ASRE). De tweede lichting van deze MRA-studenten is inmiddels geslaagd. Vrijdag 12 juli kregen ze tijdens een feestelijke ceremonie een certificaat uitgereikt.

De studieroute is ontwikkeld naar aanleiding van de versnellingsopgave voor de woningbouw in de MRA door integrale gebiedsontwikkeling. Tot 2030 moeten in de regio 175.000 woningen worden gebouwd, waarvan het grootste deel binnenstedelijk moet worden gerealiseerd. Deze opgave vraagt om specifieke kennis binnen de MRA-overheden.

De deelnemers aan het tweejarige studietraject zijn werkzaam voor de 30 gemeenten en de provincies Noord-Holland en Flevoland die deel uitmaken van de MRA. Ook ambtenaren van de gemeenten Alkmaar en Hoorn kunnen de studieroute Integrale gebiedsontwikkeling volgen. Deze gemeenten zijn immers onderdeel van de aanpak Bereikbare Steden. Een derde groep is al van start gegaan met de opleiding en na de zomer start een vierde lichting. De tweede groep geslaagden kreeg het certificaat uit handen van ASRE-directeur prof. dr. Arno van der Vlist en Emiel Reiding, directeur van de Metropoolregio Amsterdam.

‘Goed opgeleide ambtenaren cruciaal’

Het vergroten van de vastgoedkennis van ambtenaren binnen de MRA is grotendeels gefinancierd door de provincies Noord-Holland en Flevoland, licht MRA-directeur Reiding toe. ‘Om gebiedsontwikkelingen te realiseren, is het cruciaal om goed opgeleide ambtenaren in de regio te hebben. Helemaal met de voortdurende krapte op de arbeidsmarkt. Daarom is het ontzettend mooi dat de provincies een grote bijdrage geven. Ik ben er trots op dat we binnen de MRA op deze manier kunnen samenwerken aan onze doelstellingen.’

ASRE-directeur Arno van der Vlist ziet een vergroting van de capaciteit en kennisbasis als één van de essentiële onderdelen van een oplossing van het woningtekort. ‘Het is één van mijn adviezen die ik de Eerste Kamer heb meegegeven toen deze eerder dit jaar vroeg om handvatten voor beleid. Er is behoefte aan een actieplan Scholing & Onderwijs om studenten op alle niveaus te interesseren en op te leiden in de economische aspecten van de ruimtelijke inrichting.’

Praktische insteek

De deelnemers zijn enthousiast over de praktische insteek van de ASRE-studieroute voor de MRA. Deelnemer Marjolein Baarbé zegt: “Een geweldige opleiding in gebiedsontwikkeling die de theorie en de praktijk met elkaar verbindt. De lessen door veel verschillende docenten uit de praktijk maakten het voor mij afwisselend en leerzaam.” Deelnemer Gerben Huigen vertelt: “Door een jaar lang mijn werk te combineren met de studieroute bij de ASRE, heb ik de complexiteit van gebiedsontwikkeling met succes eigen kunnen maken. Deze studieroute van de MRA heeft mijn professionele groei aanzienlijk versneld en mijn passie voor het vakgebied versterkt.”

Lichting 2021-2023

De negen afgestudeerden van de lichting 2022-2024 zijn: Marjolein Baarbé (gemeente Amsterdam), Lucienne Droogh (gemeente Amsterdam), Gerben Huigen (gemeente Haarlem), Bas Melchers (Pré Wonen), Janneke Nijenhuis (gemeente Amsterdam), Tessa Ruijs (gemeente Vijfheerenlanden), Marleen Steegstra (gemeente Amsterdam) en Niels Vervloet (gemeente Purmerend). Ook Dwayne Haasen (gemeente Den Haag) studeerde af, maar was verhinderd. De ingelijste groepsfoto van de deelnemers wordt toegevoegd aan de wall of fame bij de ASRE.

Integrale gebiedsontwikkelingOp de foto van links naar rechts: Niels Vervloet, Marleen Steegstra, Bas Melchers, Tessa Ruijs, Gerben Huigen, Marjolein Baarbé en Janneke Nijenhuis.

Integrale Gebiedsontwikkeling

De studieroute Integrale Gebiedsontwikkeling is ontwikkeld in samenwerking met de Metropoolregio Amsterdam en de provincies Noord-Holland en Flevoland. Het is een studietraject op maat, bestaande uit drie ASRE online-opleidingen, namelijk Recht bij Vastgoedontwikkeling, Vastgoedrekenen en een online opleiding naar keuze, plus de Executive Education-opleidingen Strategie voor Gebiedsontwikkeling, Locatieontwikkeling & Grondexploitatie en Woningontwikkeling.

Studieroutes voor organisaties

De studieroute integrale gebiedsontwikkeling voor de MRA is één van de opleidingstrajecten die de ASRE specifiek voor organisaties binnen de vastgoedsector heeft samengesteld. Andere voorbeelden zijn de opleiding Projectontwikkeling Nieuwe Stijl in samenwerking met de brancheorganisatie WoningBouwersNL en de studieroute Real Estate Valuation voor de instroom van academici in het meester-gezeltraject van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Ook biedt de ASRE studietrajecten aan voor ambitieuze medewerkers van woningcorporaties of vastgoedprofessionals die zich bezighouden met vastgoedexploitatie.

Meer weten?

Op de website van de Amsterdam School of Real Estate vindt u alle informatie over de Studieroute MRA: Integrale Gebiedsontwikkeling. Neem voor meer informatie over studieroutes voor organisaties contact op met programmamanager Executive Education en ASRE online John Verhoeven van de Amsterdam School of Real Estate (j.verhoeven@asre.nl, 06 2148 7393).

Deel deze post: