Studieplan: “Mijn doel assetmanager te worden, heb ik in twee jaar bereikt”

Gepubliceerd op:

Rob van Diermen

Kort na het afronden van de opleiding Assetmanagement voor Woningcorporaties kon Rob van Diermen aan de slag als assetmanager bij zijn huidige werkgever Vechtdal Wonen in Ommen.  Een studieplan had hij nog niet, maar inmiddels volgt hij de MSRE-opleiding aan de Amsterdam School of Real Estate (ASRE).

Vechtdal Wonen is een middelgrote woningcorporatie met zo’n 10.000 woningen in portefeuille in Hardenberg, Ommen, Enschede, Raalte en Dalfsen. “Ik heb Vastgoed & Makelaardij gestudeerd aan de Hanzehogeschool in Groningen. Na zeven jaar bij een commerciële partij stapte ik over naar een corporatie, een totaal nieuwe wereld. Dat was mijn reden naar de ASRE te komen”, vertelt Rob van Diermen. “Ik had allerlei vragen: hoe werkt de toewijzing van woningen en wat is vastgoedsturing?”

Direct aan de slag

De eerste opleiding die hij bij de ASRE volgde was Assetmanagement voor Woningcorporaties. “Daaraan heb ik erg veel gehad. Toen ik die opleiding had afgerond kon ik direct aan de slag als assetmanager. Eerder hield ik me bezig met contractbeheer. Ik kon dus doorstromen.” Vervolgens deed hij de opleiding Integrale Vastgoedexploitatie voor Woningcorporaties. “Daarna ben ik ingestroomd in de deelopleiding Investeringsanalyse van de Master of Science in Real Estate-opleiding (MSRE). Ik heb mij net ingeschreven voor de tweede.”

Het studeren bevalt Van Diermen goed, hoewel hij nog wel wat moet wennen aan de studielast van een masteropleiding. “Die is twintig uur per week, tegen acht uur per week bij mijn eerdere opleidingen. Een voordeel is dat je de MSRE in je eigen tempo kunt doen. Wat langzamer als je het erg druk hebt, wat vlotter als je de handen vrij hebt.”

Masteropleiding biedt verdieping

Voor Van Diermen was het een logische stap terug te keren naar het IJ. “De opleiding Integrale Exploitatiesturing – inmiddels omgedoopt tot Strategische Exploitatie van Woningen – was het vervolg op Assetmanagement voor Woningcorporaties. Daarin biedt de MSRE weer een extra verdieping. Ik heb de opleidingen heel gericht gekozen, ik kan alle stof direct gebruiken in mijn dagelijks werk.”

Na de module Investeringsanalyse kon hij bij Vechtdal Wonen rekenen aan complexe investeringsanalyses. Inmiddels trekt hij de kar bij het herijken van de portefeuillestrategie. “Nu begin ik met de deelopleiding Gebieds- en Vastgoedontwikkeling. Maar ook als assetmanager kan ik mij nog voldoende ontwikkelen. Ik wilde altijd al assetmanager worden. Dat doel heb ik nu binnen twee jaar bereikt.”

Nadenken over toekomst

In zijn studieplan volgde hij de verschillende opleidingen strak na elkaar. “Je gaat nadenken over de toekomst. Ik kreeg de mogelijkheid me breed te ontwikkelen. Ik wil op de hoogte zijn van alles wat er speelt bij woningcorporaties, om voor iedereen een betere sparringpartner te zijn.”

Alle studies die hij volgde waren een combinatie van zelfstudie en wekelijkse bijeenkomsten waar hij medestudenten ontmoette. Vooral de fysieke bijeenkomsten hebben voor hem een grote meerwaarde. “We vormen groepjes, werken casussen uit, trekken met elkaar op. Tijdens de MSRE-opleiding kom je elkaar vroeg of laat telkens weer tegen.”

Lukraak bellen werkt niet

Van Diermen sloot zich ook aan bij de alumnivereniging VVAW, de Vereniging van Assetmanagers bij Woningcorporaties. “Een superactieve club”, zegt hij. “Daar kom ik medestudenten van eerdere opleidingen tegen. Handig, als ik met vragen zit over beleid of verduurzaming, die ik dan kan bespreken met een collega bij een andere woningcorporatie. Lukraak iemand bellen zou niet werken.”

Bouw je eigen studieplan

Bij het maken van zijn studieplan heeft Van Diermen vooral veel zelf uitgeknobbeld. “Maar ik heb ook advies gevraagd aan studieadviseur Lot Slatman en programmamanager John Verhoeven. Ik heb altijd vlot antwoord gekregen op de vragen die ik had. Maar het is mooi dat de ASRE het maken van een studieplan meer wil ondersteunen.”

Meer weten?

Het multidisciplinaire vak van vastgoedprofessionals wordt steeds complexer. Met een selectie uit de verschillende opleidingen van de ASRE, gecombineerd tot een studieplan, worden kennislacunes gevuld. Op een manier die goed te behappen is qua studiebelasting. Een studieplan biedt niet alleen richting, maar geeft ook invulling aan persoonlijke ambities.

Deel deze post: